Ankara, başkent olmasının yanı sıra doğal güzellikleri, tarihi yerleri ve köyleriyle de tanınır. Ankara'nın en güzel köylerinden bazıları aşağıda sıralanmıştır:

Ankara'nın En Güzel Köyleri

Beypazarı Köyleri: Ankara'nın güneybatısında yer alan Beypazarı, tarihi evleri, geleneksel mimarisi, el sanatları ve doğal güzellikleri ile ünlüdür. Aynı zamanda yöresel yemekleriyle de tanınır.

Beypazarı'nın ismi nereden geliyor?

Osmanlı Devleti'nin bölgesel rejimi ve askeri sisteminin tımarlı sipahi merkezlerinden biri olan Beypazarı, bölgedeki sipahi beyinlerinin yoğunluğu ve ticari ve ekonomik yaşantısından dolayı Beğ Çarşısı adını almıştır.

Beypazarı, Roma döneminde İstanbul, Ankara ve Bağdat'ın önemli tarihi geçitleri üzerinde yer alıyordu. Bilinen ilk adı "kaya zirveleri ülkesi" anlamına gelen Lagania'ydı ve Bizans İmparatorluğu'nun piskoposluk merkeziydi.  491-518 yılları arasında hüküm süren Doğu Roma (Bizans) İmparatoru Anastasios'un ziyareti sonrasında şehrin adı Lagania - Anastasiopolis (Anastasios'un Şehri) olarak değiştirilmiştir.

Beypazarı Tarihi?

Beypazarı toprakları birçok eski uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. İlk yerleşim belirtileri hakkında net bir bilgi bulunmamakla birlikte yerleşim yeri olarak kullanımının çok eskilere dayandığını gösteren bulgular bulunmaktadır. Ancak bu nedenle farklı egemenliklerden geçmiş Beypazarı bölgelerinde biriken tarihte farklı kültürlerin izlerini bırakıyoruz. Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde değinmeden edemeyeceği Beypazarı'nın tarihi önemi bu değişimlerle beslenmiştir.

Antik bir yerleşim yeri olan Beypazarı bölgelerinin sırasıyla Hititler, Frigler, Galatlar, Romalılar, Bizans, Anadolu Selçukluları ve Osmanlıların hakimiyetine girdiği bilinmektedir.

Selçuklular döneminde Beypazarı, İstanbul - Bağdat yolu üzerinde önemli bir ticaret merkezi haline geldi. Orhan Bey'in Ankara'yı fethinden sonra Beypazarı Hüdavendigâr (Bursa) Sancağı'na bağlanarak Osmanlı egemenliğine girdi.

Roma döneminde "Lagania" adı verilen bölge bu bölgenin piskoposluk merkezi olmuştur. İmparator Anastasius'un (MS 491 - 518) ziyareti ile "Kaya Zirvesi" "Lagania Anastasiapolis" olarak değiştirilmiştir. İstanbul'dan Ankara ve Bağdat'a uzanan geçiş yolları üzerindeki konumuyla ticari açıdan parlak dönemler yaşamıştır.

Anadolu'da Türklerin hakim olmasıyla Beypazarı aynı zamanda Türkmen boylarının da vatanı haline geldi. Bu boyların en önemlisi Kayı Boyu'dur. Selçuklular onlara vatan göstermiş ve Gazi Gündüzalp ilk olarak Ankara civarına yerleşmiştir. Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Bey'in dedesi Gazi Gündüzalp'in mezarı Beypazarı'nın Hırkatepe Köyü'ndedir.

Beypazarı Yöresel Yemekleri?

Bu bölgenin mutfağında yenildiğinde akla sadece Beypazarı'nı getirecek pek çok lezzet var. Bakır işçiliğinin yaygın olduğu ilçede ustaların emeğiyle ortaya çıkan bakır testiler, tencereler, kazanlar, tavalar ve sürahiler de bu lezzetlerin hazırlanışını ve sunumunu süsleyen lezzetler arasında yer alıyor.

Ürünler taş fırınlarda pişirilmekte olup, güveç yapımında da özel yemeklere adını veren toprak güveçler kullanılmaktadır. Bölgede yetişen ürün çeşitliliğiyle doğru orantılı olarak sebze ve meyveler mevsiminde taze, kışın ise kurutularak tüketilmektedir. Beypazarı konaklarındaki özel bölümler bu kuru yiyecekleri saklarken, yerel dilde "yemek dolapları" olarak adlandırılan döner dolaplar, mutfak ile katlar arasında dikey ve aşırı servis sağlayan yöresel mutfak alışkanlığının bir parçasıdır.

Beypazarı'na özgü yemek ve tatlılar arasında tarhana, yaprak sarma, yalkı, bici, göce, perçem, Yarıca, Beypazarı güveç, kartalaç, bazlama mavi, oğmaç, tohma, kurdele, uruş kapama, Beypazarı kurusu yer alıyor. , mumbar (Beypazarı sucuğu), baklava (80 katlı yufka), ebesüt, höşmerim ve havuç lokumu. Bu yemek ve tatlılardan bazıları Türk Patent ve Marka Kurumunda tescillidir.

Beypazarı Belediye başkanları

Yıl Ad Parti
1984 İbrahim Demir ANAP
1989
1994
1999 Mansur Yavaş MHP
2004
2009 Mehmet Cengiz Özalp
2014 Tuncer Kaplan AK Parti
2019

Kızılcahamam Köyleri: Ankara'nın kuzeydoğusundaki Kızılcahamam ilçesi, termal suları ve doğal güzellikleri ile bilinir. Burada bulunan Kaplıcalar, rahatlama ve şifa arayanlar için popüler bir destinasyondur.

Eski adıyla Yabanabad  olarak bilinen Kızılcahamam, Ankara'nın kuzey kesiminde yer alan bir ilçedir. E5 Ankara-İstanbul Devlet karayolu üzerindedir. Kızılcahamam; Çubuk, Kahramankazan, Ayaş, Güdül, Çamlıdere ilçeleri ile Bolu ve Çankırı illeri arasında yer almaktadır. Dağlık ve ormanlık bir ilçe olan Kızılcahamam 1712 kilometrekarelik bir alanı kapsıyor. İç Anadolu ile Karadeniz arasında ulaşımı sağlar. İlçenin en önemli dağı Köroğlu Dağları olup, Sakarya Nehri'nin kollarından biri olan Kirmir Çayı ilçenin en önemli akarsuyudur. Ankara'ya içme suyu sağlayan Kurtboğazı, Eğrekkaya ve Akyar barajları Kızılcahamam Belediyesi sınırları içerisinde kalıyor. İlçenin yeterli düzlük alanına sahip olması nedeniyle oldukça iyi aydınlatılmış bir yerleşim yeri bulunmaktadır. Buna rağmen ilçe merkezleri sürekli olarak dağ yamaçlarına doğru genişlemektedir. Roma döneminden beri bilinen Kızılcahamam kaplıcaları Türkiye'de meşhur olmuştur. Kızılcahamam genel olarak Soğuksu Milli Parkı, kaplıcaları, sıcak suları, tarihi mekanları ve festivalleriyle tanınır. Bir şifa merkezidir. Termal sular birçok bölgede iyidir. Ankara'ya yakınlığı nedeniyle özellikle hafta sonları çok sayıda günübirlik turiste ev sahipliği yapmaktadır. İlçedeki birçok restoran Ankara'dan ve spa yönetiminden gelen misafirlere hizmet vermektedir. Pazar günleri ilçe pazarındaki köylerden köylüler, yerel ve doğal ürünleri pazara getiriyor. Son yıllarda büyük kongre ve toplantılara ev sahipliği yaparak ilçe turizmine büyük katkılar sağlıyorlar.

Kızılcahamam Tarihi?

Kızılcahamam'da yerleşimin ne zaman başladığı bilinmese de tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Önce Hititler, ardından sırasıyla Frigler, Lidyalılar, Persler, Galatlar, Romalılar ve Bizanslılar egemenliğine girmiştir. 1071 yılındaki Malazgirt Muharebesi'nden sonra Türkler onun doğduğu Anadolu'ya akın etmeye başlamış ve 1073 yılında Ankara ve çevresinden oluşmuştur. Türklerin atalarını oluşturan Oğuzlar, Anadolu'ya yerleştikleri dönemde Bozoklar ve Üçoklar olmak üzere 24 boy'a ayrılmışlardı. Kayı, Bayat, Alkaevli, Karaevli, Yazdır, Dodurga, Döğer, Yaparlı, Afşar, Beğdili, Kızık ve Karkın; Üçok boylarının Bayındır, Peçenek, Çavuldur, Çepni, Salur, Eymür, Ulayundluğ, Yüreğir, İğdir, Büğdüz, Yıva ve Kınık olduğu bilinmektedir. Bu Oğuz boylarının isimlerine Kızılcahamam ilçesi ve çevresinde yaygın olarak rastlamak mümkündür. Buna göre Malazgirt Zaferi'nden sonra Anadolu'ya yerleşen Oğuz Türkleri, bölgedeki insanlığın kökenini oluşturmaktadır. 1071 Malazgirt Zaferi'nden sonra Selçuklu Devleti Anadolu'ya akın ederek 1073'te Ankara'yı ele geçirdi. Selçuklu Devleti'nin yıkılıp beyliklerin hakimiyetine girmesinden sonra Ankara ve civarı 1356'da oğlu Süleyman Paşa tarafından Osmanlıların eline geçti. Osmanlı Padişahı Orhan Gazi'nin Demirciören köyü 1356 yılından itibaren Ankara Sancağı'na bağlı Varlıkabad ilçesinin ilçe merkezi olmuştur. 1880 yılında ilçe merkezi Pazar kasabasına nakledilmiş ve 1915 yılına kadar burada idare edilmiştir. Yol güzergahı üzerinde bulunan ve şifalı sulara sahip olan ilçe merkezi, 1915 yılında Pazar kasabasından Kızılcahamam'a taşınmıştır. Ankara yıllıklarında Kızılcahamam adı geçmektedir. Şansabad olarak. Evliya Çelebi, Kızılcahamam için Seyahatname'sinde şöyle yazmıştır: "Günlük ıssız ovalarda dolaştık, burası Engürü (Ankara) Sancak'ın yüz müreffeh köyü olan ve haftalık pazarı kurulan bir kasaba olan Subaşılık." bahseder.

Kızılcahamam Belediye başkanları

Yıl Ad Parti
1984 Fethi Albayrak ANAP
1989 Esen Ali Sezen DYP
1994 Yaşar Yıldırım BBP
1999 Salih Öztürk MHP
2004 Adem Özbekler AK Parti
2009 Coşkun Ünal MHP
2014 Muhittin Güney AK Parti
2019 Süleyman Acar

Haymana Köyleri: Ankara'nın doğusundaki Haymana ilçesi, dağlık manzaraları ve tarihi eserleri ile ünlüdür. Köylerinde geleneksel yaşam tarzları hala korunmaktadır.

Haymana'nın adı nereden geliyor?

Hayme Hatun (Hayme Ana), Süleyman Şah'ın ölümünden sonra aşiretin reisine sarılmış ve Anadolu topraklarını kendine yurt edinmiştir. Zamanla Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat, kabilesini Ankara yakınlarındaki Karacadağ eteklerine yerleştirdi. Karacadağ'ın bu eteklerine daha sonra onun adı verilmiş, zamanla 'e' harfinin düşmesiyle bu isim "Haymana" olmuştur.

Bir başka iddiaya göre ise 'Haymana', Farsça "çadır" anlamına gelen "hayme" isminden türediği ve Haymane bölgesindeki göçebelerin tamamını belirtmek için verilen isim olduğu yönündedir. Osmanlı döneminde ilçenin bugünkü bulunduğu yerde "Ulu" (büyük) ve "Kiçi" (Kiçi) kullanılmıştır. (Küçük) adında iki ayrı Haymane vardı ve bu mahallelerin birleşmesiyle yerleşim yeri "iki Haymane" anlamına gelen "Haymaneteyn" olarak anılmaya başlandı.

Haymana Tarihi

Haymana ve çevresi, Paleolitik çağlardan günümüze kadar uzanan köklü bir tarihi geçmişe sahiptir. İlçenin değişik bölgelerinde bulunan tarihi kalıntılar ve yapılan arkeolojik kazılar, bu toprakların Hititler, Frigyalılar, Persler, Galatlar, Romalılar ve Bizanslılar gibi farklı medeniyetlerin egemenliği altında kaldığını göstermektedir. MÖ 2000'lere kadar uzanan bu tarihî geçmiş, bu bölgenin önemini vurgular.

Ankara-Polatlı yolunda rüzgar türbini taşıyan tır kamyona çarptı! Ankara-Polatlı yolunda rüzgar türbini taşıyan tır kamyona çarptı!

Hititlerin hakimiyeti altına girdikten sonra, MÖ 1200 yılında Anadolu'ya yapılan kavimler göçü sırasında Hititlerin yıkılmasıyla Haymana ve çevresi Frigler'in egemenliğine geçti. Friglerin Kimmerler tarafından yıkılmasının ardından Persler ve Makedon Krallığı'nın yönetiminde kaldı. Daha sonra MÖ 3. yüzyılda Galatlar'ın denetimine geçti. Romalılar, Galatları yenseler de bölgeyi Galat prenslere bırakarak denetim altında tuttular. MÖ 25 yılında, Augustus döneminde Haymana, Ankara ile birlikte kesin olarak Roma egemenliğine alındı.

Ancak bu uzun tarihî geçmişte birçok medeniyetin egemenliği ve bölgedeki dönüşümler yaşanmıştır. Bölge, Anadolu'nun tarihsel süreçleri içinde önemli bir rol oynamıştır. Yerleşim, savaşlar, göçler ve farklı medeniyetlerin etkileşimi, bu topraklara zengin bir kültürel miras bırakmıştır.

Haymana, 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nun kaynaklarında konar-göçer bir yerleşim olarak geçer. 1523 tahririne göre çeşitli bölgelerden gelen cemaatler burada görülmüştür. Celali isyanları döneminde nüfus azalmış ve bölgede göçler yaşanmıştır.

Bölgenin modern yerleşim yeri olarak kabul edilen Haymana, 1880'lerde günümüz Polatlı ilçesine bağlı Sivri köyünden taşınmıştır. İlçenin kuruluş tarihi 1880 olarak kabul edilir. Aynı dönemde Rum ve Ermeni nüfusu da bu bölgede yaşamaktaydı.

1881'de yapılan nüfus sayımına göre, Haymana'nın nüfusu 23.328 Müslüman, 23 Rum ve 5 Ermeni olmak üzere toplam 23.356 kişiden oluşuyordu. 1907'deki nüfus kayıtlarına göre ise ilçe nüfusu 33.725 Müslüman ve 153 Gayrimüslim olmak üzere 33.878 kişiden oluşuyordu.

Haymana Belediye başkanları

Yıl Ad Parti
1984 Mustafa Namal ANAP
1989 DYP
1994 Bünyamin Adacı ANAP
1999 Mustafa Namal FP
2004 Bünyamin Adacı DYP
2009 Hacı Aysu AK Parti
2014 Özdemir Turgut DP[31]
2019 AK Parti

Şereflikoçhisar Köyleri: Ankara'nın güneybatısındaki bu ilçe, doğal güzellikleri ve tarihi dokusu ile ziyaretçileri büyüler. Göletler, gölge ağaçları ve yerel pazarlar gibi özelliklere sahiptir.

Şereflikoçhisar, eski adıyla Koçhisar, Ankara'nın bir ilçesidir. Ankara'nın güney sınırında yer alan ilin en uzak ilçelerinden biridir. Ankara merkezine yaklaşık 147 km uzaklıkta bulunan Şereflikoçhisar, 1885 yılında belediye olmuş; 1891 yılında ilçe olan Şereflikoçhisar, Konya iline bağlıdır. 1920 yılında il olan Aksaray'ın bir ilçesi olan Şereflikoçhisar, 1933 yılında Aksaray'ın ilçe olması sonucu Ankara'ya bağlanmıştır. Şereflikoçhisar Cumhuriyet İlkokulu, 1931 yılında Aksaray Valisi Ziya Günar tarafından yaptırılmıştır. Aksaray. 1989 yılında Sarıyahşi'ye bağlı 7 köy, Ağaçören'e bağlı 27 köy ile ilçe haline gelerek Aksaray iline bağlanmıştır. Ayrıca 9 köyü bulunan Evren (Çıkınağıl), 9 Mayıs 1990 tarihinde 3644 sayılı 130 İlçe Kurulması Hakkında Kanun ile ilçe haline getirilerek Ankara'ya bağlanmıştır. Şereflikoçhisar, cumhuriyet döneminde, Çanakkale'de gösterilen şehitler ve kahramanlıklardan dolayı Mustafa Kemal Atatürk ve Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından bölgesel olarak Şeref Unvanı ile ödüllendirildi.

Şereflikoçhisar Tarihi

Şereflikoçhisar, tarihi Hititler'e kadar uzanan köklü bir yerleşim birimidir. M.Ö. 334 yılında Pers ordularının Makedonya İmparatoru Büyük İskender'e yenilmesinin ardından, İskender'e bağlı birlikler, Şereflikoçhisar üzerinden Kırşehir topraklarına girmişlerdir.

M.Ö. 275 yılı civarında Keltler, bu bölgeye gelerek Galatya Krallığı'nı kurmuşlardır. Galatlar, Anadolu'ya yerleşerek tarım yapmayı, hayvancılıkla uğraşmayı, ekmek ve tuz üretmeyi, etlerini tuzlamayı ve şarap üretmeyi amaçlamışlardır. Tuz Gölü ve çevresi, bu amaçlarını gerçekleştirmek için uygun bir bölge olmuştur. Tuz Gölü çevresinde tuz üretimi yapan Tektosag kabilesi, tuzla ilgili büyük bir uzmanlığa sahipti. Keltler, Tuz Gölü kıyılarında tuz üretimi yaparak bu bölgeye yerleşmişlerdir. Hala Şereflikoçhisar'a bağlı Karandere köyünün kuruluş yerine "Kelt" adı verilmektedir.

Doğu Roma İmparatorluğu, 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi'nde Türklere yenildikten sonra, bu bölgede hala etkili olan Galat kültürüne dayanarak bir isyan başlatma fırsatı görmüş ve Frank-Kelt karışımı olan bu devlete karşı bir isyan örgütlemiştir. Selçuklu Devleti de bu durumdan endişelenerek Bizans'ın çağrısına yanıt vermiş ve Türklere yardım etmiştir. Sonuç olarak, bu devlet ve lideri Roussel de Bailleul yakalanarak idam edilmiş ve kurduğu devlet ortadan kalkmıştır. Bu olay, Türklerin bu bölgedeki ilk varlığına işaret etmektedir.

Şereflikoçhisar, Selçuklu Hanedanı ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinden bu yana yerleşim birimi olarak varlığını sürdürmüştür. Selçuklular döneminde ilçenin kuzeyinde Koçhisar Kalesi inşa edilmiştir. Ancak bu kale, Fatih Sultan Mehmet tarafından yıktırılmıştır.

Şereflikoçhisar, 1891 yılında ilçe statüsü kazanmıştır. Başlangıçta Konya'ya bağlı olan ilçe, 1920'de Aksaray ilinin ilçesi haline gelmiş, 1933 yılında ise Ankara'ya bağlanmıştır. Aksaray'a bağlı olduğu dönemde ilçede Şereflikoçhisar Cumhuriyet İlköğretim Okulu'nun inşa edildiği bilinmektedir. 1989 yılında ilçe olan Şereflikoçhisar, Sarıyahşi'den 7 köyü ve Ağaçören'den 27 köyü bünyesine katmış ve Aksaray iline bağlanmıştır. Ayrıca Evren, 9 köyü ile 9 Mayıs 1990 tarihinde Ankara iline bağlanmıştır.

Şereflikoçhisar'ın tarihi, çeşitli medeniyetlerin etkisi altında uzun bir geçmişe sahiptir ve bu ilçenin köklü tarihine dair önemli bilgilere işaret etmektedir.

Şereflikoçhisar Belediye başkanları

Yıl Ad Parti
1963 Abdül Baki Ünlü CHP
1984 Osman Yıldız DYP
1989 Aşir Görgülü SHP
1994 Sezai Şimşek DYP
1999 Nevzat Kılıçarslan MHP
2004 Ramazan Ceylan AK Parti
2009 Hakverdi Altuğ
2014 Ferda Polat
2019 Memiş Çelik

Akyurt Köyleri: Akyurt ilçesi, başkent Ankara'nın kuzeydoğusunda yer alır. Doğal güzellikleri ve çevresindeki dağ manzaraları ile bilinir. Ayrıca, ilçenin merkezi köyünün tarihi dokusu dikkat çekicidir.

Akyurt Ankara'nın ilçelerinden biridir.

Akyurt; İç Anadolu Bölgesi'nde Ankara sınırları içerisinde geniş ve düzgün bir arazi üzerine kurulmuş bir ilçedir. Eski adı Ravlı'ydı. İlçenin ilçeleri Çubuk, Kalecik, Pursaklar ve Elmadağ ilçeleridir. İlçe merkezi, Çankırı, Kastamonu ve Sinop, Ankara'ya ait Devlet karayolu üzerinde olup, başkente uzaklığı 32 km'dir. Daha önce Çubuk ilçesine bağlı bir belde iken, 20.05.1990 tarihinde yapılan bakanlar kurulu kararı ile Çubuk'a bağlı 15 köy Kalecik'ten ayrılarak ilçe olmuştur.

Yüzölçümü 258 km² olup, denize uzaklığı 960 metredir. İlçenin büyük bir kısmı Tekebeli Dağı (1250 m), Hüseyin Gazi Tepesi (1415 m) ve İdris Dağı (1985 m) ile Kalecik'e giden yol üzerinde yer almaktadır.

14. yüzyıl boyunca geniş orman alanlarına sahip olan Akyurt, yüzyıllar boyunca yapılan katliamlar sonucunda büyük ölçüde tükenmiş ve Ankara'nın hamamlarının yakıt ihtiyacı karşılanmıştır. Öte yandan son yıllarda belediyemizin ve ilçemizdeki okulların çalışmalarıyla ilçe merkezinde yeşillendirme ve ağaçlandırma çalışmalarına başlandı. Bu amaçla Hatıra Ormanı kurulmuş olup, ağaçlandırma çalışmaları ve ağaç sevgisini yaygınlaştırma çalışmaları devam etmektedir.

Bölgede faaliyet gösteren 390 civarında sanayi bölgesi ile yaklaşık 30 bin kişi istihdam ediliyor.

Akyurt Belediye başkanları

Yıl Ad Parti
1994 Fedai Yağcı ANAP
1999
2004 Gültekin Ayantaş AK Parti
2009
2014
2019 Hilal Ayık

Kalecik Köyleri: Ankara'nın kuzeydoğusundaki Kalecik, üzüm bağları ve şarap üretimi ile ünlüdür. Aynı zamanda doğal güzelliklere sahip olan bu bölge, ziyaretçilere güzel bir kırsal deneyim sunar.

Kalecik Tarihi

Kalecik ve çevresi, oldukça köklü bir tarihe sahip bir yerleşim bölgesidir. Tarihi M.Ö. 4000 yıllarına kadar uzanmaktadır. Bu dönemde Hititler'in bu bölgede yaşadığına dair bazı kalıntılar bulunmuştur. Daha sonraki dönemlerde ise bölge, Büyük İskender'in ve ardından Doğu Roma İmparatorluğu'nun hakimiyetine girmiştir. Ancak, 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi sonrasında Türklerin Anadolu'ya gelişiyle birlikte 1075 yılında Kalecik Kalesi, Selçuklu Türkleri tarafından fethedilerek Türklerin hakimiyetine geçmiştir.

Selçuklu Devleti'nin yıkılmasının ardından beylikler döneminde Candaroğulları'nın hakimiyetini yaşamış, ancak daha sonra tekrar Osmanlı İmparatorluğu'nun hakimiyetine girmiştir. Kalecik, Osmanlı döneminde uzun yıllar Çankırı sancağına bağlı bir kaza olmuştur.

Kalecik ve çevresi, tarihi ve coğrafi açıdan önemli bir bölge olarak araştırmacılar tarafından incelenmiştir. Anadolu Tarihi Coğrafyası üzerinde çalışmalar yapan W. Ramsay, Kalecik'in çevresinde Acıtorızıacum isimli bir antik kentten bahsetmiş ve bu bölgeyi detaylı bir şekilde incelemiştir. Ayrıca, Kalecik'i Eçelriga olarak tanımlamıştır.

Kalecik, yakın tarihimizde Türk Kurtuluş Savaşı sırasında önemli bir rol oynamıştır. Bu dönemde nokta hizmeti vermek, Kuvâ-yi Milliye güçlerine lojistik destek sağlamak gibi önemli görevler üstlenmiştir. 1925 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün Kastamonu yolculuğu sırasında bölgeyi ziyaret ettiği bilinmektedir.

Kalecik ve çevresi, zengin tarihi geçmişi ve önemli rolü ile Anadolu'nun tarihî ve kültürel açıdan değerli bölgelerinden birini temsil etmektedir.

Kalecik Belediye başkanları

Yıl Ad Parti
1984 Halit C. Aslangil SODEP
1989 Ömer Çetinkaya ANAP
1994
1999 DYP
2004 Orhan Benli AK Parti
2009 Nevzat Şahin CHP
2014 Filiz Ulusoy AK Parti
2019 Duhan Kalkan

Kalecik Ekonomi

  • Bağcılık
  • Şekerpancarı
  • Buğday
  • Arpa
  • Elma
  • Armut yetiştirilir
  • Kayısı
  • Ekmek Ayvası
  • Kiraz
  • Un
  • Kalecik açık ceza infaz kurumları ürünleri
  • Üzüm
  • Şarab

Nallıhan Köyleri: Ankara'nın batısında bulunan Nallıhan ilçesi, doğal yaşamı ve kuş gözlemciliği için ünlüdür. Burada bulunan Nallıhan Kuş Cenneti, kuşların göç rotası üzerinde bulunur.

Nallıhan, adını yakınından geçen Nallı Suyu ve Osmanlı vezirlerinden Nasuh Paşa tarafından yaptırılan handan almış bir ilçedir. İlçenin çevresi doğal güzelliklerle doludur ve turistik açıdan önemli yerlere ev sahipliği yapar.

Nallıhan Kuş Cenneti, Hoşebe, Ilıca Şelalesi, Taptuk Emre Türbesi, Bacım Sultan Türbesi, Sarıyar Barajı ve Hidroelektrik Santrali gibi turistik cazibe merkezleri, ilçenin ziyaretçilerini cezbetmektedir. Ayrıca, Nallıhan ünlü ipek iğne oyalarıyla tanınır ve bu el sanatı yörede önemli bir gelir kaynağıdır.

Yöresel mutfak da ilçenin kültürel zenginliğini yansıtır. Yaprak sarma, kapama pilavı, höşmerim ve bayram çörekleri gibi lezzetli yöresel yemekler bulunur. Ayrıca, ilçe çevresinde domates ve biber yetiştiriciliği önemli bir geçim kaynağıdır. İklim koşullarına bağlı olarak zaman içinde tarım ürünleri değişmiş, pirinç yetiştiriciliği patates ve sonrasında fasulye ve domates yetiştiriciliği ile değiştirilmiştir.

Avcılık için uygun arazi yapısı ve çeşitli av hayvanlarının bulunması avcılar için çekici bir bölge yapar.

Nallıhan'da bor madeni çıkarılmakta ve aynı zamanda Çayırhan Termik Santrali ve Alkim Alkali Kimya'ya ait sodyum sülfat üretim tesisi gibi endüstriyel tesislere ev sahipliği yapmaktadır. Sarıyar ve Yenice Hidroelektrik Santralleri ile bölgenin enerji üretimine de katkı sağlar. Nallıhan Kuş Cenneti ve Ilıca Şelalesi, ilçenin turizm potansiyelini artırarak, bölgeyi turistler için cazip bir destinasyon haline getirir.

Nallıhan Belediye başkanları

Yıl Ad Parti
1984 Mehmet Halis Öztürk ANAP
1989 Ahmet Öntaş DYP
1994
1999 Safa Gür MHP
2004
2009 Ahmet Adnan Okur
2014 İsmail Öntaş AK Parti
2019

Ankara'nın güzel köyleri, tarih, doğa ve kültür severler için çeşitli deneyimler sunar. Bu köylerde geleneksel yaşamın ve doğal güzelliklerin tadını çıkarabilirsiniz.

HABER: ÖMER YILDIZCI

Editör: ÖMER YILDIZCI