Hamamönü’ne ziyarete giden birçok kişinin kesinlikle uğraması ve görmesi gereken yerlerden biri olan Karacabey Camii ve Türbesi, 1427 yılında yapımından bu yana ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.
Aktif bir şekilde kullanılan Karacabey Camii’nin en önemli özelliği ise Bursa Camilerinin tarzında Ankara’da bulunan tek örnek olması. Caminin bahçesinde ayrıca Varna’da şehit düşen Celalettin Karacabey ve ailesinin türbesi bulunmaktadır.
ÜNLÜ KOMUTAN KARACABEY
Ankara’nın tarihsel geçmişinde Bursa’nın ünlü cami yapılarından biri nasıl yapılmış sorusu akıllara gelmektedir. İşte Karacabey Camii ve türbe hakkında detaylı bilgiler…
Karacabey, Osmanlıların Rumeli’nin fethinde büyük kahramanlıklar göstermiş ünlü bir komutan olan Celalettin Karacabey tarafından Ankara’daki görevi esnasında yaptırılmıştır.
II. Murad'ın eniştesi olan Anadolu Beylerbeyi Celaleddin Karacabey bin Abdullah, Varna Muharebesi'nde şehit olmasının ardından cenazesi, görev yaptığı Ankara’ya nakledilerek Karacabey Camii'nin içinde bulunduğu geniş avluya defnedilmiştir.
Caminin minaresinin altında, antik çağlara ait devşirme parçalar bulunmaktadır. Ayrıca tarihi eser olarak görülen Karacabey Cami’nin mimarı Ahmet Bin Ebu Bekir olduğu kitabelerden anlaşılmaktadır.
YÜZYILLAR BOYUNCA DEĞİŞTİ
"Damat Karaca Paşa" olarak da anılan Karacabey'in yanında oğlu Ahmet Çelebi ve ailesinin kabirleri bulunmaktadır. Türbe ilk olarak Sultan III. Selim Zamanında Pir Mehmet tarafından tamir edilmiştir. 1892 depreminde yapı zarar görmüş, 1894 yılında ise onarılmıştır fakat bu onarım sırasında özgün mimarisini büyük ölçüde kaybetmiştir.
ASLI İZMİR’DE BULUNDU
2005 yılında ise caminin ilk projesinin İzmir`in Tire ilçesindeki Yahşi Bey Camii`yle aynı olduğu tespit edildikten sonra, yıllar boyunca değişen cami aslına göre restorasyon çalışmaları geçirmişti. Eski halinde olmayan bir kule, kubbenin tepesine bu restorasyonlar esnasında eklenmiştir.
Günümüzde birçok kişi Karacabey Türbesi’ne gelerek dualarını etmektedir. Karacabey Camiisi ise hala daha aktif olarak kullanılmaktadır.
Haber: Gizem Tuğçe BAYHAN