Türkiye'nin başkenti Ankara, modern yapıları ve hızlı şehir hayatı ile tanınsa da, derinlerde köklü bir geleneği barındırıyor. Bu geleneklerden bir taneside hamam kültürü. Osmanlı İmparatorluğu'ndan günümüze ulaşan bu gelenek, hem bölge halkı hem de turistler arasında büyük ilgi uyandırıyor. Hamamlar, sadece yıkanma yeri olmanın ötesinde, sosyal bir buluşma noktası ve ruhsal arınma mekânları olarakta tercih ediliyor. Osmanlı döneminde kadınlar ve erkekler için ayrı günlerde hizmet veren hamamlar, insanların bir araya geldiği, sohbet ettiği ve hatta önemli günleri kutladığı yerlerdi. Geleneksel Türk hamamları, sıcaklık ve nem oranının yüksek olduğu sıcak odalar, ılıklık ve soğukluk olarak adlandırılan farklı bölümlerden oluşur.

Ankara'da 800 Yıllık Tarihi Hamam Şengül Hamamı (5)
ŞENGÜL HAMAMI
 

Ankara'da hamam kültürü halen yaşatılmaktadır. Başkentte birçok tarihi hamam bulunmaktadır. Bu tarihi hamamlar arasında önemli yere sahip olan Şengül Hamamı, 800 yıllık geçmişiyle dikkat çekiyor. Anadolu Beylerbeyi İshak Paşa tarafından inşa ettirilen hamam, zamanla çeşitli amaçlar için kullanılmış. 1673 yılında, dönemin şeyhülislamı Ankaravi Mehmed Emin Efendi'nin emriyle Zincirli Camii’ne vakfedilmiştir. Hamam, günümüzde tarih ve kültür meraklılarının ilgisini çekiyor.

Ankara'da 800 Yıllık Tarihi Hamam Şengül Hamamı (1)

HAMAMIN MİMARİ ÖZELLİKLERİ

Şengül Hamamı, tipik Osmanlı hamam mimarisini yansıtır. Kuzey-güney doğrultusunda tasarlanan bina, kesme taş duvarlarla inşa edilmiştir. Tonoz ve kubbe örtüleriyle dikkat çeken hamamın iç mekanında, ahşap hatıllar ve seramik zeminler kullanılmıştır. Yıkanma alanlarında ise geleneksel mermer tercih edilmiştir.

YERLİ VE YABANCI TURİSTLERİN GELDİĞİ BİR HAMAM

Ankara da hamam diyince ilk akla gelen yerlerden olan Şengül Hamamı, açıldığı ilk günlerdeki yoğunluğunu halen devam ettirmektedir. Sadece Altındağ'dan değil, Ankara'nın 25 ilçesinden gelen ziyaretçileri ile yoğunluğunu koruyor. Şengül Hamamı'nın içerisinde sauna ve buhar odası mevcut. Hamamın içerisinde bulunan kilitli odalar sayesinde ziyaretçiler, eşyalarını gönül rahatlığıyla bırakabiliyorlar. Tarihi hamamda ziyaretçilere limonata, soda ve doğal yapılmış açık ayranlardan içebiliyorlar. Hamamdaki açık ayran diğer ayranlara göre ziyaretçiler tarafından çok beğeniliyor.

Ankara'da 800 Yıllık Tarihi Hamam Şengül Hamamı (6)

HAMAM ÜCRETLERİ

Vakıflara ait olan tarihi yapının işletmesi şahıslar tarafından yapılmaktadır. Kadın ve erkek bölümü olarak ayrı ayrı iki bölümde hizmet veriyor. Şengül Hamamı'nın Temmuz 2024 yılı itibariyle giriş ücreti kişi başı, 280 TL, kese ve köpük 140 TL, hamam masajı 200 TL, yağ masajının yarım saatlik ücreti ise 400 TL.

HANGİ GÜNLER SAAT KAÇA KADAR AÇIK?

Haftanın yedi günü hizmet veren Şengül Hamamı'nın kapıları sabah saat 07.00'da açılıyor. Kadınlar bölümündeki hamam akşam saat 20.00'da kapanıyor. Erkekler bölümü ise akşam saat 22.00'da kapanıyor.

Ankara'da 800 Yıllık Tarihi Hamam Şengül Hamamı (4)