Türkiye’nin başkenti Ankara’dan uzak yıldızlar, gezegenler ve diğer gök cisimlerinin incelemesine olanak sağlayan ve yaptığı birçok çalışma ile ülkeye katma değer sağlayan Kreiken Rasathanesi açıldığı 1963 yılından bu yana gelişmeye devam ediyor.

Uzay bilimleri ve astronomi alanlarındaki öncülük eden Kreiken Rasathanesi, Ankara Üniversitesi bünyesinde çalışmalarına devam ederken, vatandaşlara kapılarını açarak gökyüzü meraklılarına unutulmayacak etkinlikler düzenlemeyi de ihmal etmiyor.

Kreiken Rasathanesi’nde bulunan çeşitli teleskoplar ile uzayın derinliklerine daha geniş bir pencereden bakma fırsatı sunan Kreiken Rasathanesi’nin düzenlediği halka açık etkinlikler arasında güneş gözlem günleri, gece gözlemleri, seminerler ve konferanslar yer alıyor.

KREİKEN İSMİ NEREDEN GELİYOR?

Ankara’da 1954 yılında gözlemsel astronomiyi başlatmak amacıyla Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi’ne bağlı bir gözlemevi kurulması kararlaştırılmasının ardından, Hollandalı astrofizikçi Prof. Dr. Egbert Adriaan Kreiken bu göreve veriliyor.

Kreiken tarafından gerçekleştirilen uzun araştırmalar neticesi sonrasında, yıllık yaklaşık üç yüz açık gözlem gecesine sahip Ahlatlıbel mevkiisi gözlemevi yeri olarak seçiliyor.

1963 senesinde açılan rasathanenin hayata geçmesinde büyük bir öneme sahip olan Prof. Dr. Kreiken’ın bu çalışmalarından dolayı ismi rasathaneye veriliyor.

KREİKEN RASATHANESİ KAPILARINI HALKA AÇIYOR

Trafikte tehlikeli sollama kazanın sebebi oldu! Trafikte tehlikeli sollama kazanın sebebi oldu!

Kreiken Rasathanesi, kişilere gökyüzünü tanıtmak, uzay bilimi hakkında merak edilen soruları cevaplandırmak ve astofiziğe meraklı gençlere kapı aralamak için birçok etkinlik düzenliyor.

Bu etkinlikler arasında Ay ve Güneş Tutulmaları, Güneş Sistemi, Yıldızların Yaşamı gibi konular ele alınırken, ayrıca katılımcılara teleskopla gözlem yaptırılıyor. Rasathane, özel gökyüzü olaylarının olduğu günler de etkinlikler düzenleyerek, meteor yağmurlarının yaşandığı gecelerde meraklılarına unutulmaz bir deneyim yaşama fırsatı da buluyor.

Eğer siz de bir gökyüzü meraklısıysanız veya rasathaneyi merak ediyorsanız, halk günü etkinliklerine kaçırmamalısınız. Halk günü etkinliklerinin tarihlerini ve saatlerini ise Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi’nin resmi internet sayfasından takip edebilirsiniz.

Haber: Gizem Tuğçe BAYHAN

Editör: Gizem Tuğçe Bayhan