Geçtiğimiz hafta Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın önerisiyle Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Genel Kurulu, Ankara'daki toplu taşıma ücretlerine yüzde 40 oranında zam yapılmasını kararlaştırdı. Bu karar, akaryakıt fiyatlarındaki artışlar ve yükselen maliyetler nedeniyle uzun süredir zam talebinde bulunan minibüsçü esnafının taleplerine yanıt niteliğinde oldu.
Yeni zamlı tarifeyle tam bilet fiyatı 15 TL'den 21 TL'ye, indirimli bilet fiyatı ise 10.50 TL'ye yükseldi. Öğrencilerin aylık abonman ücretleri de 220 TL'den 300 TL'ye çıktı. Dolmuş ücretleri ise 17 TL'den 25 TL'ye yükselirken, uzun mesafe dolmuş ücretleri 30 TL olarak belirlendi. Bu zamlı tarifeler 1 Ağustos 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak.
Ankara'da toplu taşıma ücretlerine yapılan zam, hem esnaf hem de vatandaşlar tarafından farklı şekillerde karşılandı. Artan maliyetler karşısında zammın kaçınılmaz olduğunu düşünen minibüsçüler, zam kararını olumlu karşılarken, dar gelirli vatandaşlar, ulaşım masraflarının bütçelerini zorladığını belirtti.
Bir yılın ardından zam aldıklarını vurgulayan ve artan maliyetler ve sanayi masraflarından dolayı dertli olduklarını dile getiren Ulus Bentderesi Dolmuş Durakları minibüs şoförleri, Polatlı Postası İnternet Haber Sitesi’ne konuştu. Mazotun pahalı ve sanayi giderlerinin yüksek olduğuna dikkat çeken Ankaralı minibüsçüler, artan maliyetler ve akaryakıt fiyatlarının masraflarını karşılamadığını ve yaklaşık bir yıldan fazla bir süredir bu zammı beklediklerini dile getirdi.
“DOLMUŞ ÜCRETLERİNE ZAM ÇOK GEÇ GELDİ”
Dolmuş şoförlerinden Erşan Ağrı, "Dolmuş ücretlerine gelen zam çok geç geldi. Geç geldiği için de meblağ biraz yüksek ve vatandaşlar tepki gösterdi. Ama biz de ayakta durmak zorundayız. Tekerlerin dönmesi için bu zam olması gerekiyordu. Akaryakıt aldı başını gitti. SSK, sigorta, kasko, sanayi masrafları gibi giderlerimiz çok fazla. Artık sanayiye gidemez olduk. Bu zam altı ayda bir gelseydi ne biz ne de vatandaş perişan olmayacaktı. Senede elli sefer mazota zam geldi. Dolmuşlara bir senede hiç zam yapılmadı. Biz bir yıldır mağdur oluyoruz. Bugün en büyük temel giderlerimiz akaryakıt. Akaryakıta sürekli zam geliyor. Parçaya zam geliyor. Perşembe gününden itibaren zamlı fiyatlarla yolcu taşımaya başlayacağız. Vatandaştan tepki göreceğimizi biliyoruz ama tekerlerin dönmesi için de bu zam gerekliydi" ifadelerini kullandı.
“MALİYETLERİMİZ ÇOK FAZLA”
Bir diğer minibüs şöförü ise, dolmuş ücretlerine yapılan zamların halk arasında büyük tepkilere yol açtığını belirtti. "Devlet maaşlara yılda dört sefer zam veriyor, halkın zoruna gitmiyor. Ama dolmuşa senede bir sefer zam gelince yer yerinden oynuyor. Bir yılın sonunda yüzde 40 zam yapılınca vatandaşların gözüne çok gibi geliyor ama aslında çok değil, biz bir yıldır zam almıyoruz. Maliyetlerimiz çok fazla. Bir sanayiye gidiyoruz, bir balata taktırıyoruz eskiden 300 liraya yaptırıyordum, şimdi 2 bin lira istiyor. Asgari ücretli adam 11 bin maaş alıyordu, devlet 17 bin lira yaptı. Kimse ona çok demedi. Dolmuşlara zam gelince herkes isyan ediyor" diye konuştu.
"GÜNEŞTEN DE VERGİMİZİ ALACAKLAR”
Dolmuş ücretlerine yapılan zammın ardından dar gelirli vatandaşlar, artan ulaşım maliyetlerinden şikayet ediyor. Bir vatandaş, "Her şeye zam yapıldı, yakında güneşten de vergimizi alacaklar. Dolmuşlara yapılan zam bize göre fazla olsa da bu adamların hakkıydı. Mazot almış başını gidiyor. Bu adamlar sabahtan akşama kadar direksiyon sallıyor. Kimi parayı vermiyor, kimi zorluk çıkarıyor. Zam almak isteyen dolmuşçular yerden göğe kadar haklı. Ama ben dar gelirli bir vatandaş olarak dolmuş fiyatları pahalı olduğu için her gün Gültepe’den buraya kuş satmak için yürüyerek geliyorum, dolmuşa binemiyorum" dedi.
“EKONOMİK BASKI ALTINDA HİSSEDİYORUZ”
Ankara’da öğrenci olduğunu dile getiren bir genç, yapılan zammın fazla olduğunu dile getirerek şunları söyledi:
“Ankara’da öğrenciyim ve son zamanlarda hayat pahalılığı gerçekten çok arttı. Sosyal hayatımız zaten neredeyse yok denecek kadar azaldı. Dışarıya çıkıp hiçbir aktivite yapmasak bile para harcıyoruz. Şimdi de toplu taşımaya yüzde 40'lık bir zam yapıldı. Biz her gün okula gidiyoruz ve okullarımız genellikle uzak mesafede. Bu yüzden aktarma yapmak zorunda kalıyoruz. Zamla birlikte her gün dolmuşa binen bir öğrencinin ulaşım maliyeti oldukça arttı. Ailelerimizin bize verdiği harçlıklar bundan sonra yol paramıza dahi yetmeyecek. Artan ulaşım maliyetleri, zaten sınırlı olan bütçemizi daha da zorluyor. Sosyal etkinliklere katılmak bir yana, sadece temel ihtiyaçlarımızı karşılamak bile giderek zorlaşıyor. Öğrenciler olarak ekonomik baskı altında hissediyoruz.”