Geçtiğimiz yıl birincisi düzenlenen “Cumhuriyet'in 100. Yılında Ankara Tarihi ve Kültür Değerlerini Anlama Çalıştayı”, bu yıl da T.C. İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğünün destekleriyle Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından Ulucanlar Cezaevi Müzesinde geniş katılımla gerçekleştirildi. Çalıştay, Ankara'nın zengin tarihi ve kültürel mirasını vurgulamak amacıyla düzenlenirken, etkinliğe katılanlar başkentin derin tarihî geçmişini ve kültürel değerlerini daha yakından tanıma fırsatı buldu.

Ankara Çalıştay-1

ANKARA'NIN DEĞERLERİ KONUŞULDU

Ankara'nın değerlerinin konuşulduğı çalıştaya; Altındağ Belediye Başkan Yardımcısı Ahu Özyakup, AK Parti İstanbul Milletvekili Avukat Serkan Bayram, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Ankara Büyükşehir Beldiyesi (ABB) Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Projeler Koordinatörü Bekir Ödemiş, Kültür ve Turizm Bakanlığı Daire Başkanı Sanem Arıkan ve Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Oğuzhan Aydın katılım sağladı. 

Çalıştay, Ankara’nın sadece bir başkent olmanın ötesindeki kültürel ve tarihî değerlerini gün yüzüne çıkarmayı amaçladı. Açılış konuşmasını yapan Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir, başkentin beş bin yıllık tarihine ve zengin kültürel mirasına vurgu yaparak, “Ankara sadece siyaset ve bürokrasinin merkezi değil, köklü bir tarihe sahip, derin bir kültür şehri. Bu çalıştayla, özellikle Altındağ bölgesinde yoğunlaşan bu tarihî mirası anlamak ve anlatmak istiyoruz” dedi.

İbrahim Gökdemir

ANKARA DERİN BİR KÜLTÜR ŞEHRİ 

Gökdemir, ayrıca Ankara’da uzun yıllar süren gazetecilik kariyerinden bahsederek, şehrin tarihî ve kültürel değerlerinin son yıllarda yeniden keşfedilmeye başlandığını belirtti. Bu süreçte Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’nin katkılarına dikkat çekerken, Ankara Büyükşehir Belediye eski Başkanı Melih Gökçek ve şimdiki Başkan Mansur Yavaş’ın da şehrin tarihi için önemli çalışmalar yaptığını ifade etti.

Altındağ Belediye Başkan Yardımcısı Ahu Özyakup, Altındağ’ın tarihî geçmişine ve son yıllarda yaşadığı dönüşüme dikkat çekerek, ilçenin bugün kültürel varlıklarına sahip çıkan ve turistlerin ilgisini çeken bir merkez haline geldiğini belirtti.

Ankara’da Togg sürücüsü kazaya davetiye çıkardı! Ankara’da Togg sürücüsü kazaya davetiye çıkardı!

Özyakup, yaptığı konuşmada Fransız yazar Marcel Proust’un “Gerçek keşif, yeni diyarlar bulmak değil, yeni bir gözle bakmaktır” sözünü hatırlatarak, “Biz de 2004 yılından itibaren Altındağ’a bu yeni gözle bakmaya başladık ve bölgenin tarihî dokusuna sahip çıkarak önemli adımlar attık. Ankara’nın en eski ve köklü bölgelerinden olan Hacı Bayram civarını ayağa kaldırdık. Bugün, Ankara’yı Ankara yapan bütün değerler Altındağ’da toplanmış durumda. İstiklal Marşı’nın yazıldığı yer, büyük mücadelelerin verildiği binalar ve birçok tarihî nokta burada bulunuyor. Altındağ, gerçekten Ankara’nın kalbidir ve şehrin tarihini, kültürünü anlamak için buraya bakmak yeterlidir” dedi.

Ahı Özyakup

ALTINDAĞ,ANKARA'NIN KALBİDİR

Özyakup, ayrıca Ulucanlar Cezaevi’nden Ankara Kalesi’ne, Hacı Bayram Camii’nden Selçuklu dönemi yapılarının restorasyonuna kadar pek çok önemli projenin Altındağ’da hayata geçirildiğini ifade ederek, Altındağ’ın Ankara’nın tarihî ve kültürel merkezi olduğunu vurguladı.

Sözlerinin devamında, kültürel ve sosyal dönüşümün önemine değinen Özyakup, “Kendi öz değerlerimize yeniden sahip çıkmak ve bu değerleri vatandaşlarımızda bir bilinç haline getirmek büyük önem taşıyor. Kentsel dönüşüm ve inşa süreçlerinde geçmişimizden kopmadan, bizi biz yapan değerlere ve özgün kimliğimize sahip çıkarak sevgiyle ilerlemeliyiz. Kentler, insanlara aidiyet hissi vermeli, aynı zamanda ziyaretçilerine keşfetme arzusu aşılamalıdır. Ancak bu şekilde fark yaratabiliriz.Cumhuriyetimizin 100. yılında Ankara'nın kültürel değerlerini anlama çalıştayını bu nedenle çok önemsiyoruz. Bugün burada söylenecek her sözün, Ankara'mızın kültürel mirasına katkı sağlayacağına inanıyoruz ” ifadelerini kullandı.

Ankara Çalıştay 1-2

Çalıştayda ayrıca Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, “Ömrüm Ankara: Mehmet Doğan’ın Gözüyle Ankara’nın Kültür, Fikir, Sanat ve Edebiyat” başlıklı konuşmasıyla başkentin entelektüel mirasını ele aldı. Arıcan, Ankara’nın Türkiye’nin edebiyat ve sanat hayatındaki yerine dikkat çekti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Projeler Koordinatörü Bekir Ödemiş ise, yerel yönetimlerin tarihi ve kültürel mirasın korunmasındaki rolünü anlatarak, Büyükşehir Belediyesinin bu konudaki çalışmalarını paylaştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Daire Başkanı Sanem Arıkan, çalıştayda yapmış olduğu konuşmayla Ankara'nın tarihini, kültürel zenginliklerini ve sanat mirasını salonu dolduran vatandaşlara aktardı. Son olarak, Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Oğuzhan Aydın, “Kadim Ankara” başlıklı konuşmasıyla, başkent Ankara’nın tarihî ve kültürel yolculuğunu katılımcılara aktardı.

Çalıştay, toplu fotoğraf çekimiyle son buldu. 

Muhabir: TUĞBA AKKESEN