Cumhuriyet'in ilk Milli Kütüphanesi olarak Milli Mücadele yıllarında kurulan ve günümüzde il halk kütüphanesine dönüştürülen Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi, 7 gün 24 saat okuyucularına hizmet veriyor.

25 Temmuz 1922'de faaliyete geçen ve 26 Temmuz tarihinde açılan 'Maarif Umumi Kütüphanesi', Ankara'daki ilk kamu kütüphanesi oldu. Milli Kütüphane, 1981 yılında Bahçelievler'deki yeni binasına taşındığında, İl Halk Kütüphanesi 1983'te şu anki hizmet binasına yerleşti. 1985'te ise kurucusu ve isim babası Adnan Ötüken'in adını aldı. Kütüphane, 2017 yılına kadar derleme kütüphane olarak hizmet verdi.

Adnan Ötüken İl 2

Kütüphanenin asırlık ağaçlara ev sahipliği yapan bahçesi de açık havada kitap okuma imkânı sunuyor. Ayrıca, Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi, 8 şube kütüphanesi ile birlikte Esenboğa Havalimanı, Ankara Tren Garı ve iki AVM'de hizmet veriyor.

Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi

MODERN KÜTÜPHANECİLİK ANLAYIŞIYLA KURULDU 

Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi Halkla İlişkiler ve Kültürel Etkinlikler Biriminden Kütüphaneci Sümeyra Uçar, kütüphanenin modern kütüphanecilik anlayışıyla kurulduğunu belirtti. Kütüphane, 0-36 ay bebeklerden yetişkinlere kadar geniş bir okur kitlesine hizmet veriyor. Ödünç verme, süreli yayınlar ve özel koleksiyon ihtisas kitapları gibi çeşitli hizmetler sunan kütüphanede, kent kültürünü yaşatmaya yönelik özel bir "Ankara Kitaplığı" bölümü de bulunuyor.

Adnan Ötüken5-1

Polatlı'da çiftçilere alternatif ürün: Soya fasulyesi tarla günü etkinliği düzenlendi Polatlı'da çiftçilere alternatif ürün: Soya fasulyesi tarla günü etkinliği düzenlendi

KOHA SİSTEMİ TÜM TÜRKİYE'DE GEÇERLİ 

Üyelik sistemi hakkında bilgilendirmelerde bulunan Sümeyra Uçar, "okuyucular sistemimize üye oldukları takdirde kütüphanemizden en fazla 3 adet kitap, 3 adet dergi ödünç alma hakları var. Kitapların 15 gün, dergilerin 7 gün iade süresi var.  Bu 15 gün süre zarfında bitmeyen kitaplar için bir on beş gün daha uzatma talep edebiliyorlar. Bu onların talebi doğrultusunda veriliyor. Okuyucuların bizden talep etmesi gerekiyor" dedi. 

Uçar, 'KOHA' isimli otomasyon sisteminin önemine değinerek sözlerini şu şekilde sürdürdü: ‘Kullanıcılar kütüphanemize üye olduğu takdirde üyeliği tüm Türkiye'de geçerli olmuş oluyor. Başka bir ile geçtiklerinde ya da ilçeye geçtiklerinde tekrar tekrar üyelik yapmadan kütüphaneyi kullanabiliyorlar. Aynı zamanda ödünç alan bir kitabı, kullanıcı il değiştirdiği takdirde eğer buraya bırakamıyorsa, bırakamayacak bir durumdaysa gittiği bir ile de kitabı teslim edebiliyor. Bu durum, kitabın geç kalma süresini engellemek için ve diğer kullanıcıların da bu şekilde mağdur olmadan kitaba ulaşabilmelerini sağlamak amacıyla oluşturulmuş bir sistem" 

Adnan Ötüken3

ÜÇÜNCÜ MEKÂN YAKLAŞIMI 

Kütüphaneci Sümeyra Uçar, "3. Mekân Yaklaşımı" misyonuyla vatandaşlara kütüphaneye gelme alışkanlığı kazandırmak için sık sık etkinlikler düzenlediklerini belirtti.

Uçar, 3. Mekân yaklaşımının temel noktalarını açıklayarak, "Buraya gelen kişilerin sosyalleşebilmesi, kendilerini evlerinde gibi hissedebilmeleri ve ev konforunu burada bulabilmeleri bu yaklaşımın ana unsurlarıdır" dedi.

Konunun makale çerçevesinde incelendiğini ve kullanıcılara "Siz Adnan Ötüken'in bu imkanlarını, üçüncü mekân yaklaşımında değerlendiriyor musunuz?" şeklinde anket olarak yönelttiklerini belirtti. Anket sonuçlarına göre büyük çoğunluğun bu imkânları olumlu değerlendirdiğini vurgulayan Uçar, "Yediden yetmişe farklı yaş grupları için bu yaklaşımı öncelikli tuttuk. Bazı insanlar üçüncü mekânı park veya kafe olarak tanımlasa da biz kütüphane olduğunu iddia ediyoruz," şeklinde konuştu.

Atölyeler, okuma kulüpleri ve kitap sohbetleri gibi faaliyetlerle kütüphanenin bir sosyalleşme alanı haline getirildiği vurgulandı. 3. Mekân yaklaşımıyla, insanların kütüphanede kendilerini evlerinde gibi hissetmeleri ve sosyalleşebilmeleri hedefleniyor. 

35 FARKLI ATÖLYE ÇALIŞMALARI 

Kütüphane yaklaşımına yeni bir soluk kattıklarını ifade eden Sümeyra Uçar, 35 farklı kalemde atölyeler düzenlediklerini vurgulayarak şu açıklamalarda bulundu: “Kütüphanemizde yürüttüğümüz 35 kalem atölyemiz var. Bu atölyelerin içerisinde kil, ahşap, ebru, kimya, sıcak cam atölyesi, keçe, sulu boya, satranç, zeka oyunları gibi birçok farklı atölyemiz var. Öğrenciler eğer sınıfça randevu almışlarsa buna kütüphane oryantasyonu aldıktan sonra sınıfça katılabiliyorlar. Ama eğer biz bunları yaz tatilinde ya da bu beş günlük ara tatillerde yapıyorsak herkese açık oluyor. Her etkinliğin de bir kontenjanı bulunuyor. Bu etkinlikler sadece kütüphanemiz içerisinde gerçekleşmiyor. Bazılarını proje kapsamında biz gezici kütüphaneyle birlikte mahrumiyet alanlarına, köy okullarına götürebiliyoruz. Çocukların çok keyif aldığı, eğlenerek öğrendiği, el becerilerini geliştirdiği, sosyalleşebildiği diyalog, iletişim kurabildiği faaliyetler oluyor bunlar. Bu etkinlikler o yüzden bizim için çok önemli" dedi. 

Sümeyra Uçar, bu etkinliklerin çocukların el becerilerini geliştirdiğini, sosyalleşmelerine katkı sağladığını ve eğlenerek öğrenmelerini sağladığını belirtti.

Adnan Ötüken5

DİJİTAL ÇAĞA UYGUN

Kütüphane, her yaş grubundan binlerce okuyucuyu ağırlayarak geniş bir okur kitlesine hitap ediyor. 100. yılını geride bırakan kütüphane, dijital çağa uygun olarak kendini geliştirmeye devam ediyor. Okurlar, "self check" bankoları sayesinde ödünç kitap alma sürecini görevlilere ihtiyaç duymadan gerçekleştirebiliyor.

Adnan Ötüken Kütüphanesi

KİTAP BAĞIŞINA AÇIĞIZ

80 bin küsur kadar kitabın kütüphanede bulunduğu ifade edilerek, bu rakamın durmadan değiştiği de vurgulandı. Uçar, kitap bağışına da açık olduklarını vurgulayarak "Okuyucularımız kitap getirip bağışlayabiliyorlar. Biz de gelen kitapları uygun şekilde değerlendiriyoruz. Hiçbir kitabı israf etmiyoruz. Ancak kitapları alırken kitabın temiz olmasına ve korsan olmamasına dikkat ediyoruz" şeklinde konuştu. 

Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi, yenilikçi yaklaşımları ve geniş hizmet yelpazesiyle okurlarını ağırlamaya devam ediyor.

Muhabir: TUĞBA AKKESEN