Başkent Ankara, bilinenlerin çok daha ötesinde zengin arkeolojik kalıntılara da sahip olmasından kaynaklı son derece önemli bir şehirdir. Anadolu'da yaşadığı bilinen Ankarapithecus meteai, yaklaşık 27.5 kilogram ağırlığında meyve yiyici bir insansı (hominid) olarak biliniyor.

Kalıntıları ilk kez 1950'lerde ve ardından 1990'larda Ankara yakınlarında bulundu. Ankarapithecus, Anadolu'daki bilinen ilk hominid türü olup Pakistan'da keşfedilen Sivapithecus ile benzer özellikler gösterir.

KAHRAMANKAZAN'DA BULUNDU

Ankarapithecus meteai'nin kalıntıları, 1957 yılında Prof. Dr. Fikret Ozansoy tarafından Ankara'nın Kahramankazan ilçesindeki Sinaptepe'de bulundu. Günümüzden 10 milyon yıl öncesine tarihlenen bu kalıntılar, "Ankara maymunu" olarak da anılıyor. 

ABB duyurdu: "Soğuksu Milli Parkı'ndaki ağaçlar kesilecek!" ABB duyurdu: "Soğuksu Milli Parkı'ndaki ağaçlar kesilecek!"

Evrimsel analizler, Sivapithecus ve Pongo'nun kardeş ilişkisini desteklerken, Siwalik bölgesinden gelen büyük hominidlerle olan paleobiyocoğrafik ve taksonomik ilişkilerde belirsizlikler devam ediyor. Ankarapithecus'un Sivapithecus'un atası olup olmadığı veya her iki türden önce gelen bir Siwalik taksonu olup olmadığı konusunda tartışmalar sürüyor.

Orta ve geç Miyosen dönemlerinde Avrupa'da yaşamış Dryopithecus ve Ouranopithecus gibi diğer kök gruplarla birlikte, Ankarapithecus Hominidae'nin erken örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Ancak, Ankarapithecus'un Homininae ya da Ponginae ile ilişkili olup olmadığına dair kanıtlar hala yetersiz.

Muhabir: TUĞBA AKKESEN