Bu yıl 21' inci kez düzenlenen "Ankara Kitap Fuarı" bugün sona eriyor. 250’ü aşkın yayınevi ile sivil toplum kuruluşunun katıldığı fuarda bazı ziyaretçiler fuarla ilgili tepkilerini sosyal medya üzerinden dile getirdi.
ANKARA KİTAP FUARI'NA BÜYÜK TEPKİ!
Fuara katılımın azaldığı, fiyatların yüksekliği ve fuarın havasının eskisi gibi coşkulu olmadığı, birçok katılımcı tarafından dile getirilen önemli şikayetler arasında yer aldı. Ziyaretçiler, kitapların etiket fiyatlarından satılması, giriş ücretlerinin yüksek olması ve yayınevlerinin yüksek maliyetlerinin fuarın havasını bozduğunu düşünüyor.
FİYATLAR UÇTU, KİTAP SEVİNCİ KAYBOLDU
Fuara ilişkin düşüncelerini sosyal medya hesabında paylaşan Evrim adlı kullanıcı “Bir hafta süresince yoğunluk hiç mi bitmez? Girişinde bile uzun sıraya girip ücret ödediğimiz yerdir Ankara Kitap Fuarı” diyerek, özellikle giriş için alınan ücretin fuarın cazibesini zayıflattığını vurguladı.
Cem Onaran adlı kullanıcı ise, " Ankara Kitap Fuarı, Cumhuriyet'in başkentine yakışmıyor. Çok yetersiz!... Sevindiğim tek nokta, insanların ilgisi oldu. İçeri girebilmek için epey uzun bir kuyruğa girdim." şeklinde tepkilerini dile getirdi.
"OTOPARK ÜCRETİ 100 TL, FUARA GİRİŞ ÜCRETİ 30 TL"
Diğer bazı ziyaretçiler de, fuarın son yıllarda eskisi gibi coşkulu olmadığını dile getirdi. Kazım Demir, “Bunca yıllık Ankaralı olarak bu kadar sönük bir fuar görmedim. Kimse yok, sadece okullardan gelen çocuklar var. Otopark ücreti 100 TL, fuara giriş ücreti 30 TL, eskiden kitap fuarları cıvıl cıvıl olurdu." şeklinde düşüncelerini paylaştı.
"FİYATLAR İNTERNET SATIŞ FİYATLARININ ÇOK ÜSTÜNDE"
Ziyaretçiler, fuara olan ilginin azaldığını ve daha önceki yıllarda fuarın çok daha canlı olduğunu belirtiyor. Safiye Gölbaşı, “On yıldır Ankara ATO Kitap Fuarı’nı takip ediyorum. Bu yıl özellikle ruhsuz ve kan kaybediyor. Yayınevi ve kitap sayısında ciddi bir azalma var. Fiyatlar da internet satış fiyatlarının çok üstünde. Fuar firmaları mi işi güçleştiriyor, yayınevleri mi zor durumda, kitabın verdiği sevinci mi kaybediyoruz? Bu tatsızlığın sebebi her neyse çok yazık.. Kitap fuarları eskiden bayram yerlerine eşti..." diyerek, fuarın bu yıl daha sönük geçtiğini belirtti.
Kitap fiyatları da bir diğer eleştiri konusu oldu. Alper Buğra Altuk, “BKM’de 165 TL olan kitap, yayınevi standında indirimli haliyle 330 TL. Bu ayıp, büyük ayıp” diyerek, yüksek fiyatların fuar katılımcılarını hayal kırıklığına uğrattığını belirtti. Birçok katılımcı, kitap fiyatlarının internet satış fiyatlarının çok üzerinde olduğunu, bu durumun fuarın heyecanını zayıflattığını ifade etti.
"KİTAP FUARI'NA GİRİŞ YAPMAK İÇİN ÜCRET ALINIYOR"
Enes adlı kullanıcı ise, “Kitap fiyatları insanda heyecanı yarım bırakıyor. Yayınevleri, stand kiraları ve otel masraflarını yüksek tutuyorlar” diyerek, fuarda sergilenen kitapların fiyatlarının internet üzerinden alınan kitaplara göre daha yüksek olduğunu belirtti. Bir diğer kullanıcı Kürşat Aslan'da, "Ankara Kitap Fuarı'na giriş yapmak için ücret alınıyor. Bu bir tek bana mı garip geliyor? İçeride stantlardan yüklü ücretler zaten alıyorsunuz. Bu saçmalığı kime şikâyet etmemiz gerekiyor?" ifadelerine yer verdi.
TÜBİTAK yayınları ve diğer yayınevlerinin standlarındaki uygulamalar da ziyaretçiler tarafından eleştirildi. Kahraman Koştaş, TÜBİTAK yayınlarının standına yönelik eleştirilerde bulunarak, “Neredeyse hiç yetişkinler için kitap yoktu, tamamen çocuklara yönelmişti. Diğer stantlarda yüzde 40-50’ye kadar indirimler varken, burada kitaplar etiket fiyatından satılıyordu” diyerek, yayınevlerinin sadece çocuk kitaplarıyla ilgilendiğini ve fiyatların oldukça yüksek olduğunu belirtti.
"FUARA GİRİŞ ÜCRETİ GEREKSİZ YERE YÜKSEK"
Fuarın girişi için alınan ücret ise ziyaretçilerin en fazla şikayet ettiği konulardan biri oldu. Öğrencilerin fuara girişinin ücretsiz olmaması, birçok katılımcı tarafından eleştirildi. Yorumlarda, “Kitap fuarı girişinde 12 yaş üzeri herkesten 30 TL alınıyor! Neden bu kadar yüksek?” diyerek, fuara giriş ücretinin gereksiz yere yüksek olduğuna dikkat çekti.
Bu yıl, fuara giriş için 30 TL ücret alınması, katılımcılar arasında şok etkisi yarattı. Özellikle gençlerin ve öğrencilerin fuara olan ilgisinin daha düşük olduğu belirtiliyor. Ancak bazı kişiler, giriş ücretinin fuara olan ilgiyi olumsuz etkilediğini, bu ücretin fuarın coşkusunu yok ettiğini ifade etti.