Ankara'nın Ayaş ilçesinde yaşayan 18 yaşındaki Zilan Özdemir, küçük bir odada 3 bin mavi akrep yetiştiriyor. Özdemir, akreplerin zehrini sağarak haftada bir kez küp şekerin üzerine damlatarak tüketiyor.

Zilan Özdemir, 16 yaşında mavi akrep yetiştirmeye karar verdi. İki yıl süren izin ve sertifika süreçlerinin ardından, 18 yaşına girdiğinde 3 bin mavi akrebi küçük bir odada bir araya getirdi. Özdemir, özellikle kanser tedavisi ve nörolojik hastalıklar için umut vaat eden akrep zehrini her hafta sağarak tüketiyor.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel: "Bu cuntanın karargahı Beştepe'dir!" CHP Genel Başkanı Özgür Özel: "Bu cuntanın karargahı Beştepe'dir!"

"KANSER TEDAVİSİNDE KULLANILIYOR"

Zilan Özdemir, akrep zehrinin kanser tedavisinde kullanıldığını öğrenince bu alanda araştırmalara başlamış. Özdemir, "Harran Üniversitesi'nin çalışmalarından etkilendim. Akrep zehrinin kanser tedavisinde kullanıldığını öğrendim. Küba'da yapılan araştırmalar üzerine Türkiye'de de bu işi yapabileceğimizi düşündüm ve ailemle konuşarak bu projeyi hayata geçirdik" diye konuştu.

Mezopotamya bölgesinde yaygın olan kara akrepler, ultraviyole ışık altında mavi renkte parlıyor. Bu özellikleri nedeniyle "mavi akrep" olarak adlandırılıyor. Özdemir, şu anda iki tür mavi akrep yetiştirdiklerini belirterek, "Bakımlarının belirli bir sıcaklıkta yapılması gerekiyor. Mavi ve sarı akrepler farklı sıcaklık aralıklarında yaşamlarını sürdürebiliyor. Gübreli toprak kullanarak onları rahat ettiriyoruz. Ayrıca, haftada bir su veriyoruz ve canlı yem olarak hamam böceği ve çekirge veriyoruz" dedi.

"BAŞTA KORKTUM, SONRA ALIŞTIM"

Başlangıçta akreplerle sürekli yakın temasta olmak Özdemir için zorlayıcıydı. "İlk başta korktum, ancak bir süre sonra alıştım. 3 bin akrebin arasında olmak başlangıçta zorlayıcıydı. Tek zor kısmı öldüklerinde üzülmek. Onun dışında başka zorluk yaşamadım" diye ekledi.

Akreplerin bulunduğu odaların özel koşullarda olması gerektiğini vurgulayan Özdemir, "Odanın yüksekliği, akreplerin kaçmaması için yerlerin fayansla düzenlenmesi çok önemli. Ayrıca deprem riski gibi durumlar da göz önünde bulundurularak güvenli bir ortam sağlıyoruz" dedi.

Özdemir, akrep zehrinin tedavi edici özelliklerini vurgulayarak, "Kanser tedavisinin dışında, akciğerdeki lekeler gibi başka sağlık sorunlarına da çözüm olabiliyor. Kendi deneyimlerimize dayanarak bunu söyleyebilirim" şeklinde konuştu.

"AKREPLERİN ZEHRİNİ HAFTADA BİR TÜKETİYORLAR"

Özdemir ve ailesi, akrep zehrini haftada bir kez sağarak tüketiyorlar. "Kanser, sinir sistemi bozuklukları, beyin ve bağırsak florası gibi çeşitli hastalıkları tedavi etmekte faydalı olabiliyor" dedi.

Türkiye'de akrep yetiştiriciliği yapmak isteyenler, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yönetmelikleri doğrultusunda çeşitli izin ve denetimlerden geçiyor. Bugüne kadar Türkiye'nin çeşitli illerinde, Ankara, Şanlıurfa, Konya ve Antalya başta olmak üzere 86 akrep yetiştirme tesisi için teknik onay verilmiş durumda.

Kaynak: İHA