Son günlerde küresel sağlık gündeminde önemli bir yer edinen 'Maymun Çiçeği Virüsü', dünya genelinde ciddi endişelere yol açtı. Türkiye'de de virüsün yarattığı korku ve belirsizlik nedeniyle halk arasında maske kullanımında belirgin bir artış gözlemleniyor.

DÜNYA ALARMDA! 

Batı Afrika'da endemik olarak görülen Klad 2, 2022'de küresel 'Maymun Çiçeği' salgınına neden olan viral grubun kökeni olarak biliniyor. Bu grup, Batı Afrika'nın belirli bölgelerinde yaygın olarak bulunurken, salgın sırasında dünya genelinde geniş bir yayılma gösteriyor.

Geçtiğimiz günlerde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği virüsünün yayılmasını "uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu" olarak değerlendirdi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, maymun çiçeği virüsünün yeni bir Covid-19 olmadığını ve dünya genelinde riskin düşük olduğunu belirtti. Kluge, iki virüsü karşılaştırarak, maymun çiçeği ve Covid-19'un farklı sağlık tehditleri olduğunu vurguladı.

Maymun Çiçeği Virüsü

ANKARA'DA MASKE KULLANIMI ARTTI 

Son günlerde küresel sağlık gündeminde önemli bir yer edinen maymun çiçeği virüsü, Türkiye'de de endişelere yol açtı. Özellikle Ankara'da, virüsün yayılma korkusuyla maske kullanımı belirgin bir şekilde artış gösterdi. Vatandaşlar, kapalı alanlarda ve kalabalık bölgelerde hijyen ve korunma önlemlerine daha fazla dikkat etmeye başladı.

Polatlı 1926 Spor'dan Yılmaz Vural hamlesi! Takımın başına getirmek için harekete geçti Polatlı 1926 Spor'dan Yılmaz Vural hamlesi! Takımın başına getirmek için harekete geçti

İLK BELİRTİLER NELERDİR?

Maymun çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgenlerden veya enfekte bireylerden bulaşabilir. Virüs, vücut döküntüleriyle temas, enfekte eşyalarla temas ve vücut sıvılarıyla yayılır. Belirtiler, virüsü kaptıktan 5 ila 21 gün sonra ortaya çıkar ve yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme ve ciltte kabarcıklarla kendini gösterir. Tedavi antiviral ilaçlarla yapılır ve çoğu hasta birkaç hafta içinde iyileşir. 2022'de DSÖ, hastalığın adını "mpox" olarak değiştirmiştir.

Muhabir: ZEYNEP PAMUK