Bıyıkoğlu, çiftçinin maliyetini karşılamayan bu fiyatların yetersiz olduğunu belirtti. Açıklanan ton başına 2262 TL’lik alım fiyatının çiftçilerin ihtiyaçlarını karşılayamadığını vurgulayan Bıyıkoğlu, fiyatın en az 3000 TL olması gerektiğini ifade etti.

Son üç yılda pancar fiyatlarına yapılan zamların enflasyon oranlarının çok altında kaldığını ve bu durumun çiftçileri zor durumda bıraktığını dile getiren Bıyıkoğlu, 2024 yazında yaşanan aşırı sıcaklıklar ve su sıkıntılarının da pancar verimini olumsuz etkilediğini söyledi. Bu koşullar altında birçok çiftçinin üretim kotasını dolduramayacağını belirten Bıyıkoğlu, düşük verim nedeniyle çiftçilerin daha az kazanç elde ederek zarar edeceğini kaydetti.

PANCAR ÇİFTÇİSİ DE BUĞDAY ÇİFTÇİSİ GİBİ ENFLASYONUN GÜNAH KEÇİSİ SEÇİLMİŞTİR

Başkan Bıyıkoğlu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: “2024 yılı ilkbaharında ektiğimiz ve hasat edip Fabrikaya göndermeye başladığımız Pancar alım fiyatı açıklandı. Tarım Bakanlığımızca % 16 Polar için 2262 TL/Ton olarak açıklanmıştır. Çiftçilerimiz şayet kendilerine tahsis edilen Kotalarını doldurabilirler ise Ton başına 113 TL daha yukarıdaki fiyata ilave edilecek ve Çiftçilerimiz 2375 TL/Ton alacaklardır. Çiftçilerimiz teslim ettikleri pancarların Poları % 16’nın üzerine çıktığı takdirde her % bir polar için ilave 113 TL/Ton, % 16’nın altında kaldığı takdirde her % 1 polar için 113 TL/Ton eksik bedel alacaklardır. Bu fiyat çiftçimizi üzmüştür. Çünkü 2023 yılında TÜİK’e göre bile yaşanan % 73 enflasyona rağmen Pancar alım fiyatlarına % 27.9 zam yapılmıştır. Bu yılda yine TÜİK’e göre bile % 50’nin üzerinde seyreden enflasyona rağmen Pancar alım fiyatına % 28 zam yapılmıştır. Bu artışlar kabul edilebilir artışlar değildir. Pancar Çiftçisi de Buğday, Arpa, Mısır Çiftçisi gibi ürettikleri mahsullere çok düşük fiyatlar verilerek enflasyonun altında ezilmiştir. Pancar Çiftçisi de Buğday Çiftçisi gibi enflasyonun Günah keçisi seçilmiştir.”

BU ŞARTLARDA VERİLEN FİYAT MALİYETİ BİLE KARŞILAMAYACAK BİR FİYATTIR

“Oysa son 3 yılda Ülkemizde Çay ve Fındık ve Pancar fiyat artışlarına baktığımızda; 2022 yılında çay fiyatları yüzde 73 oranında artış gösterirken, 2023 yılında bu artış oranı yüzde 64'e gerilemiş, 2024 yılında ise yüzde 68'e yükselmiştir. Fındık fiyatlarında ise 2022 yılında yüzde 54 oranında bir artış görülmüş, bu oran 2023 yılında yüzde 59'a çıkmış, 2024 yılında ise yüzde 57 olarak kaydedilmiştir. Pancar fiyatlarındaki artış ise 2022 yılında yüzde 35 iken, 2023 yılında yüzde 27,9'a düşmüş ve 2024 yılında yüzde 28 olarak gerçekleşmiştir. Tablodan da görülmekte ki Pancar bu Ülkenin adeta Üvey mahsulüdür. Yaşanan ağır enflasyona rağmen Pancar Çiftçisi mahsulüne verilen çok düşük fiyatlarla adeta silindir gibi ezilmektedir. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Bu fiyat Çiftçilerimizin maliyetlerini bile karşılamaz. Çünkü yaptığımız hesaplarda pancarını kantara çeken bir Çiftçimiz için maliyet dekar başına 13 bin 840 TL dir. Kamyon ile Fabrikaya gönderen için bu maliyet dekar başına
14500 TL’dir. Verim ortalaması 6 ton kabul edilir ise maliyet 2306 TL/ton – 2417 TL / ton olarak hesaplanır. Bu şartlarda verilen fiyat maliyeti bile karşılamayacak bir fiyattır.”

TON BAŞINA EN AZ 3000 TL OLMASI GEREKİRDİ

“Çünkü 2024 yazında gerek Dünya’da gerekse Ülkemizde Dünya tarihinin en sıcak yazı yaşanmış, bu sıcaklık özellikle Pancarın gelişimini çok olumsuz etkilemiş, nehirlerimiz kurumuş, kuyulardaki sular çok daha derinlere inmiş, Çiftçilerimiz sulamada çok ciddi sıkıntılar yaşamışlardır. Ayrıca özellikle bölgemizde pancar hastalıkları hızla yayılmaktadır. Bu olumsuzluklar Pancar verimini çok ciddi şekilde etkilemiştir. Çiftçi olarak bizlerin talebi Ülkemizde eğer Pancar Tarımının sürdürülebilmesi isteniyor ise fiyatın ton başına en az 3000 TL olması gerekirdi. Çünkü Çiftçimizin ayakta kalabilmesi, geçimini sağlayabilmesi için maliyet + enflasyon hesabı ile 2350 + (2350 x % 40) = 3290 TL olması gerekirdi. Ülkemizin içinde bulunduğu zor şartlarda bizlerde fedakârlıkta bulunarak 3000 TL fiyat istemiştik.”

İLKBAHARDA PANCAR EKİMİNDE CİDDİ ORANDA BİR DÜŞME OLACAKTIR

“Bu şartlarda önümüzdeki İlkbaharda Pancar ekiminde ciddi oranda bir düşme olacaktır. Maalesef şeker dışında pancarın yan ürünleri olan melas, alkol, bioetanol ve küsbe üretimi düşecek, nakliye azalacak, pek çok sektör darbe alacaktır. Unutmayalım ki melas mayanın ham maddesidir ve Ülkemiz Ortadoğu ve Balkanların en büyük maya üreticisi ve ihracatçısıdır. Hayvancılık yapanlar için en ucuz yem olan pancar yaprağı ve küspesinde yaşanacak azalma nedeni ile Hayvancılık maliyetleri ciddi oranda artacaktır. Ayrıca bu yıl yaşanan, yukarıda bahsettiğim olumsuzluklar nedeni ile verim kaybından dolayı pek çok Çiftçimiz kotasını tamamlayamayacaktır, buradan da darbe yiyecektir. Yaz boyunca yaşanan çok aşırı sıcaklık ve acı kuyu suları ile sulama nedeni ile pancar içerisindeki şeker oranı istenilen % 16 ve üzerine çıkamayacak, daha altlarda kalacaktır.”

Nallıhan’da sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi! Nallıhan’da sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi!

DEĞERLİ ÇİFTÇİLERİMİZE BOL VE BEREKETLİ BİR PANCAR HASAT SEZONU DİLEKLERİMLE

“Ülkemiz Tarımında ve Sanayiinde can damarı ürünlerden biri olan PANCAR Tarımının Ülkemizde devamlılığı için Tarım Bakanlığımızca ilan edilen fiyatın yeniden değerlendirilerek Pancar Çiftçisinin ayakta kalabileceği 3000 TL/ton düzeyine çekilmesi şarttır. Aksi takdirde bütün ikazlarımıza rağmen 2019 ve 2020 yıllarında yaşanan olaylar tekrar eder, küstürülen Pancar Çiftçisini geri döndürebilmek için çok daha büyük meblağlar feda etmek durumunda kalınacaktır. Bölge elemanları yine köy köy pancar ekin ricasına çıkacaklardır. Değerli Çiftçilerimize bol ve bereketli bir Pancar hasat sezonu dileklerimle.”

Muhabir: KARDELEN ÇOBAN