Başkentin köklü tarihine tanıklık eden nadide eserlerden biri olan Merhum Mustafa Efendi Çeşmesi, bilinen bir diğer adıyla Cezaevi Çeşmesi, Altındağ ilçesinde yer alıyor. Sakarya Mahallesi’nde bulunan bu tarihi çeşme Ulucanlar Cezaevi Müzesi’nin hemen önünde yer almaktadır. Kitabesine göre 1885 yılında, Paşa Ağazade Hacı İbrahim Efendi’nin kardeşi merhum Mustafa Efendi adına yaptırılmış olan bu çeşme, zamanında Ankara Taşı’nın dayanıklılığıyla inşa edilmiştir.
TARİHİ ÇEŞME
Merhum Mustafa Efendi Çeşmesi’nin kitabeleri talik hatla yazılmış olup üzerinde, “Paşa Ağazade İbrahim Efendi’nin kardeşi Merhum Mustafa Efendi namına inşa edilmiş çeşmedir. 1303” ibaresi bulunuyor. Osmanlı takvimine göre 1303 yılı miladi 1885 yılına denk gelmektedir. İlçenin tarihi dokusunu yansıtan bu çeşme, sade bir mimari yapıya sahiptir. Uzun yıllar boyunca akan suyuyla çevre sakinlerine hizmet veren çeşmenin suyu, ne yazık ki son dönemde kesilmiştir. Buna rağmen, Merhum Mustafa Efendi Çeşmesi ilçedeki varlığıyla, tarihi değerini ve estetik yapısını korumaya devam etmektedir.
ANKARA TAŞI
Tarihi geçmiş yıllara dayanan bu çeşmenin yapımında kullanılan Ankara Taşı, diğer adıyla Andezit Taşı, Anadolu’da uzun yıllardır kullanılan sağlam bir taş türüdür. Genellikle Gölbaşı bölgesinden çıkarılan bu taş, gri ve pembe renk tonlarıyla bilinir. Ankara Taşı’nın öne çıkan özellikleri arasında Kaymayı engelleyici özelliği bulunmaktadır ve aynı zamanda dekoratiftir. Ankara Taşı, kış aylarında sıcak tutma özelliği sayesinde devlet binaları, apartmanlar ve villalar gibi yapılarda dış cephe kaplaması olarak tercih edilmektedir. Kaymama özelliğiyle özellikle ıslak zeminlerde güvenli bir kullanım sağlar. Uzun yıllar bakım gerektirmeyen bu taş, renk özelliğini de korumaktadır. Dekoratif görünümü ve kaymaz yapısı sayesinde belediye projelerinde ve inşaat sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır.