TÜRKŞEKER'in köklü fabrikalarından biri olan Ankara Şeker Fabrikası, 63. yılını ve 2024-2025 kampanya dönemini kutlayarak pancar alımına başladığını duyurdu. 

"TARIM SEKTÖRÜ ZOR DURUMDA"

2024-2025 yılı şeker üretim kampanyasının ilk adımı olan şeker pancarı alım ve işletme töreni Ankara Şeker Fabrikası’nda düzenlendi.  Açılış törenine, Ankara Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Muhittin Bıyıkoğlu, Türkşeker Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Muhiddin Şahin ile Ankara Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi ve Polatlı Ziraat Odası Başkanımız Zekai Köseoğlu, fabrika ve birim müdürleri ile çok sayıda çiftçi katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'da bir pastaneyi ziyaret etti Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'da bir pastaneyi ziyaret etti

Törende tarım sektöründeki zorluklara dikkat çeken Bıyıkoğlu, "Türkşeker’e minnet borçluyuz" diyerek başladığı konuşmasında, ülke yöneticilerinin enflasyonun ana nedenlerinden biri olarak ekmek ve şekeri hedef aldığını, bu ürünlerin hammaddesi olan buğday ve pancarı üreten çiftçilere düşük fiyatlar verildiğini ifade etti. Bu durumun çiftçilerin maliyetlerini artırdığını ve zorluk yaşadıklarını belirtti.

"GELECEK YIL PANCAR EKİMİ AZALABİLİR"

2023-2024 kampanya döneminde pancar fiyatlarının sadece yüzde 27 artırıldığını ve enflasyon karşısında yetersiz kaldığını söyleyen Bıyıkoğlu, bu durumun çiftçileri mağdur ettiğini belirterek, "Geçtiğimiz kampanya döneminde, yani 2023-2024 kampanya döneminde, pancar fiyatları TÜİK rakamlarına göre yüzde 70’ler seviyesinde olan enflasyona rağmen yalnızca yüzde 27 artırılarak 1855 TL olarak ilan edilmiştir. Bu durum çiftçilerimizi oldukça üzmüştür" şeklinde konuştu. Çay üreticisine 2022 yılında yüzde 73, 2023 yılında yüzde 64 ve 2024 yılında yüzde 68 zam yapılırken, fındık üreticisine de benzer şekilde zamlar verildiği söyleyen Bıyıkoğlu, "Pancar çiftçisi bu durumda üvey evlat muamelesi görüyor" dedi. 

"TON BAŞINA 3000 TL ÖDENMESİ GEREKİYOR"

Bıyıkoğlu, pancar üreticilerine ton başına en az 3000 TL ödenmesi gerektiğini belirterek, "Aksi takdirde, 2025 ilkbaharında pancar ekimi ciddi şekilde azalacaktır. Geçmiş yıllarda olduğu gibi köy köy pancar ektirme ricalarına çıkmak zorunda kalabiliriz" dedi. Ayrıca şekerin aile bütçesinde düşük maliyetli bir ürün olduğunu, sigara tüketiminin ise aile bütçesine çok daha büyük bir yük getirdiğini ifade ederek şunları kaydetti:

"Şeker, aile bütçesinde en ucuz şeylerden biridir. 4 kişilik bir aile yılda en fazla 50-60 kg şeker tüketir ve şekere yapılacak kilogramda 10 TL zam, aile bütçesinde büyük bir etki yaratmaz. Ülkemizde kişi başı sigara tüketimi günde 17 pakettir ve 4 kişilik bir aile için bu yılda 2040 paket sigara tüketimine denk gelmektedir. En ucuz sigara 75-80 TL’dir ve sigaranın aile bütçesine yükü, şekerden çok daha fazladır" 

"BÖLGEDE TARIMSAL SORUNLARLA MÜCADE EDİLİYOR" 

Bıyıkoğlu, bu yıl yaşanan olağanüstü sıcaklıkların ve tarımsal sorunların çiftçilerin maliyetlerini önemli ölçüde artırdığını açıklayarak, "Bu yıl yaşadığımız olağanüstü sıcaklıklar da maliyetlerimizi artırmıştır. Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarının dünyanın en sıcak ayları olduğu bu yıl, Eylül ayının ortasında bile gündüz sıcaklıkları 32-33, gece sıcaklıkları ise 22-24 derece civarındadır. Bu durum ciddi bir kuraklığa neden olmuş ve birçok çiftçimiz pancarlarını yeterli şekilde sulayamaz hale gelmiştir. Ayrıca bölgemizde kök hastalıkları, Fusarium ve nematod gibi sorunlar yaşanmaktadır. Çiftçilerimiz tarlalarını sürmek zorunda kalmakta ve bu hastalıklar yıldan yıla artmaktadır. Bu konuda ciddi bir çözüm geliştirilmesini talep ediyoruz" açıklamasında bulundu. 

"BU YIL VERİMDE EN AZ YARIM TON DÜŞÜŞ BEKLENİYOR"

Bıyıkoğlu, 2024 yılı pancar maliyetinin dekar başına 13.840 TL olarak hesaplandığını, bu miktarın kantarı olmayan köylerde 15.000 TL'yi aşabileceğini vurguladı. Ayrıca, nakliye fiyatlarının artışı nedeniyle çiftçilerin maliyetlerinin arttığını ve nakliye konusunda destek talep ederek konuşmasını şöyle sürdürdü;

"Türkiye ortalaması dekarda net 6 ton civarındadır, ancak bu yıl verimde en az yarım ton düşüş beklenmektedir. Nakliye fiyatları konusu da hala ciddi bir sorun teşkil etmektedir. Artan akaryakıt fiyatları ve enflasyon nedeniyle nakliyecilerin maliyetleri artmış ve bu yük çiftçilere yansıtılmaktadır. Bu nedenle, kantarı olmayan köylerde pancarların fabrika organizasyonu ile taşınması ya da taşıma konusunda bir avans verilmesi talep edilmektedir. Bu yıl, aşırı sıcaklıklar, kuraklık, hastalıklar ve gübre maliyetleri nedeniyle birçok çiftçi kotasını dolduramayacaktır. Sayın Genel Müdürümüzden ricamız, kotasını tamamlayamayan çiftçilere ceza uygulanmamasıdır. Bu, çiftçimizin yüzünü güldürebilir." 

Muhabir: ZEYNEP PAMUK