Ankara'nın Altındağ İlçesi'nde, Bentderesi Caddesi üzerinde Abdülkadir İsfahânî Mescidi'nin yanında yer alan Tabakhâne Camii, tarihi ve mimari önemiyle dikkat çeken bir yapıdır. Cami, ilk olarak 18. yüzyıl sonları veya 19. yüzyıl başlarında Kadı Necmeddin Namile tarafından inşa edilmiş, daha sonrasında ise M.1900/H.1318 yılında hayırsever Şükrü tarafından restore edilmiştir.
Dikdörtgen planlı ve kalın kerpiç duvarlarıyla dikkat çeken caminin mimarisindeki özgünlük, ahşap göbeğin nakışlarıyla daha da vurgulanmaktadır. Bu nakışlar, tahmini olarak 18. yüzyıla aittir. 2007 yılında büyük bir tamirat geçiren cami, taş kaideli, ahşap hatıllı, kerpiç duvarlı ve kiremit çatılı sade bir yapı olarak günümüze ulaşmıştır.
Tabakhâne Camii'nin önemli bir özelliği de doğu kısmında yer alan silindirik yinelenmiş minaresidir. Eski minarenin kare kaidesi, kıble duvarına bitişik bir konumda olup, kesme ve taş tuğladan yapılmıştır. Kuzeydeki giriş yapısı da daha sonradan yenilenmiştir.
Caminin harem kısmının kuzeyinde, iki taraftan altışar ahşap destekle taşınan ahşap kadınlar mahfili bulunmaktadır. Kitabeye göre, bu mahfil 1900-1901 yılları arasında Kadı Necmeddin’in torunlarından Şükrü Efendi tarafından restore edilmiştir. Caminin yapılış tarihi ise 18. yüzyıl olarak tahmin edilmektedir.
Zaman içinde kaybolan eski özellikleriyle birlikte, Tabakhâne Camii, Ankara'nın tarihini yansıtan nadir yapılarından biri olma özelliğini koruyarak günümüze kadar gelmiştir.
HABER: KARDELEN ÇIKMAZ