Ankara'nın Kızılcahamam ilçesi bilinmeyen doğal güzelliklere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Bunlardan biri de Pazar köyünde bulunan ve köyle aynı adı taşıyan Pazar çayıdır. O köy ve dere için çözüme ihtiyaç duyulan her şeyi sizlerle paylaşıyoruz. İşte Ankara Pazar Çayı hakkında daha önce duymadığınız altın bilgiler!

Pazar Köyü

Eski bölge pazarının bu ilçede olmasından dolayı ilçenin adı Pazar ilçesi olarak anılmıştır.

İlçenin tarihi Kızılcahamam'dan daha eskidir. Antik bir yerleşim alanı olan Pazar, başta Hititler olmak üzere birçok Anadolu uygarlığının önemli yerleşim yerlerinden biriydi. Selçuklu döneminde ortaya çıkan iç süreçlerde mahallenin demografik yapısı tamamen değişti. Bu büyümenin ardından Çiğil Türkleri bölgeye yoğun bir şekilde yerleşti. Beyaz çit anlamına gelen “Çıtak” veya “çiti ak” kelimesi Türk halkının bir parçası olmak anlamına gelir. Ankara Savaşı sırasında Timur'un çadırında kalan Çiğil Türkleri, savaş sırasında soyundan geldikleri birçok Oğuz boyuyla birlikte Timur'un ordusuna katıldı. Daha sonraki fetret döneminde Timur'un kayıtlı bölgesi olan bu Türkmenler burayı büyük bir ticaret merkezi haline getirdiler. Bölgede kurulan pazara uzak bölgelerden tüccarlar geldi. Kıpçakların bölgesel yerleşmelerinin bu dönemde başladığı görülmektedir. Bu sarışın, yeşil gözlü Türkmenler, kuzeyin çocuksu ve kabile çatışmalarından kaçmak ve yeni meralara akın etmek için bölgeye yerleşmişlerdir. Ancak Osmanlı döneminde Osmanlı iskân politikaları nedeniyle bir kısmı Rumeli'ye taşınmıştır. Osmanlı Devleti için Pazar önemli bir yerleşim bölgesiydi. Tay hayvancılığı, hayvancılık ve tarımsal tarım bu dönemin yoğun uğraşları arasındaydı. 

Bu bölgede Hacı Turhasan Bey'in idaresindeki Durhasanoğulları Beyliği hüküm sürüyordu. Osmanlı-Rus Savaşı sırasında bölgeye Tatar göçü yaşanmıştır. Yaklaşık on haneye sahip olan bu Tatarlar, bölgenin komşu köylerine yerleşiyor.

İkinci Dünya Savaşı sırasında ilçenin kazançlarının büyük bir kısmı cephedeki savaşta şehit oldu. Bu dönemden sonra Milli Mücadele yıllarında geride bırakılan yetişkin erkek nüfusu cepheye taşınmıştır. Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte ilçede yeniden artış başladı ancak Kızılcahamam'ın merkez olarak belirlenmesinden sonra köy, Ankara dahil çevre yerleşim yerlerine göçle başladı ve bana tescil edildi.

Pazar Köyü'nde neler var?

Kızılcahamam'dan daha eski bir yerleşim yeri olan Pazar'da camiye çevrilmiş bir Ermeni kilisesi, Ermeni ve Rumlara (Romalılara) ait mezar kalıntıları ve Selçuklu döneminden kalma çeşitli kalıntılar bulunmaktadır.

Pazar Deresi Ankara'ya ne kadar uzak?

Pazar Çayı, Ankara'ya tam 61 km uzağında bulunuyor. Pazar köyünde bulunan bir deredir. Bu akıntı ve türü Selçuklu döneminde ticaret açısından önemli bir noktaydı. Meydana gelen birçok savaşta Pazar Çayı civarındaki halk savaşa katılmış ve şehit düşmüştür. Bugün Ankara Pazar Çayı, herkesin huzur bulduğu, eşsiz atmosferiyle büyüyen bir rota olarak tüm dikkatleri üzerine çekiyor. Bahsi geçen atmosferde pek çok aktiviteyi gerçekleştirmek mümkün.

Pazar Deresi'nde ne yapılır?

Şehrin gürültüsünden yorgunluğunuzu bu sakin mekanda boş zamanlarınızda atabilirsiniz. Bugün huzurlu bir piknik için su sesinin büyüklüğü oldukça iyi olacaktır. Şüphesiz Pazar köyünde Pazar deresi üzerinde doğa yürüyüşüne katılmak için oldukça uygun yerler bulunmaktadır. Yeşilin en özel tonlarını gözlemlerken içinizi yaşam sevinciyle dolduracak sağlıklı bir yürüyüş yapmanın keyfini yaşayacaksınız.

HABER: ÖMER YILDIZCI