Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), toplumsal cinsiyet eşitliği alanında hayata geçirdiği projelerle kadınların sosyal ve ekonomik yaşama daha fazla katılımını desteklemeye devam ediyor. Kadın Dostu Kentler Programı kapsamında geliştirilen Yerel Eşitlik Planı ile kadınların eğitim, sağlık, istihdam ve karar alma mekanizmalarına erişimini artırmayı hedefleyen ABB, kadın sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içinde çalışmalarını sürdürüyor.
ABB’nin Şehir, Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen anket çalışmasına 8 bin kadın katılım sağladı. Kadınların ihtiyaç ve beklentilerini doğrudan belirlemek adına yapılan bu çalışma, 2021-2024 dönemini kapsayan Yerel Eşitlik Planı’nın temelini oluşturdu. Plan kapsamında, kadınların yerel yönetimlerde daha fazla söz sahibi olması, kadın kooperatiflerinin desteklenmesi ve kadın girişimciliğinin teşvik edilmesi öncelikli hedefler arasında yer alıyor.
KADIN GİRİŞİMCİLİĞİ TEŞVİK EDİLİYOR
ABB, aynı zamanda toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle mücadelede kentsel güvenlik önlemlerini de artırıyor. BM Kadın Birimi Türkiye tarafından yürütülen “Türkiye’de Siyasi Liderlikte ve Siyasi Katılımda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi” kapsamında tasarlanan Mor Haritam” projesi ile şiddet mağduru kadınların destek mekanizmalarına erişiminin kolaylaştırılması amaçlanıyor.
Kadınların da ekonomiye katkı sunmalarını hedefleyen ve istihdamı artırmak amacıyla çalışmalar yürüten ABB, kadın kooperatiflerine yönelik eğitim programları düzenliyor. Seracılık ve sulama teknikleri eğitimlerinin yaygınlaştırılmasıyla kadınların tarımsal üretime katılımı desteklenirken, kadın girişimcilere yönelik tabela vergisi indirimleri de planlanıyor. ABB’nin BELTEK ile Gazi Üniversitesi iş birliği kapsamında sunduğu teknik mesleki eğitimlerin kapsamı genişletilerek kadınların beceri kazanması teşvik ediliyor.