Polatlı İHH'dan İhtiyaç Sahiplerine Kömür Yardımı Polatlı İHH'dan İhtiyaç Sahiplerine Kömür Yardımı

Günümüzde Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak hizmet veren bina Türkiye Millet Meclisi’nin 1. Binası olarak kullanımıştır. Kurtuluş Savaşı Müzesi (Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi Binası) yapımı 1915 yılında başlamıştır. Bu bina ilk etapta İttihat ve Terakki Cemiyetinin locası olarak planlansa da İttihat Terakki yönetiminin düşmesi ve ülkeyi terk etmesi nedeniyle meclis olarak kullanılmasına kararlaştırılmıştır.

 Birinci Dünya Savaşı'nın ardından Ankara’nın, kısa bir süre için İngiliz ve Fransız askerleri tarafından işgal edildiği dönemde küçük bir Fransız müfrezesi, henüz çatısının bir bölümü örtülmemiş olan bu binaya yerleşmiş. Fakat 27 Aralık 1919’da Mustafa Kemal Paşa’nın Ankara’ya gelmesiyle birlikte binayı boşaltarak kenti boşaltmışlardır.

23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılmasına karar verilmiş, lakin Ankara’da Meclisin toplanabilmesi için gereken donanıma sahip bir binanın olmayışıyla akla ilk gelen şey yapılmıştır. İnşası yarım kalan İttihat ve Terakki Fırkası Kulüp Binası’nın Meclis Binası olarak kullanılmasına kararlaştırılmıştır. 

Bu binanın en kendine hayran bırakan özelliği Ankara’ya özgü olan pembe-mor renkli andezit taşının kullanılmış olmasıdır. Binanın hazır hale gelmesi için Ankaralıların evlerinden ve Ulucanlar’daki Numune Mektebinden, getirilen kiremitlerle hummalı bir çalışma sürdürülmüş ve binanın inşası bitirilmiştir.

“Atatürk’ün Doğumunun 100. Yılını Kutlama Programı” kapsamında, Kültür Bakanlığı tarafından yapılan yenileme ve tadilat çalışmaları sonucu 23 Nisan 1981 tarihinde “Kurtuluş Savaşı Müzesi” adıyla ziyaretlere açılan müze, son olarak 5 Mayıs 2009 tarihinde, TBMM Başkanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında yapılan protokol kapsamında Türkiye Büyük Millet Meclisine devri gerçekleşmiştir.

Editör: Sedef Hızlı