Ankara’nın Altındağ ilçesi 2005 yılından bu yana geçmişe yolculuk yapmak isteyen ziyaretçilerini kentin ilk sanayi müzesi olan Ankara Rahmi M. Koç Müzesi’nde ağırlıyor.
Ankara Kalesi ana giriş kapısının hemen karşısında bulunan tarihi olarak önemli bir yapının içerisine yapılan müzede, denizcilikten karayolu taşımacılığına, havacılıktan tıp alanına kadar pek çok sanayi kolunun geçmişi gözler önüne seriliyor.
MÜZE İKİ FARKLI BİNAYI İÇİNDE BARINDIRIYOR
Çengelhan ve Safranhan binalarının restorasyon geçirerek tekrar hayata kazandırılan Rahmi M. Koç Müzesi, hem içindeki 4 bin fazla objeyi sergilerken hem de Ankara için önemli olan bu binalara hayat veriyor.
500 YILLIK BİR HAN
1522 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde Sultan'ın kızı Mihrimah Sultan ile evli olan Damat Rüstem Paşa tarafından yaptırılan Çengelhan tam 500 yıl önce inşa edildi. Ankara'nın Han bölgesinde bulunan orijinal şeklini koruyan az sayıdaki yapıdan biri olan Çengelhan, dönemin dört büyük ve en pahalı hanlarından biri olarak hizmet vermesi ise tarihi önemini bir kez daha vurguluyor.
2003 yılında Çengelhan’da başlayan restorasyon dönemi sonrasında 2005 yılında Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı'na bağlı olarak Ankara Rahmi Koç müzesi şekline bürünmüş ve halka açıldı.
ÖNCE KERVANSARAY SONRA HAPİSHANE ŞİMDİ MÜZE
1511 yılında inşa edilmiş ve tipik bir Anadolu kervansarayı olarak kullanılan müzenin ikinci binası Safranhan ise Cumhuriyet'in ilk yıllarında hapishane olarak kullanıldı.
2012 yılında han, Rahmi M. Koç tarafından satın alınan bu yapıda hemen başlayan restorasyonlar sonrasında 2016 yılına müzenin bir parçası olarak halka açıldı.
Rahmi Koç Müzesi’nde Atatürk ve Ankara, Rahmi M. Koç Galerisi, Mustafa V. Koç Galerisi, karayolu ulaşımı, raylı ulaşım, denizcilik, havacılık, esnaf sokağı, makineler, iletişim, bilimsel aletler, bebek evleri, Amerikan koleksiyonu, tarım, tıp ve eczacılık, matbaacılık, oyuncaklar, günlük yaşama ait birçok farklı ilginç sergiler yer alıyor.
RAHMİ KOÇ MÜZESİ AÇIK GÜNLER VE SAATLER
Rahmi Koç Müzesi’ni gezmek isteyen kişiler, Pazartesi günleri hariç her gün saat 10.00-17.00, Cumartesi günleri ise 10.00-18.00 arasında ziyaret edebiliyor.
RAHMİ KOÇ MÜZESİ ÜCRETİ
Müzeye giriş ücretleri ise şu şekilde; yetişkin 80 TL, yetişkin grupları 10 kişinin üzerinde olursa 70 TL öğrenci 40 TL, öğrenci grupları 10 kişinin üzerinde olursa 30 TL