Cumhuriyet’in 100. yılında Ankara’nın tarihi kökenleri, mimari yapıları ve kültürel pratikleri üzerine detaylı bir inceleme yaparak akademisyenler, tarih bilimciler ve gazetecileri bir araya getiren Kültür Sanat Muhabirleri Derneği, etkinliklerine devam ediyor.

Kültür Sanat Muhabirleri Derneği’nin İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla ilişkiler Genel Müdürlüğü’nün destekleri ile organize ettiği ‘Cumhuriyetin 100. Yılında Ankara Tarihi ve Kültür Değerlerini Anlama Çalıştayı’ projesi kapsamında Ankaralı basın mensupları bir araya geldi.

Pursaklar 2-3

BASIN MENSUPLARINDAN 'TEBESSÜM ŞEHRİ' PURSAKLAR ÇIKARMASI

Ankara’nın kültürel ve tarihi değerleri hakkında farkındalık yaratmak amacıyla başlatılan proje kapsamında düzenlenen çalıştayda basın mensuplarının ilk durağı, gerçekleştirdiği kültür sanat etkinlikleriyle Ankara’nın son yıllardaki gözde ilçelerinden olan Pursaklar oldu.

Gazeteciler, Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin’in de katılım sağladığı kahvaltı organizasyonunda bir araya geldi.

Pursaklar 12

BAŞKAN ÇETİN, KÜLTÜR SANAT PROJELERİNİ ANLATTI

Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Demir, bu çalıştayın Ankara'nın zengin kültürel mirasını daha derinlemesine anlamak ve korumak adına önemli bir etkinlik olduğunu belirtti.

Pandemi nedeniyle kültür ve sanat başlığı altında planladıkları projeleri ertelemek zorunda kaldıklarını belirten Çetin, başkanlık döneminde hayata geçirdiği projelerden biri olan Endemik Vadi’yi şu sözlerle anlattı:

“Ankara’da kaybolmaya yüz tutmuş, Ankara’dan ismini alan çiçekler bitkiler ve hayvanların tekrar canlandırıldığı üretiminin ve bilimsel çalışmalarının yapıldığı ve insanların görmelerini gezmelerini tanımalarını sağlayan bir merkez olmuştur. Ankara kültürünü resmetmek için ciddi bir çabaydı. Çok başarılı oldu. Bir taraftan eğitim faaliyetlerimizi yürüttüğümüz bir alan haline geldi. Ankara’nın bütün okulları buraya turlar düzenlemeye başladılar. Özellikle yaz aylarında aylık 40 bin ziyaretçiyi buldu. Ankara ile ilgili bilgi edinmek isteyen insanların ufkunu açtı.”

Pursaklar 10

Ankara’nın en büyük devlet tiyatrosu sahnesini de hayata geçiren Çetin, “Ayda yaklaşık üç farklı oyun oynuyor, bütün oyunlar kapalı gişe. Gelen izleyici portföyüne baktığımız zaman yarısı Pursaklar’da diğer yarısı da Ankara’nın çeşitli ilçelerinden gelen izleyicilerimiz. Üç yılda izleyici sayımız yüz binlere ulaştı” ifadelerini kullandı.

Pursaklar’da yaşayan yaklaşık 150’ye yakın genci tiyatro sanatı ile tanıştırarak oyuncu haline getirdiklerini söyleyen Çetin, birçok yerde sanatsal kurslar açtıklarını ve yarışmalar düzenlediklerini de belirtti. Çocukların eline kağıt kalem alması için hayata geçirilen ‘Okuyan şehir Pursaklar’ adlı projeden de bahseden Çetin, “Herhangi bir kişi herhangi bir kitabı okuyup 1 sayfa el yazısıyla özetini yazıp bize o özeti getirdiği taktirde biz o özeti alıyoruz, seçeceği 1 kitabı hediye ediyoruz” dedi.

ANKARA’NIN EN BÜYÜK TİYATRO SAHNESİ

Gazeteciler, kahvaltı etkinliğinin ardından Pursaklar Devlet Tiyatrosu Sahnesi’ni ziyaret etti.

Pursaklar 5

Pursaklar Devlet Tiyatrosu oyuncuları ile de bir araya gelen çalıştay ekibi, tiyatro bünyesindeki oyunlar hakkında da bilgi aldı.

450 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ

Gazeteciler, tiyatro sahnesinin ardından Endemik Vadi’ye doğru yola çıktı.

Pursaklar 8

Endemik Vadi’de yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Biyolog Osman Erdoğan, şunları söyledi:

“Ankara’nın endemik bitkileri ve endemik hayvanları ile alakalı çalışmalar yapıyoruz. Tıbbi aromatik bitki üretimi, endemik hayvanların üretimi ve tanıtımı gibi çeşitli faaliyetleri de gerçekleştiriyoruz. Bununla alakalı Gazi Üniversitesi ile bir protokol işbirliği içerisindeyiz.

Pursaklar 6

Akademisyenlerle birlikte çiçeklenme dönemi gelen endemik bitkileri gidip yerlerinde tespit edip hem buraya taşımasını gerçekleştiriyoruz hem de yerlerinde koruma çalışmaları yürütüyoruz. 12 bin 500 türün 3 bin 50 civarında türü endemik, yani korunmaya da muhtaç durumda.

Biz Endemik Vadi’yi üç yıl önce faaliyete geçirdik. O zamandan beri 450 bin kişi ziyaret etti. Pursaklar’ın nüfusu 160 bin. Büyük bir oran. Bizden esinlenerek farklı belediyeler de bu tür projeler yapmaya başladı.”

Pursaklar 4-1

6 DÖNÜMLÜK BİR ALAN

Ankara’nın 4 beyazını temsil eden kedi, keçi, güvercin ve tavşanın bulunduğu orman köyü ile ilgili çalışmaları da anlatan Erdoğan, çalıştay ekibiyle şu bilgileri paylaştı:

“1 kilometrelik yürüyüş ve bisiklet yolumuz var, onun sonuna da bir orman köyü kurduk. Orman köyünde kuş gözlem kulesi, yel değirmeni, açık hava amfi tiyatrosu, yetişkin ve çocuk kütüphanesi gibi bölümler var. 6 dönümlük bir alanda öğrenciler hem gelip ders işliyorlar hem de eğlenip, vakit geçirip gidiyorlar.”

Pursaklar 3-2

HABER: ÖYKÜ KARABACAK