Ankara'daki işinden ayrılarak Kastamonu'nun Araç ilçesindeki köyüne geri dönen Metehan Gökçen, devlet desteğiyle aldığı 100 koyun sayesinde koyun yetiştiriciliği yapmaya başladı. Gökçen, işini büyük bir aşkla yürüterek gelirini Ankara'da çalıştığı iş yerinden aldığı ücretin üç katına çıkardı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2022 yılında hayata geçirilen ve 2024 yılından itibaren 2 yıl daha uzatılan "Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var" projesi, köydeki yaşamı desteklemeye devam ediyor.

'KÖYÜMDE YAŞAMAK İÇİN BİR SÜRE NEDENİM VAR' PROJESİ 

Proje kapsamında Kastamonu'da koyun varlığının artırılması, üreticilerin sürülerinin ve ölçeklerinin büyütülmesi, küçükbaş hayvan varlığının artırılması, köyden kente göçü önleyerek atıl işletme kapasitelerinin üretime kazandırılması, kırsal gelir kaynaklarının artırılması, bölgesel kalkınmanın desteklenmesi, kırmızı et açığının kapatılması ve istihdamın sağlanması hedefleniyor. Geçen yıllarda 200 bin TL kredi limiti olan projede, yeni dönem protokolü ile 2026 yılına kadar 400 bin TL kredi limitiyle devam edecek. Ayrıca, 1 yıl ödemesiz olarak çiftçileri destekleyen projede 7 yıl vade ile geri ödeme yapılabilecek. Metehan Gökçen, projeden faydalanarak Ankara'daki işinden ayrılarak köyüne döndü ve Kastamonu'nun Araç ilçesine bağlı Karasu köyüne yerleşti. Gökçen, 100 koyunla başladığı işte 1 yıl içinde 140 kuzu üreterek satışını gerçekleştirdi. Bu sayede Ankara'daki gelirinin üç katından daha fazla gelir elde etti. Gökçen, koyun üretimini daha da geliştirmek için yeni projeler hazırlayarak teşviklerden yararlanmayı hedefliyor.

Ankara'dan Kastamonu'ya Döndü

Evlerini satıp karavan aldılar: Hollandalı çift, 5 yıldır Türkiye’de yaşıyor Evlerini satıp karavan aldılar: Hollandalı çift, 5 yıldır Türkiye’de yaşıyor

“ASGARİ ÜCRETİN ÜÇ KATI KADAR KAZANCIM OLUYOR”

Metehan Gökçen, yaptığı işi çok sevdiğini belirterek şu ifadeleri kullandı: "Projeden faydalanarak 100 koyun aldım. Anaç koyunlarımızı alarak 1 yıllık bir süreç zarfında kuzu elde ettik. 100 koyundan hemen hemen 140 kuzu elde ettik. Randıman olarak memnunum. Yavrulama sürecinde mutlu olduğum için ben de heves ettim. İşi daha da ileriye götürebilmek için daha farklı hedeflerimiz ve projelerim bulunuyor. Bu şekilde işimde ilerlemek istiyorum" dedi. Gökçen, Ankara'da özel sektörde çalıştığı sırada asgari ücretle geçimini sağladığını vurgulayarak sözlerini şu şekide sürdürdü: "Asgari ücretin bana yetmeyeceğini düşünerek köyüme dönmek için birçok nedenim oldu. Ben de bunu değerlendirmek istedim ve hayvancılığa atıldım. Kuzularımızı besili bir şekilde ilerleterek satışını gerçekleştirdik. Mutluyum, asgari ücretten daha fazla para kazanıyorum ve köyümde kendi işimin başındayım. Bunun için çaba sarf ediyorum. Asgari ücretin bana yetmeyeceğini düşünerek hayvancılığa atıldım. Asgari ücretin üç katı civarında aylık bir kazancım oluyor. İnsanın bu işi severek, içinden gelerek yapması gerekiyor. Zor şartlarda bakılabilir ama hiç kimsenin de pes etmesini istemem" şeklinde konuştu.

İHA