Başkent Ankara, tarih boyunca pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış ve bu uygarlıklardan kalan tarihi eserleri günümüze kadar taşımıştır. Ankara’da İslamiyet, Hristiyanlık ve Musevilik açısından önemli yapılar bulunmaktadır. Şehrin en eski yerleşim yeri ise Altındağ ilçesinde yer alan Ulus semtidir. Altındağ, Ankara’da müzelerin ve tarihi alanların en yoğun olduğu ilçedir. Ulus, pek çok tarihi olaya tanıklık etmiş ve farklı dinlerden insanlara ev sahipliği yapmıştır. Ancak, bu kültürel mirasın bir kısmı kaderine terk edilerek çürümeye mahkum ediliyor.
BELEDİYELERİN İLGİLENMEDİĞİ TARİHİ MAHALLE YOK OLUYOR
Günümüzde İstiklal Mahallesi olarak bilinen, ancak halk arasında Yahudi Mahallesi olarak anılan bu yer, Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar Yahudi Mahallesi olarak bilinmekteydi. Tarihi kaynaklara göre, Denizciler Caddesi’nden Leblebicioğlu Camii’ne doğru giren Acıçeşme Sokak’ın başında 2015 yılına kadar bir Yahudi Mahallesi tabelası bulunmaktaydı. Yahudi Mahallesi’nde bir sinagog, bir hamam ve Osmanlı döneminden kalma bir cami bulunmaktadır. Osmanlı döneminde kurulan bu mahallenin kapıları geçmişte ve günümüzde her daim ziyaretçilere açık kalmıştır. Ancak, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Altındağ Belediyesi tarafından mahallenin korunması adına herhangi bir adım atılmadığından dolayı tarihi Yahudi Mahallesi her geçen gün biraz daha yok olmaktadır.
80 yıldır Yahudi Mahallesi’nde yaşayan ismini vermek istemeyen bir vatandaş, Polatlı Postası İnternet Haber Sitesi’ne mahallenin mevcut durumu hakkında bilgiler aktardı. Mahallenin şu an atıl halde ve kaderine terk edilmiş olduğunu belirten mahalleli, eski Ankara evlerinin restore edilmediğinden dolayı yıkık ve harabe halde olduğunu ifade etti. Önceden polis kulübesinde polislerin bulunduğunu ve mahallenin daha güvenli olduğunu söyleyen vatandaş, şu an harabe halde olan polis kulübesinde herhangi bir güvenlik ekibinin bulunmadığını söyledi. Mahallede yaşayanların çoğunun yabancı uyruklu olduğunu belirten mahalleli, bu tarihi alanın gün geçtikçe yok olduğunu ifade etti. Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Altındağ Belediyesi arasında yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle mahallede herhangi bir çalışma yapılmadığını da sözlerine ekledi.
TARİHİ MAHALLE TİNERCİLERİN MESKENİ OLDU
Buranın uyuşturucu bağımlılarının ve tinercilerin meskeni haline geldiğini ifade eden bir başka vatandaş, özellikle akşam saatlerine yakın evlerine çekildiklerini ve eskiden akşamları kapı önü sohbetleri yaptıkları halde şimdi bu faaliyetleri yerine getiremediklerini anlattı. Gece saatlerinde tekinsiz kişilerin mahalleye girdiğini ve evlerin yağmalandığını belirten vatandaş, bu evlerin senelerce Yahudilere ait eşyalar ve define bulmak amacıyla yağmalandığını söyledi.
SİT İLAN EDİLMEDİ, YOK OLMAYA TERK EDİLDİ
Yılda birkaç kez özel günlerde sinagogun açıldığını ve ayin yapıldığını belirten mahalleli, onun haricinde sinagogun da kapalı olduğunu ifade etti. Yahudi Mahallesi, yetkili kurumlar tarafından henüz sit alanı ilan edilmedi ve yok olmaya terk edildi. Başkentteki bu Yahudi Mahallesi, önemli bir kültürel mirastır. Ancak, 2024 yılı itibariyle ne ilçe belediyesinden ne de büyükşehir belediyesinden herhangi bir adım atılmamıştır. Bu mahalledeki evlerin büyük bir kısmı 19. yüzyıla ait olup çoğunun durumu içler acısıdır. Mahallede birkaç ev yanmış ve yapılar yıkılarak güvenlik tehlikesi oluşturmaktadır. Burada bulunan bir köşk ise yıkılmış ve büyükşehir belediyesi tarafından sadece güvenlik amaçlı duvar çekilmiştir.
(Yahudi Mahallesi/1929)