Ankara Büyükşehir Belediyesi, halk sağlığı alanında gerçekleştirdiği projelere bu dönemde de yenilerini eklemeye hazırlanıyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Mustafa Ünsal, Ankara’da halk sağlığını iyileştirmeyi amaçlayan projeleri ve belediyenin bu alanda planladığı çalışmaları Polatlı Postası İnternet Haber Sitesi’ne anlattı. 

Ankara'da Halk Sağlığına Büyük Yatırım Yeni Projelerde Neler Olacak  (1)

HALK SAĞLIĞI ÇALIŞTAYI DÜZENLENECEK 

Aralık ayında belediye bünyesinde halk sağlığı alanında geniş kapsamlı bir Halk Sağlığı Çalıştayı düzenlemeyi planladıklarını ifade eden Ünsal, “Çalıştayda, halk sağlığı konusunda önemli sorunlar ele alınacak ve bu kapsamda halk sağlığı alanında görev alan belediye yetkilileri ile çeşitli paydaşlar bir araya gelecek” dedi. 

Çalıştay kapsamında 13 üniversiteyle iş birliği yapılacağını vurgulayan Ünsal, bu üniversitelerin 6’sının devlet, 7’sinin ise özel üniversitelerden oluştuğunu açıkladı. Çalıştaya bu üniversitelerin Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanlıklarında görev yapan akademisyenler de katılacak. Aynı zamanda Tabipler Odası, gıda alanında faaliyet gösteren dernekler ve çeşitli meslek odaları da çalıştayın dış paydaşları arasında yer alacağını belirten Ünsal, “Çalıştayın ardından hazırlanacak rapor doğrultusunda yeni projeler planlanacak. Çalıştaya katılan 13 üniversitenin akademisyenlerinden oluşan gönüllü bir bilim kurulu da oluşturulması hedefleniyor. Bu bilim kurulu, danışma niteliğinde çalışarak halk sağlığı projelerine katkı sağlayacak” diye konuştu. 

ANKARA’DA YAŞ SEBZE VE MEYVE HALİNDE TARIM İLACI KALINTILARI ÖLÇÜLECEK 

Çalıştayda ele alınacak konulardan biri de tarım ilaçlarının sebze ve meyvelerdeki kalıntılarının incelenmesi olacak. Proje hakkında bilgi veren Ünsal, şu ifadelere yer verdi: 

“Bu projede, Ankara’daki yaş sebze ve meyve haline giren ürünlerde tarım ilacı kalıntıları ölçülerek bu kalıntıların uluslararası standartlarla uyumlu olup olmadığı araştırılacak. Bu analizlerin yapılabilmesi için projeye referans bir laboratuvar desteği sunacak bir üniversite ile iş birliği yapıldı. Tarım ilaçları kalıntılarına yönelik limitler, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) belirlediği seviyelerle karşılaştırılacak. Proje kapsamında, belirlenen limitlerin altında kalıntı içeren ürünler, bilgi amaçlı bir etiketle vatandaşlara sunulacak. Örneğin, bir domates markası veya firma etiketi, tarım ilacı kalıntılarının belirlenen güvenlik sınırları içinde olduğunu gösteren bir ibare taşıyacak.” 

29 AİLE YAŞAM MERKEZİNDE SAĞLIK ALANINDA ÇALIŞMALAR DÜZENLENİYOR 

Halk sağlığı ve gıda güvenliği konusunda farkındalık yaratmak için Başkent Üniversitesi ile iş birliği yapıldığını belirten Ünsal, ABB tarafından yeni bilgilendirici video hazırlandığını ve bu videoların kent genelindeki ve metro vagonlarındaki ekranlarda yansıtıldığını açıkladı. 

ATO'da sosyal medyanın iş dünyasına etkileri masaya yatırıldı ATO'da sosyal medyanın iş dünyasına etkileri masaya yatırıldı

Sağlık okur yazarlığının geliştirilmesi ve yayınlaştırılması için de çeşitli etkinliklere yer verildiğini ifade eden Ünsal, Türk aile yapısının temel direği olan kadınların, sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanması ve bu bilinci ailelerine aktarması büyük önem taşıyor” dedi. Bu doğrultuda, belediyeye bağlı aile yaşam merkezlerinde kadınlara yönelik sağlık ve bağımlılıkla mücadele konularında eğitimler düzenlendiğini açıklayan Ünsal, “Aile yaşam merkezlerine katılanların büyük bir çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor ve özellikle annelere odaklanan eğitim programları bu merkezlerde aktif olarak yürütülüyor. Bu kapsamda, belediyeye bağlı 26 aile yaşam ve gençlik merkezinde, bağımlılık ve halk sağlığı konularında eğitimler düzenleniyor” diyerek açıklamalarını noktalandırdı. 

Muhabir: SEMA TÜRKEL