Ankara'nın 42 km kuzeybatısında, Kahramankazan İlçesi'ne bağlı Bitik Köyü yakınlarında yer alan Bitik Höyük, tarihi ve arkeolojik değerleriyle dikkat çekiyor. 250 x 240 metre boyutlarında ve 18 metre yüksekliğindeki höyük, farklı dönemlere ait tabakalar barındırıyor ve bölgenin tarihine ışık tutuyor.

Bitik Höyük'te 1942 yılında Prof. Remzi Oğuz Arık tarafından gerçekleştirilen ilk kazı çalışmaları, Klasik Dönem, Frig, Hitit, Kalkolitik Çağ ve Erken Tunç Çağı II. evre tabakalarını ortaya çıkardı. Ancak, ova taban suyu nedeniyle ana toprağa inilemedi. 1994 yılında Japon Anadolu Arkeolojisi Enstitüsü'nden Sachihiro Omura'nın yaptığı araştırmalar, höyüğün tarihsel ve kültürel önemini daha da vurguladı.

B İ T İ K

Kazılarda Karaoğlan Höyük buluntularına benzeyen çanak çömlek parçaları ele geçti. Bununla birlikte, Bitik Höyük'ün en değerli buluntusu, kerpiç yapmak için açılan bir çukurda rastlantı sonucu bulunan Bitik Vazosu oldu. Silindir boyunlu, geniş ağızlı ve dört şerit kulplu olan bu vazo, kutsal evlilik (hieros gamos) törenini betimleyen üç frizle süslenmiş.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Gaziler Günü mesajı Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Gaziler Günü mesajı

Ancak, 2002 yılında Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri (TAY) Projesi tarafından hazırlanan raporda, Bitik Höyük'ün tamamen tahrip olduğu bilgisi verildi. Bu durum, höyüğün korunması için gerekli çabaların önemini bir kez daha gözler önüne sererken tarihi mirasın korunmasının ne denli kritik olduğunu da belirtiyor. 

Muhabir: TUĞBA AKKESEN