Dünya çapında faaliyet gösteren Urban Sketchers topluluğunun Ankara ayağında, sanatçı Mahmut Gayretli’nin öncülüğünde, başkentteki tarihi ve modern yapılar yerinde çiziliyor. Ankara’yı daha yakından tanımak ve sanatsal bir bakış açısıyla ölümsüzleştirmek isteyen Gayretli ve ekip arkadaşları, kentin farklı köşe bucaklarında buluşarak, şehri ve kimliğini resmediyorlar. Gayretli, "Ankara'da farklı yerlerde toplanıyoruz ve çizimler yapıyoruz. Bizim amacımız, gördüğümüzü ve hissettiklerimizi çizerek belgelemek. Anında gördüğümüz şehri kayda geçirmek çok önemli" dedi.

Bakan Güler’den Azerbaycan Büyükelçiliğine taziye ziyareti Bakan Güler’den Azerbaycan Büyükelçiliğine taziye ziyareti

Ankara’nın Güzellikleri Sanatla Ölümsüzleşiyor (3)

"HER ÇİZİM BİR ZAMAN DİLİMİNİN TANIĞI OLUYOR"

Buluşmalarda, Ankara'nın ikonik yapıları başta olmak üzere, şehrin farklı noktalarındaki yapılar, sokaklar, parklar ve doğal güzellikler resmediliyor. İş Bankası Müzesi, Kuğulu Park, Atakule ve Ankara Kalesi gibi önemli yapıları yakından inceleyerek çizdiklerini belirten Gayretli, katılımcıların gözünden şehrin dokusunun farklı canlandığını söyledi. Gayretli, "Çizimlerimiz, hem birer sanatsal eser olarak değer taşıyor hem de Ankara'nın kent hafızasını güçlendiriyor. Şehirdeki değişimlere tanıklık ediyoruz ve bu süreci resmediyoruz. Her çizim, bir zaman diliminin tanığı oluyor" dedi. Gayretli, bu eserlerin daha sonra Ankara’daki galerilerde sergilendiğini de belirtti. Resimlerin, hem sanatseverlerden hem de vatandaşlardan yoğun ilgi gördüğünü ifade etti.

Ankara’nın Güzellikleri Sanatla Ölümsüzleşiyor (2)

"BİZİM İÇİN ÖNEMLİ OLAN O ANI YAKALAMAK"

Katılımcıların çizim tekniklerinde büyük bir özgürlükleri olduğunu vurgulayan Gayretli, çoğunluğun sulu boya veya dijital çizimlerle resim yaptığını belirtti. Gayretli, "Katılımcılarımız, kendi tarzlarına uygun olarak çizimler yapıyorlar. Bu çok keyifli bir süreç çünkü herkesin farklı bir gözle şehri görmesi ve bu bakış açısını resme aktarması çok değerli" dedi. Gayretli, buluşmalarda çizilen eserlerin, o anın anılarını taşıdığına dikkat çekti. Özellikle, şehirdeki yapıların hızla değişen dinamiğine dikkat çeken Gayretli, "Biz 2024 yılında neler gördüysek onları çiziyoruz. Çünkü belki 2025’te bu yerler çok farklı olacak. Bizim için önemli olan, o anı yakalamak ve şehri olduğu gibi belgelemektir" dedi. Botanik Parkı’ndaki bir buluşmada, katılımcıların Atakule’yi farklı açılardan resmettiğini belirten Gayretli, bazıları Atakule’deki bir insanı çizerken, bazılarının ise, Atakule'nin parktan görünüşünü çizdiğini söyledi.
 

Muhabir: KÜBRA AÇIKGÖZ