Eğitim-Bir-Sen’in ev sahipliğinde düzenlenen Orta Doğu ve Kuzey Afrika Sendikaları Çalıştayı, 13 ülkeden 20 sendika ve bir bölgesel örgüt temsilcisinin katılımıyla Ankara’da gerçekleştirildi.

Çalıştayın açılışında konuşan Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, eğitimciler ve sendikaların adil bir dünya için kritik bir rol oynadığını vurguladı.

Yalçın, konuşmasında 7 Ekim 2023’ten bu yana devam eden insanlık suçlarının, özellikle İsrail'in Gazze’de uyguladığı soykırımın uluslararası toplumu ciddi şekilde sorgulama noktasına getirdiğini belirtti. Son 30 yılda dünyada yaşanan büyük değişimlere de değinen Yalçın, küreselleşme ve iletişim teknolojilerinin başlangıçta umut verici olduğunu, ancak günümüzde bu gelişmelerin emperyalizmi destekleyen bir araç haline geldiğini ve bu durumun savaşlar, şiddet ve göçmen karşıtlığı gibi sorunlara yol açtığını ifade etti.

Ankara Çalıştay 1-1

DÜNYADA YAŞANAN DEĞİŞİMLER ELE ALINDI 

Arap Eğitim Örgütü Başkanı Cemal Hüsami, özgür dünyanın çağdaş tarihin en çirkin soykırım görüntülerine göz yumduğunu belirterek, eğitim sendikaları ile bu özgür dünya arasındaki ilişkilerin önemine dikkat çekti.

Açılış konuşmalarının ardından çalıştay, “Güncel Uluslararası Dönüşümler Bağlamında Eğitim ve Sendikalar” konulu oturumlarla devam etti. Kriz dönemlerinde eğitim, sendikal ve toplumsal faaliyetlerin karşılaştığı zorluklar ve fırsatlar detaylı bir şekilde ele alındı. Eğitimde sürekliliğin sağlanması, öğretmenler ve öğrenciler için psikososyal destek ihtiyaçlarının karşılanması gibi konular tartışıldı.

Başkentin ilk dünya mirası: Gordion Antik Kenti bir yaşında Başkentin ilk dünya mirası: Gordion Antik Kenti bir yaşında

Birinci oturumda, “Artan Uluslararası Krizler Karşısında Eğitim, Değerler ve İnsan Hakları” başlığı altında Filistin Öğretmenler Birliği Genel Sekreteri Said Arzaiqat, Cezayir Ulusal Eğitim ve Formasyon İşçileri Birliği’nden Sadık al-Daziri ve Filistin İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Sekreteri Dr. Wael Nazif, çatışmaların eğitim ve sendikal sorumluluklar üzerindeki etkilerini değerlendirdi.

İkinci oturumda ise “Yapay Zekânın Eğitim ve Öğretmenler Üzerindeki Etkisi” konusu ele alındı. Birleşik Arap Emirlikleri Öğretmenler Derneği Başkanı Salah Khamis al-Husni, Bahreyn Eğitimciler Sendikası Başkanı Safiye Şemisan ve diğer uzmanlar, sürdürülebilir ve yenilikçi sendikal eğitim ile dijital dönüşüm üzerine sunumlar yaptılar.

Kaynak: HABER MERKEZİ