Ankara içmeceleri ve kaplıcaları; Su sistemi, uygulanan düzenli dağıtım çözümleri ve doğal ortamdaki huzurlu yapılarıyla insanın ve ruhun iyileşmesinde önemli rol oynuyor.

Pek çok hastalığın tedavisine yardımcı olmasının yanı sıra iyileşme merkezi olarak da tercih edilen bu türlere olan ilgi de her geçen gün artıyor. Jeotermal enerji açısından oldukça zengin illerden biri olan Ankara, doğal kaynaklarla tedavi yönteminin geliştirilmesi nedeniyle tercih edilen kaplıcalar listesinde yer alan iller arasında yer alıyor.

Beypazarı Kaplıcaları

Beypazarı İlçesi; Ankara'ya 100 kilometre, Ayaş'a ise 40 kilometre uzaklıktadır. Tıbbi su kaynakları açısından önde gelen ilçelerden biridir.

İlçedeki önemli kaynak; Orada ayrıca oluşturulan gruptaki ekipmanları da kullanabilirsiniz, çok fazla bilgi var, turizm ve yapılacak diğer şeyler hakkında birçok bilgi var. Bunların kaplıca olarak da adlandırılan sıcak su kaynakları olması önemlidir. .

Beypazarı'nda iki kaplıca ve iki kaplıca bulunmaktadır. Bunlar Dutlu kaplıcasının üst kaynak bölgesinde bulunmaktadır. Kaplıcaya “Dutlu Hamamı” da denilmektedir. Hamamın hemen altında Dutlu içeceklerinin yapıldığı üç kaynak bulunmaktadır. Tahtalı Kaplıcası 4 x 3,5 metrelik havuzdan oluşmaktadır. “Tahtalı Hamamı” kaplıcasında bu havuzdan şifalı sular çıkmaktadır. Suyun akış hızı yüksektir. Tahtalı Hamamı'na giden derenin karşı yamacında yer alan Vezirsuyu Deresi, Türkiye'de bugüne kadar bilinen su kütleleri arasında en yüksek radon radyoaktivitesi (856 Eman) taşımaktadır. İçmek; “Tahtalı Vezir içeceği” olarak da bilinir.

Beypazarı Dutlu Hamamı

Dutlu Hamamı'nın suyu; Kalsiyum, sodyum sülfat, karbonhidrat ve radon içeren Tahtalı Banyo suyu; Vezirsuyu Gençlik İçeceği sodyum klorür, kalsiyum sülfat, karbonhidratlar ve radon içerir; Sodyum, kalsiyum, karbonhidratlar ve radon su grupları yer alır. Dutlu'da yüzme suyu sıcaklığı 45°C, radyoaktivite 23 Eman, pH değeri 6,48'dir. Tahtalı Hamamı'nda ise durum biraz daha farklıdır. Sıcaklık 50 °C, radyoaktivite %43, pH 6,78'dir.

Dutlu ilçesinde su sıcaklığı 4144 °C, radyoaktivite emisyonu 60 ve pH değeri 6.467,04'tür. Vezirsuyu gençlik ölçümünde de bu durum mevcut. Sıcaklık 45°C civarında dalgalanıyor, radyoaktivite 856 Eman, pH değeri 6,65.

Bu maden suyu toplam 3 gram mineralizasyon içerir; İdeal sıcaklığı yaklaşık 45°C olan, soğutma gerektirmeyen, içeriğindeki karbonhidrat ve radyoaktif gazların zenginliği nedeniyle dikkat edilmesi gereken Kalevi ve Toprak Kalevili maden suyudur. Bu özelliklerinden dolayı çok farklı etkiler beklenebilir. Radyoaktif gazlar açısından zengin olduğundan endokrin sistem üzerinde etkileri vardır. Ürik asit seviyelerinin azaltılması. Yaklaşık yarım gram karbondioksit epidermiste kan değişikliklerine neden olur. Yüksek tansiyon için bakım tedavisi son derece etkilidir. Damar sertliği gösteren aterosklerozla ilişkili sendromların tedavisinde kullanılır. Banyolarda daha uzun süre kullanabileceğiniz için görülmesi daha kolay olacaktır. Nefes alma hareketleri derinleşir ancak hızlanmaz. Astımlılar üzerinde sakinleştirici etkisi vardır. Sarhoş olduğunuzda; Tuzlu suyun mide ve mide-bağırsak sisteminin hareketini arttırıcı ve salgıyı uyarıcı etkisi kalp, safra kesesi ve pankreas üzerinde sevindirici sonuçlar doğurmaktadır. Bu özellikleriyle; Cilt hastalıklarına, kalp ve kan hastalıklarına, solunum yolu hastalıklarına, kadın hastalıklarına ve metabolizma hastalıklarına iyi gelen hücreler.

Beypazarı Kapullu Kaplıcası / Hamamı

Beypazarı İlçesine 50 km uzaklıkta bulunan Kapullu Kaplıca/Hamamı, Sakarya Nehri'nin hemen yanındadır. Bu kaplıca romatizmayı gidermek için kullanılır.

Roma döneminden kaldığı tahmin edilen Beypazarı Kapullu Hamamı, yakınlarda yaşayan köylüler tarafından kullanılıyor.

Ayaş Kaplıcaları

Ayaş İçmeceleri ve Kaplıcaları konforun ve oksijenin bol olduğu bir şifa cennetidir. Ankara'ya 83 km, Ayaş İlçesine 23 km, Ayaş - Beypazarı Karayoluna 3 km mesafededir.

Ayaş İçecekleri ve Kaplıcaları, şifalı suları ve kaynak sularıyla faaliyete geçtiği 1892 yılından yıkılışına kadar Türkiye'nin her derdine deva olmuştur.

Şifalı suyun kullanımı yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. Ayaş İçmece ve kaplıcaları, zamanında birçok devlet adamına da ev sahipliği yapmıştır.

Ayaş İçmece ve Kaplıcaları Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi A.Ş., hem kaplıca hem de kaplıca olarak Türkiye Cumhuriyeti'ndeki 1500'e yakın termal su kaynağı arasında yer almaktadır. Sağlık Bakanlığından ruhsatlı az sayıda tesisten biridir.

Ayaş Karakaya Kaplıcası

Ankara Karakolu'na 58 km uzaklıkta, Ayaş İlçesi karayolu üzerinde yer alan Karakaya Kaplıcası, kalıntıları Selçuklu döneminden kalma tarihi bir hamamdır.

Karakaya termal banyosunda sıcaklığı 31°C'yi aşan sıcak banyoda; Felç, eklem hastalıkları, romatizma, siyatik, nevrasteni ve nevrasteni, kadın hastalıkları ve kırık ve çıkıklara iyi bir durumdur. Suyun kimyasal bileşimi bikarbonat, sodyum, kalsiyum ve karbonhidratlardan oluşur.

Kaplıca suyu içmenin mide, mide, karaciğer, böbrek, safra kesesi ve baş ağrısı rahatsızlıklarına iyi geldiği söylenmektedir.

Ankara'nın tarihi Karakaya Kaplıcaları'nda dört özel hamam ve iki havuz bulunmaktadır. Ayrıca mide, mide, karaciğer, safra kesesi ve metabolik rahatsızlıkları olan hastaların faydalanması için bir de kuyu inşa edildi.

Çubuk Melikşah Kaplıcası

Esenboğa Havalimanı Yolu üzerinden Çubuk Caddesi'nden sola dönüp 4 km ilerleyerek Ankara'ya 30 km uzaklıktaki Melikşah Kaplıcasına ulaşabilirsiniz.

Melikşah Köyü'nün elverişli konumdaki iki kaplıcasındaki toplam akış değeri 20 l/s, sıcaklık ise 31 °C'dir. Kaynak suyunun içeriği kalsiyum, magnezyum ve bikarbonattan oluşur. Romatizmal ağrılara ve bazı cilt sorunlarına olumlu etkisi olduğu ve kime ait olduğu bilinmektedir.

Osmaniye Fıstığının fiyatı yılbaşında Antep Fıstığıyla yarışacak! Osmaniye Fıstığının fiyatı yılbaşında Antep Fıstığıyla yarışacak!

Bölgede ayrıca Ankara Valiliğine ait iki olimpik yüzme havuzu da bulunuyor. Kullandığınız bir web sitesine ihtiyacınız var. Bu olanaklardan aynı anda 1000 kişi faydalanabilmektedir.

Haymana Kaplıcaları

Haymana kaplıcaları İç Anadolu bölgesinin maden sularıdır. Ankara İli sınırları içerisinde Haymana İlçesi engebeli bir bölgede yer almaktadır. Ankara şehir merkezine 73 km uzaklıkta olup Ankara – Haymana karayolu üzerinden ulaşım sağlanmaktadır.

Su sıcaklığı 44,5 °C, kaynak akımı değeri 4,8 lt/s, pH değeri 6,8 civarındadır. su içeriği; Bikarbonat, kalsiyum, sodyum, magnezyum ve karbonhidrat içerir.

Banyo ve içme tedavilerine uygun termal su; Romatizma, cilt, kalp ve kan bileşenleri, nevralji, solunum yolu hastalıkları, kadın hastalıkları, sinir ve kas hastalıklarına iyi gelir. Tüketildiğinde mide, karaciğer, safra kesesi ve pankreas üzerinde olumlu etki gösterir.

Haymana Belediyesi Medrese Kaplıcası

Haymana Belediyesi Medresesi Kaplıcası 1991 yılından bu yana kesintisiz olarak hizmet vermektedir. Spada 2 adet özel jakuzi bulunmaktadır (2 kişilik - 4 kişilik). 150 kişilik kapasiteye sahip olup kadın bölümü ve erkek bölümü olmak üzere iki bölüme ayrılmıştır.

Spa suyunda özel bir ısıtma kaynağı veya soğuk su kullanılmamaktadır. Su sıcaklığı ilkbaharda 44 °C, havuzda 42 – 43 °C, küvetlerde ise 41 °C'dir. Soyunma odaları, yıkanma alanları, termal havuzlar ve dinlenme lobisi bulunan Madrase Kaplıcası, güler yüzlü personeliyle dinlenmenizi sağlıyor.

Haymana Belediyesi Seyran Kaplıcası

Haymana Belediyesi'ne bağlı Seyran kaplıcası ilçe merkezinin hemen girişinde yer alıyor. Osmanlı motiflerine uygun olarak restore edilen Seyran kaplıcası farklı bir görünüme kavuştu. Spada 2 özel jakuzi bulunmaktadır (2 kişilik).

Kapalı yüzme havuzu kadın ve erkek olmak üzere iki bölüme ayrılmıştır ve 200 kişi kapasitelidir. Termal suyu ısıtmak için soğuk su kullanılmamaktadır.

Termal suyun kaynak sıcaklığı 44 °C, havuzda 42 - 43 °C, küvetlerde ise 41 °C olarak ölçüldü. Soyunma odaları, abdest alanları, termal havuzlar ve dinlenme lobisindeki tesis yönetim hizmetleri devam ediyor.

Haymana Merkez Kaplıca Tesisleri

Ankara kaplıcaları listemizin sonunda yer alan merkezi kaplıca tesisleri; Spa içerisindeki mermerler, lavabolar ve musluklar elle kullanıma hazır hale getirilmektedir.

HABER: ÖMER YILDIZCI

Editör: ÖMER YILDIZCI