Hamamönü'nün tarihi sokaklarında dolaşan Allı Güllü tatlıcılar, bu tarihi lezzeti sevenlerle buluşuyor. Ankara'da daha çok Ankara Kalesi'nde yer alan Allı Güllü tatlısını sizler için araştırdık. İşte Allı Güllü tatlısı hakkında merak edilenler...

Allı Güllü Tatlısı nedir?

Bu şekerlemenin şeker salçası, Osmanlı salçası, alli roselu gibi farklı isimleri vardır; Osmanlı döneminde 7-70 yaş arası herkesin yoğun olarak tükettiği nostaljik bir lezzettir. Osmanlı hamuru tahta çubuklara sarılarak servis ediliyor. 5 ila 6 çeşit meyve karıştırılarak servis edilir.

Osmanlı ezmesi, Osmanlı döneminde şifa amaçlı kullanılan bir tür tatlı karışımdır.
Osmanlı İmparatorluğu'nun kalıcı macunlarının farklı faydalı baharatlar ve şifalı bitkiler içerdiği görülmektedir.
Osmanlı salçası karanfil, zencefil, tarçın, ebegümeci, limon, nane ve portakal gibi tatlandırıcı ve tatlandırıcı maddeler içerir.
Baharat şekerlerinin suda kaynatılmasıyla hazırlanan Osmanlı hamuru yuvarlak bir kalıpta renklendirilir.
Bu hamura rengini veren ise kullanılan baharatlar ve seçeneklerdir.
Osmanlı polimacunu eski çağlarda tahta çubuk üzerinde servis edilirdi. Çubuğu hızla çevirerek hamur tahta çubuğun etrafına sarıldı. Bu gelenek günümüzde de devam etmektedir.
Tahta çubuk bilgisinin bir nedeni var. Osmanlı döneminde doğal olduğunu göstermek için tahta çubuklar tercih ediliyordu. Ahşabın rengi solarsa bu macunun doğal olmadığı anlaşılacaktır.
Festival ve panayırlarda sunulan Osmanlı hamuru, ramazan akşamlarında sokaklarda satılıyor.
Osmanlıları çekici kılan özel detaylardan biri de satıcının Osmanlı dönemini anımsatan kıyafetler giymesidir.
Öyle görünüyor ki onu görenler eski zamanlardaydı.

Allı Güllü Tatlısı tarihi

1522 yılında Yavuz Sultan Selim'in eşi ve Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Ayşe Hafsa Sultan hastalanınca dönemin ünlü doktoru Merkez Efendi, elde ettiği 41 çeşit baharattan oluşan ürünü padişaha hediye etti.  Ayşe Hafsa Sultan'ı mutlaka göreceksiniz ama o da yanınızda olacak. Daha sonra her yıl Nevruz günü Manisa Sultan Camii'nin kubbe ve minarelerinden 41 çeşit baharatın karıştırılmasıyla hazırlanan mesir macunu halka dağıtılıyor. Türkiye'nin çeşitli illerinden Manisa'ya kadar ayrılan Sultan Meydanı'nda minare ve kubbelerden uzanan ve şifa verdiğine inanılan mesir macununun üzerini kaplamak için ilginç görüntüler yaratılıyor.

Allı Güllü Hikayesi

Vaktiyle Yavuz Sultan Selim'in hanımı Ayşe Hafsa Sultan hastalanmıştı. Ayşe Hafsa Sultan'ın bir an önce sağlığına kavuşması için doktorların lideri kabul edilen Merkez Efendi tarafından etkili ilaç tedavisi uygulandı. Merkez Efendi, içinde pek çok bitki ve baharatın bulunduğu özel bir karışım düşünür ve hazırlar. Bu karışımın içerisinde kakule, karanfil, anason, karabiber, zerde, tarçın, tarçın gibi şifalı baharatlar bulunur. Verilen karışım Hafsa Sultan'ın etkisini kısa sürede artırır. İlacın rengini beğenen Yavuz Sultan Selim, bu karışımın tüm halka dağıtılmasını istiyor. Halkın beğenisine sunulan bu karışım artık bir gelenek haline gelmiş olup, özellikle bayram ve ramazan aylarında sıklıkla tüketilmektedir.

Allı Güllü Malzemeleri

3 bardak toz şeker
1,5 limonun taze sıkılmış suyu
Yarım bardak çay suyu
Portakal kabuğu rendesi ve suyu
Birkaç damla nane yağı
az miktarda tarçın
az miktarda zencefil
Az miktarda toz karanfil
Az miktarda kurutulmuş ebegümeci
kırmızı meyve püresi

Allı Güllü yapılışı

Osmanlı hamurunun yapımı için şeker, su ve limon suyu bir tencerede ısıtılır. Dikkatli olun çünkü zararlı değildir.
Ama portakal suyunu kullanabilirsiniz, sonra kullanamazsınız.
Homojen karışımlar ayrı kaplara dağıtılır.
Değiştirmek isterseniz açılır veya kapanır.
Kırmızı macun, kırmızı meyve püresi ve ebegümeci ile hazırlanır.
Daha sonra vereceği zarardan siz de etkileneceksiniz.
İstenirse istenilen miktarda gıda boyası kullanılarak macun hazırlanabilir.
Bunu yaparsanız elektronik bileşenler zarar görür. Osmanlı makarna çeşitleri renklerine göre sınıflandırılmaktadır.

Polatlıspor Uzatmalarda 3 Puanı Kaybetti Polatlıspor Uzatmalarda 3 Puanı Kaybetti

Allı Güllü Faydaları

Osmanlı macununun etkileri arasında hormonal düzenleyici işlevi de yer alıyor.
Hormonlarınızı kaybetmeye başlarsanız hormonlarınızın salgılandığını göreceksiniz.
Uygun organ fonksiyonu desteklenir.Osmanlı salçasında kullanılan baharatlar antioksidan özelliğe sahiptir. Ancak onu yiyebileceğinizin doğru olup olmadığını görmek kolaydır.
Detoks etkisi: Osmanlı ezmesi metabolizmayı hızlandırdığı için sıklıkla tüketilmektedir.
Ödem sorunundan kurtulmak için makul miktarda osmanlı macunu tüketebilirsiniz.Osmanlı macunu kan pullarını dağıtır. Böylece vücut sistemi korunur.
Osmanlı döneminde tedavi amacıyla tüketilen bu faydalı macun soğuk algınlığını önler.
Vücut ısısını düşürmek için soğuk mevsimlerde tüketilmesi tavsiye edilir.Aksi takdirde, oluşan hasar konusunda endişelenmeniz gerekecek ve daha sonra zarar görecektir. Başka öğelerden oluşan bir listeniz varsa bunları kullanmayı seçebilirsiniz.
Filtre kullanmıyorsanız bunu yapmanız gerekecektir.
Bakterileri temizleyen Osmanlı macunu aynı zamanda kabızlık sorununa da neden oluyor.Bağışıklık sistemini güçlü tutan karışımlardan biri olan Osmanlı salçası kış hastalıklarına karşı koruyan bir besindir.
Tatlı olması ve diyet yapanlar için biraz endişe verici olması nedeniyle ölçülü tüketilmesi tavsiye edilir. Osmanlı makarnasının kalori bilgisi 100 gramında ortalama 273 kaloridir. Az miktarda yiyerek izolasyon sisteminizi güçlendirebilirsiniz.
Kullanılan baharatlar vücut performansını artıracağından cilt bakım sistemi zayıf olan kişilere tavsiye edilir.

Editör: ÖMER YILDIZCI