Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamında Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen "Tarih Boyunca Türkçe'nin Farklı Kıtalardaki Serüveni" adlı söyleşi, 23 Eylül 2024 tarihinde Ankara Cumhuriyet Müzesi'nde gerçekleştirildi. Söyleşiye Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Aliy, Prof. Dr. İlber Ortaylı ve çok sayıda yabancı misyon temsilcisi katıldı.
Türkçe'nin Kültürel Diplomasi Aracı Olarak Önemi Vurgulandı
Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Aliy, Türkçe'nin Hun İmparatorluğu ve Göktürk Devleti'nden beri yazılı metinlerle izlenebildiğini ancak 21. yüzyılın başına kadar öğretimine gerekli önemin verilmediğini belirtti. Türkiye'nin, "Türkiye Yüzyılı" hedefleri doğrultusunda Türkçe ve Türk kültürünün öğretimi konusunda büyük çabalar gösterdiğini vurgulayan Aliy, Yunus Emre Enstitüsü'nün bu çabaların önemli bir parçası olduğunu ifade etti. Enstitünün, 67 ülkede 91 merkezle Türkçe öğretme faaliyetlerini sürdürdüğünü ve kültürel diplomasi girişimleri kapsamında Türkçeyi dünyanın tüm coğrafyalarında yaygınlaştırmaya çalıştığını belirtti.
Prof. Dr. Ortaylı: Türkçe, Türklerin Soyu
Prof. Dr. İlber Ortaylı ise Türkçe'nin Türklerin soyu olduğunu ve Osmanlı İmparatorluğu'nun da bu durumu Oğuz Türkçesi içerisinde ele aldığını, Türklüğü hiçbir zaman reddetmediğini söyledi. Türkçe'nin eski bir dil grubuna ait olduğunu ve kullanım, fiillerin ve kelimelerin çekimi gibi birçok durumdan dolayı özelliklerinin farklı olduğunu ifade etti.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yazgı'dan Teşekkür
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Prof. Dr. Ortaylı'nın bilgeliği ve Türk kültürüne ve diline olan katkılarıyla gençlerin Türkçe ve Türk olmakla ilgili fikirlerini temellendirmek anlamında çok özel bir tecrübe yaşattığını vurguladı.