Altındağ Belediyesi'nden Gençlere Çağrı: "Çevre Elçisi" Olun, Sıfır Atık İçin Harekete Geçin! Altındağ Belediyesi'nden Gençlere Çağrı: "Çevre Elçisi" Olun, Sıfır Atık İçin Harekete Geçin!

Ankara'nın Güdül ilçesinde, genellikle Asya ve Orta Doğu ülkelerinde yetişen hünnap meyvesinin hasadı başladı. Başkent'in yanı başında yetiştirilen bu meyve, elmaya olan benzerliği ve lezzetiyle vatandaşlar tarafından büyük ilgi görüyor.

Hünnapın Faydaları Saymakla Bitmiyor

Güney Asya kökenli hünnap, küçük ve yuvarlak yapısına rağmen sağlığa birçok faydası ile biliniyor. Kemikleri güçlendirdiği, uykusuzluğa iyi geldiği ve kan dolaşımını düzenlediği belirtilen hünnap, doktorlar tarafından da sıklıkla tavsiye ediliyor.

70 Yaşındaki Ruftane Babaoğlu, Hünnap Bahçesiyle Gelir Elde Ediyor

Atalarından kalan arsasına doktor tavsiyesi üzerine hünnap ağaçları diken 70 yaşındaki Ruftane Babaoğlu, her yıl yüzlerce kilo hasat elde ediyor. Torunlarının isteğiyle bahçeye dönüştürdüğü arazisindeki hünnapları, ATV'siyle bakımını yaparak özenle yetiştiriyor ve satışa sunuyor. Babaoğlu, "Çocuklar istediği için burayı bahçe yaptık, hünnap ağacı diktik. Sabahları geliyoruz, ATV'ye biniyoruz. Hünnap her şeye iyi, sağlığa ve şekere iyi geliyor. Doktorlar söylüyor yiyin için diye çok faydalı. Onun için biz de diktik, yetiştirdik bu hale getirdik. Benim bahçemde 250-300 kilo çıkıyor. Geçen sene 50 liraya sattık. Bu yıl 75 liraya satıyoruz. Çocuklarım Ankara'ya götürüyorlar. Müşterileri var, alıştı artık herkes istiyor" şeklinde konuştu.

Güdül'de Yıllık 200 Tona Yakın Hünnap Hasadı

Güdül ilçesine bağlı Yeşilöz Mahalle Muhtarı Osman Odabaşı, ilçede yılda 200 tona yakın hünnap hasadı yapıldığını belirterek, "Bu ağaçları Antalya Kemalpaşa'dan getirdim. Bütün ilçemiz bu ağaçlardan dikti. Bütün meyve satışı mükemmel. Kilosu 75 liradan satılıyor. Toplaması kolay, satması, pazarlaması çok kolay. Hünnap bazı hastalıklara iyi geliyor, kalp ve şeker gibi hastalıklara iyi geliyor. Şeker hastası olan çoğu kişi bize sipariş veriyorlar. Hünnap yetiştirmek çok kolay, ne kadar su verirsen o kadar verim olur. Soğuk vurma derdi olmaz. Güdül ilçemizde yıllık en aşağı 200 tona yakın çıkar. Herkes iyi kötü bu meyveyi Güdül'de yetiştirir. Bu Hünnap elmaya benziyor ama çoğu kişi bu meyveyi bilmiyor. Bunun ana vatanı Amasya'dır. Aroması bol, yemesi kolay. Bir dakika 10 tane bile yiyebilirsin” ifadelerini kullandı

Kaynak: İHA