Pursaklar Belediyesi, endemik bitkilere yönelik yaptığı farkındalık çalışması ile ilçedeki yeşil alan sayısını artırarak ve endemik yaban hayatının merkezi haline gelirken Türkiye'de de bir ilke imzasını attı. Endemik Vadi, kültürel değerlerin korunması ve yaşatılması çerçevesinde hizmete sunuldu. Endemik bitkilerin gelecek nesillere aktarılması amacıyla oluşturulan vadide Ankara keçisi, Ankara kedisi, Ankara güvercini ve Ankara tavşanına rastlamak mümkün. Her yaştan ziyaretçininyoğun ilgisini çeken bu yere yoğun talep bulunuyor. Hafsonlarını değerlendirmek doğa ve hayvanlarla iç içe bir vakit geçirmek içim muhteşem bir vadi.. İşte vadinin detayları:
Keşfedilmesi gereken bir güzelliğe dönüşen Endemik Vadi, Pursaklar Belediyesi ve Gazi Üniversitesi iş birliğiyle Ankara'nın endemik bitkileri, endemik hayvanları ve aromatik şifalı bitkilerinin korunması, üretilmesi ve bunlarla ilgili bilimsel çalışmalar yapılması amaçlanıyor. Pursaklar Belediyesi, ilçe halkını rahatlatmak ve görenleri şaşırtmak amacıyla vadide bulunan endemik ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan "endemik bitkiler olan Ankara keçisi, Ankara kedisi, Ankara güvercini ve Ankara tavşanını gibi türleri korum altına almayı öngörüyor. Göz alıcı güzellikleriyle gelecek nesillere aktarılması isteniyor.
Bilimsel verilere göre Ankara'da 340'ın üzerinde endemik bitki türü bulunuyor ve ilk etapta endemik vadide Ankara'nın adını taşıyan 12 endemik bitki üzerinde çalışmalar yapılıyor. Bu şifalı bitkiler arasında “Angora Diş Macunu, Angora Civanperçemi, Angora Ashotot, Angora Sütü, Angora İris, Angora At Kuyruğu, Angora Geyik Göbeği, Angora Boğazı, Angora, Tırnak Angora karanfil, Angora karanfil, Angora çiğdem, Angora St. John's wort bulunmaktadır. Doğal ortamlarında bölgeleri tespit edilen bu türler, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın izniyle uzman profesörler tarafından lokallerinde toplanacak, Endemik Vadi'de ıslah ve üretim çalışmaları gerçekleştirilecek.
Vadideki seralarda endemik bitkilerin yetiştirileceği, tıbbi ve aromatik bitkilerin üretileceği bildirildi. İlk etapta 35 farklı tıbbi ve aromatik bitki ile 12 endemik bitki sergi vitrinlerinde sergilenecek. Gelecekte endemik bitki ve aromatik tıbbi bitkilerin sayısının arttırılması hedeflenmektedir.Vadide yer alan eğitim atölyesinde uzman profesör, öğretmen ve eğitmenler tarafından farklı bilimsel eğitimler verilecek.
Öncelikle; Tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği, Tıbbi aromatik bitki hazırlama teknikleri, Aromaterapi, Fitoterapi, Tohum elde edilmesi ve tohumdan bitki yetiştirilmesi, Türkiye’nin biyolojik çeşitliliği, Biyomimikrinin vücudumuza yansımaları, Böceklerin dünyası, Yabani hayvanlar, Yaban hayatı izleri, Hayatta kalma teknikleri Doğada, Suda Mikrodalgalar Gizemli Dünya, Fitoremediasyon atölyesi, filtre kahve hazırlama teknikleri gibi bilimsel eğitimler verilecek.
Pursaklar Belediyesi, ilçeyi cazibe merkezi haline getirme hedefiyle endemik vadi yerleşkesini havalimanı yolundan Ankara yönüne doğru Pursaklar ilçe merkezinin girişinde konumlandırarak yabancıların ilgisini çekmeyi hedefliyor. Görenleri büyüleyecek vadinin birbirinden güzel endemik bitkileri, rengarenk çiçekleri ve nesli tükenmekte olan hayvanları ile Ankara'nın güzelliklerini ve değerlerini yakından tanıma fırsatı bulacaksınız. Ayrıca vadide yürüyüş yapabileceğiniz, yorulduğunuzda açlığınızı gidermek için güzel bir kahve eşliğinde mola verebileceğiniz Kafe-Restoran da bulunmaktadır.