Tarihte birçok medeniyete yuva olmuş İç Anadolu bölgesi, birbirinden farklı yapıları da bünyesinde barındırıyor. Ankara’nın turistik noktalarından biri olan Güdül ilçesinde bulunan İn-önü Mağaraları, yıllar sonra hak ettiği ilgiyi görmeye başladı.

Bizanslılar döneminden kaldığı düşünülen, dağın içini oymak suretiyle yapılan İn-önü Mağaralarında bulunan merdivenler kat kat yukarı doğru çıkıyor. Ankara’nın tarihi en eski yerleşim yeri olan Güdül’de bulunan Kirmir Çayı etrafında bulunan bu mağaralar, günümüzde tarihe ışık tutuyor.

ROMALILAR TARAFINDAN KULLANILDI

Mağaralarda yapılan araştırmalar sonucunda, Güdül ve çevresinin tarih önce çağlarda popüler bir yerleşim olduğu gözler önüne seriliyor. Romalılar tarafından Hristiyanlığın yayılması döneminde kullandığı konusunda bulguların rastlandığı mağaralarda haç işaretleri yer alıyor.

Bilinen tarihi kaynaklara göre ise M.Ö. 2000 yıllarında Etiler’in burada hüküm sürdüğü tahmin ediliyor. Hatta kayalardaki mağaraların da Etiler döneminde kullanıldığı öne sürülüyor.

TARİHİN DİBİNDE PİKNİK KEYFİ

Kirmir Çayı’nın kenarında bulunan İn-önü Mağaraları ziyaretine gitmek isteyenler için ayrıca doğa güzellikleri arasında piknik yapabilme imkanı da tanıyor. Belediye tarafından, çay kenarına yapılan düzenlemeler ile turistik ziyaret yapanlar, burada dinlenebilirken ayrıca ailecek doğa içinde piknik yapabiliyor.

Hayvansal atıklar çevre felaketine davetiye çıkarıyor! Hayvansal atıklar çevre felaketine davetiye çıkarıyor!

Güdül Belediyesi’nin ve ilçe vatandaşlarının ise bu konuda tek bir şartı var; çevrenin temiz tutulması. Bu konuda açıklamalarda bulunan belediye, gelen ziyaretçilerin etrafa çöp atmaması konusunda düzenli olarak uyarılarda bulunuyor.

ÜCRETSİZ OLARAK GEZEBİLİRSİNİZ

İnönü mağaralarını gezmek için bir ücret ödemenize gerek yok. Alanda otopark bulunmuyor fakat araçların park edilebileceği birçok alan mevcut. Ankara’nın merkezinden yaklaşık 120 km mesafede bulunan bu tarihi yere araç ile 1 saat ile 1.5 saat arasında ulaşım mümkün.

Haber: Gizem Tuğçe BAYHAN

Editör: Gizem Tuğçe Bayhan