Ankara’nın Kızılcahamam ilçesindeki Seyhamamı, birçok hastalığa iyi geldiği için Ankaralıların ilgisini çekiyor. 100 kilometre uzaklıkta bulunan bu hamam, Makedonya Kralı Büyük İskender’in konakladığı yer olarak bilinirken, Haçlı Seferleri sırasında da Alman orduları tarafından yeniden yaptırıldığı biliniyor.
UZUN YILLAR İLKEL KOŞULLARDA KALMIŞ
Kızılcahamam’a 18, Güvem’e ise 2 kilometre uzaklıkta bulunan tarihi kaplıcalar, Haçlı Seferleri sırasında Alman orduları tarafından yaptırıldığı rivayet ediliyor.
Osmanlı alimi Ali Cevad’ın "Sek Hamamı" olarak adlandırdığı bu kaplıcalar, 1943 Çerkeş depremi sonrası yapılan ufak tamiratlarla tekrar kullanıma açılmış ve uzun yıllar ilkel koşullarda kalmıştır.
TARİHİ HAMAMDA ŞİFA KAYNAĞI
Kaplıcaların bir özelliği, termal suyun düşük ısıda doğal bir havuzda toplanmasıdır. Ayrıca, bölgedeki volkanik yapı nedeniyle tüf, tüfit, aglomera gibi çeşitli jeolojik oluşumlar bulunur.
Hamam kaynağı, iki fayın kesişim noktasında yüzeye çıkmakta olup, suyun yüzey sıcaklığı 44 derece olarak ölçülüyor.
BİRÇOK HASTALIĞA DEVA
Seyhamamı, Kızılcahamam kaplıcaları ve maden suyu sistemleri ile büyük bir bütün oluşturmakta, birçok hastalığa şifa dağıtmaktadır. Tarih boyunca büyük ilgi gören bu mekan, Ankaralıların yanı sıra dışarıdan gelen misafirlere de hizmet veriyor.
Ayrıca, halk arasında, tüyleri dökük bir kurdun hamamın çamurlarına girmesinin ardından tüylerinin yeniden çıkmasına dair efsaneler de anlatılıyor.
Romatizma, egzama, kireçlenme gibi birçok rahatsızlığa iyi geldiği iddia edilen bu kaplıcalar, tarihsel ve doğal zenginlikleri ile dikkat çekiyor. Büyük İskender’in Pers seferine giderken konakladığı bu tarihi hamam, geçmişin izlerini günümüzde yaşatmaya devam ediyor.