Ankara Jeotermal açıdan oldukça zengin bir ildir. Başkent’te bulunan kaplıcalar hastalar için tedavi yönetimi olarak kullanmaktadır. Yurt içi ve yurtdışından da insanların en çok ziyaret ettiği yerler arasında Ankara’da Kızılcahamam, Ayaş ve Haymana kaplıcaları yer almaktadır.

İstanbul Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalara göre ise elde edilen verilerle Ankara’da en iyi kaplıca suyu içerdiği mineral oranı ile Haymana ilçesinde bulunan tesisler olarak belirlenmiştir. Şimdi gelin isterseniz Ankara’nın Kızılcahamam, Ayaş ve Haymana kaplıcalarını yakından inceleyelim.

KIZILCAHAMAM KAPLICALARI

Kızılcahamam’da Büyük kaplıca, Küçük kaplıca ve Sey hamamı bulunmaktadır. Kızılcahamam kaplıcaları şifa arayanların tercih ettiği noktalardan biridir. Kalp ve kan dolaşımı, sinirsel hastalıklar, karaciğer, romatizma, beslenme ve daha bir çok rahatsızlığa iyi geldiği bilinmektedir. Büyük kaplıca derecesi en yüksek yerdir. Büyük kaplıcada suyun sıcaklığı 50 derece olarak ölçülmüştür. Küçük kaplıcada suyun sıcaklığı 36 derece, Sey hamamında ise kaplıca sularının 43 derece olduğu ve Ph değerinin de 6.5 olduğu bilinmektedir.

Kızılcahamam termal sularının Roma ve Selçuklu zamanında geldiği ve Büyük, Küçük kaplıcalarının Ankara’nın en ünlü kaplıcalarıdır Kızılcahamam kaplıcalarının suyu bikarbonatlı, klorür, sodyumlu, karbondioksitli ve arsenikli bir bileşene sahip olduğu bilinmektedir.

AYAŞ KAPLICALARI

Ankara’nın Ayaş ilçesinde bulunan kaplıcalar  Ayaş ilçe merkezine 23 km uzaklıkta yer almaktadır. Ayaş İçmece ve kaplıcaları tarihte birçok önemli devlet adamlarına misafirperverlik yapmıştır. Ayaş İçmece ve kaplıcalarında termal suyun şifa kaynağı olduğu belirtilmiştir.

Polatlı 1926 SK, Türkiye Kupası defterini aralıyor! 23 Elazığ FK maçının detayları belli oldu Polatlı 1926 SK, Türkiye Kupası defterini aralıyor! 23 Elazığ FK maçının detayları belli oldu

Ayaş Karakaya Kaplıcası, tarihi en eski kaplıcalardandır. Selçuklu zamanından günümüze kadar gelen bir kaplıcadır. Ayaş Karakaya Kaplıcalarının su sıcaklığı ise 31 derece olarak ölçülmüştür. Bikarbonatlı, sodyumlu, kalsiyumlu ve karbondioksitli bileşenlerden oluşur. Mide rahatsızlığı gibi özellikle de bağırsak rahatsızlığı yaşayanların bu suyu içmesi dahilinde iyi geldiği bilinmektedir. Mide, bağırsak, böbrek gibi rahatsızlığı olanların en çok ziyaret ettiği kaplıcadır.

HAYMANA KAPLICALARI

Haymana ilçesinde bulunan Medrese Kaplıcası, Seyran Kaplıcası ve Merkez kaplıca tesisleri bulunmaktadır. Türkiye’nin mineral açısından en zengin kaplıcaları Haymana’da bulunmaktadır. İç Anadolu Bölgesi’nin de maden suyu kaynağıdır. Su sıcaklığının 45 derece olduğu ve ph seviyesinin ise 6.8 olduğu belirtilmiştir. Haymana kaplıca suyunun içinde magnezyum gibi diğer kaplıcalardan farklı bileşenler bulunmaktadır. Haymana kaplıca suları kadın hastalıkları, nevralji, pankreas gibi farklı hastalıklara da iyi geldiği bilinmektedir. Haymana Medrese kaplıcası 1991 yılında hizmete girmiştir. Medrese kaplıcasında özel jakuzide vardır. Kadın  ve erkek olarak 2 bölüme ayrılır. Su sıcaklığının kaynakta 44 havuzlarda 42-43 küvetlerde ise 41 derece olduğu bilinmektedir. Haymana Seyran Kaplıcası ilçenin girişte yer almaktadır. 200 kişilik kapasiteye sahip bu kaplıcada suyu ılıtmak için hiçbir şekilde soğuk su kullanılmamıştır. Suyun 44 derece olduğu Seyran kaplıcasında havuzlarda 42-43 küvette ise 41 derece olduğu belirtilmiştir. Haymana Merkez Kaplıcası bakım onarım çalışması sonrası hizmete girmiştir. Merkez kaplıcalarında suyun sıcaklığı diğer kaplıcalarla aynı olup Ankara’nın en çok tercih edilen kaplıcaları olarak başta gelmektedir.

ÇARĞI ARCAKLIOĞLU

Editör: Çağrı Arcaklioglu