Ankara Kalesi Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir kaledir. Tam olarak ne zaman gerçekleştiği bilinmese de M.Ö. Kalenin 5. yüzyılın başında Galatlar'ın Ankara'ya yerleşmesiyle birlikte var olduğu biliniyor. Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar tarafından defalarca onarılmıştır. Ankara Kalesi'nin dış görünümünden daha büyüktür. Her yıl çeşitli festivallere ev sahipliği yapmaktadır.

Ankara Kalesi Tarihi

Kale, tarihinde çeşitli dönemler yaşamıştır. MÖ 2. yüzyılın başında Romalıların Galatya'yı işgal etmesinden sonra şehir büyümüş ve kale taşmıştır. Roma İmparatoru Caracalla, M.Ö. 217 yılında kalenin duvarlarını onardırmıştır. M.Ö. 222-260 yılları arasında İmparator Alexander Severus, Perslere yenildikten sonra kaleyi terk etmiştir. 7. yüzyılın 2. yarısından sonra Romalılar kaleyi onarmaya başladılar. Bizans döneminde İmparator II. Justinianus dış kaleyi MS 668 yılında yaptırmıştır. İmparator III. Leon 740 yılında kale surlarını onarırken iç kale surlarını yükseltmiştir. Daha sonra bu kaleyi 805 yılında İmparator I. Nikiforos, 869 yılında ise İmparator I. Basil onarmıştır. Kale 1073 yılında Selçuklu Hanedanlığı'nın eline geçmiştir. 1101 yılında Haçlıların eline geçen kale, 1227 yılında yeniden Selçuklu Hanedanı'nın egemenliğine girmiştir. I. Alaeddin Keykubad kaleyi onardırmış, 1249 yılında ise II. İzzeddin Keykavus kaleye yeni eklemeler yaptı. Osmanlı döneminde kalenin dış duvarlarının temizlenmesi amacıyla 1832 yılında Kavalalı İbrahim Paşa tarafından onarılmıştır.

Ankara Kalesi Mimari Özellikleri

Kale yerden 110 m yüksekliktedir. Tepenin yüksek kısmını kaplayan iç kale ve onu çevreleyen dış kaleden oluşur. Dış kalenin 20'ye yakın kulesi vardır. Dış kale eski Ankara şehrini çevrelemektedir. İç kale yaklaşık 43.000 m²’lik bir alanı kaplamaktadır. 14–16 m yüksekliğindeki surların üzerinde çoğu 5 köşeli olmak üzere 42 kule bulunmaktadır.[4] Dış surları kuzey-güney yönünde yaklaşık 350 m, batı-doğu yönünde ise 180 m kadardır. Boyunca uzanır. İç kalenin güney ve batı duvarları dik açı oluşturmaktadır. Doğu duvar kağıdının üst kısmındaki girintileri takip eder. Kuzey cephesi farklı tekniklerle yapılmış duvarlarla korunmaktadır. Koruma planının en ilgi çekici yanı; Doğu, batı ve güney surları boyunca her 15-20 m'de bir yerleştirilmiş 42 adet beşgen burç bulunmaktadır. Dış kale ile iç kale doğuda Doğukalesi'nde, batıda ise Hatip Çayı'na bakan tarafta buluşmaktadır. İç kalenin güneydoğu köşesinde kalenin en yüksek noktası olan Akkale bulunmaktadır. Dört katlı iç kale Ankara taşından ve toplama taşlardan yapılmıştır. İç kalenin iki büyük kapısı vardır. Birisine dış kapı, diğerine ise kale kapısı denir. Kapının üzerinde ayrıca İlhanlılara ait bir kitabe bulunmaktadır. Kuzeybatı kısmında Selçuklu Hanedanı tarafından yaptırıldığını belirten kitabe bulunmaktadır. Duvarların alt kısmı mermer ve bazalttan yapılmış olup, üst kısımlara doğru blokların arasındaki tuğla bölümleri büyük ölçüde hasar görmüşse de iç kale çürüyene kadar sağlam kalmıştır. 8. ve 9. yüzyıllarda şehir işgal edildiğinde, kalenin o dönemde yıkılması durumunda hızla onarılması için Roma zaferlerini gösteren mermer bloklar, sütun başlıkları ve su yollarının mermer olukları kullanıldı. Kale yapısında bulunan heykeller, lahitler ve sütun başlıkları, kalenin inşaat ve onarımında bulunan kırıkların kullanıldığını göstermektedir.

Ankara Kalesi Ulaşım

Öncelikle tavsiyem ulaşım olarak taksi veya özel aracınızı kullanmanız ve mümkünse ayrıcalıkları hafta içi veya hafta sonu erken gitmeniz gerek. Aksi takdirde trafik çekilmez hale geliyor ve aracınızı park edecek yer bile bulamıyorsunuz.  Kale surlarına arabayla ulaşabilirsiniz ve haritada gösterdiğim surların yanındaki harika manzaralı otoparka park etmek oldukça pratiktir.

Ankara Kalesi'nde nereler gezilmeli?

Kaleiçi

Ankara Emniyet Müdürlüğü 50 yunus timinin göreve başladığını duyurdu Ankara Emniyet Müdürlüğü 50 yunus timinin göreve başladığını duyurdu

Kale’nin Çevresi ve Pirinç Han

Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Çengelhan Rahmi Koç Müzesi

HABER: ÖMER YILDIZCI

Editör: ÖMER YILDIZCI