Ankara Barosu Başkanı Avukat Mustafa Köroğlu, Süper Lig’de maç sonrası MKE Ankaragücü Kulübü Eski Başkanı Faruk Koca ile iki kişinin hakem Halil Umut Meler’e saldırısını değerlendirdi. Yaşanan olayı futbol sahasında değil, hiçbir yerde görmek istemedikleri bir olaya şahit olduklarını belirten Köroğlu, önemli açıklamalarda bulundu.

Köy-Der yeni binasında kapılarını açtı Köy-Der yeni binasında kapılarını açtı

"Futbol aslında bir oyundur"

Mustafa Köroğlu, “Ülkemizde giderek insanlığımızı esir alan bir şiddetli dili, ben yaparım nasıl olsa bir şey olmaz anlayışı ve giderek herkesin bir taraftarlık üzerinden kendisine eşitsizlik talep etmesi bizi bu noktaya getirdi. Futbol aslında bir oyundur ve taraftarlık üzerinden değil spor centilmenlik, dostluk ve başarı üzerine kuruludur. Bunu unuttuğumuz noktada, stadyumda o gün gördüğümüz bir kulüp başkanının aşağı inip de bir hakeme yumruk atması diğer taraftarların tekme atması gibi hayretler içerisinde izlediğimiz bir olaya şahitlik ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

"Bizim bu iklimi sporda ortadan kaldırmamız lazım"

Spor kanunu olan 6222 sayılı kanuna atıfta bulunan Başkan Köroğlu, bu tür olaylar yaşanması ve devam etmesi durumunda bu kanuna duyulan ihtiyacı vurguladı. Köroğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Bizim bu iklimi ortadan kaldırmamız lazım sporda ve stadyumlarda bunun olmamasını sağlamamız lazım. Çünkü insanların ideolojileri ve inançları ne olursa olsun bir arada olduğu en büyük yer stadyumlardır. En büyük ibadethane gibidir. Camilerden, kiliselerden bile daha etkili o insanla müşterek bir paydada farklı farklı binlerce taraftar bir araya gelir ama nihayetinde bir oyundur.” 

"‘kasten yaralama’ maddesinden iddianame düzenlenecek"

Olayın toplumun dünyanın gözü önünde yaşanan bir olay olduğunu ve ciddi infial uyandırdığını aktaran Ankara Barosu Başkanı Köroğlu, “Failleri belli, mağdur hakem hastanede, hızlı bir şekilde Ankara Batı Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılarak şahıslar gözaltına alındı. Dün itibarıyla da savcılık tarafından tutuklama kararı verildi. Burada biraz önce bahsettiğim yasaya bağlı olarak o yasada özel iki durum var birincisi hakemler temsilciler saha gözlemcilerine karşı işlenen suçlar da şikayete bağlı değil. Aynı zamanda bu kişilere karşı suç işlendiğinde kamu görevlisi sayıldıkları için onlara karşı işlenen suçlar da bu cezanın artırım nedeni bu yüzden TCK’ya göre ‘kasten yaralama’ maddesinden iddianame düzenleneceğini öngörüyoruz” açıklamalarına yer verdi. Adı geçen maddenin bir yıldan üç yıla kadar temel cezası olduğunu söyleyen Köroğlu, “Ama bir hakeme karşı işlenmiş olması nedeniyle özel kanundaki görevli sayılması nedeniyle bu bir artırım nedeni aynı zamanda tabi yüzde oluşan bir kırık olduğu söyleniyor. Bu da verilecek ceza da etkili olacaktır” diye konuştu.

"Hayatı futbola benzetmeyelim"

Yaşanan olayların devamının gelmemesi için birilerinin sorumluluk alması gerektiğini sözlerinde  vurgulayan Mustafa Köroğlu, “Aslında bu son olaydı. Ama bu sabun köpüğü gibi su yüzüne çıkan bir olaydı. Yoksa sporda yakın zamanda yine bir kulübün taraftarları başka bir kulüp taraftarlarınca sahada para, pet şişe yağmuruna tutuldu. Onu gördük. Ötekileştirmenin yapıldığını gördük. Bunun bir sporu olduğu unutulmamalı. Futbol Federasyonu, Merkez Hakem Komitesi, Kulüpler, Kulüpler Birliği ve yorumcular televizyon başında hepsi bir araya gelerek artık sporda özellikle de futbolda yaşanan sözlü veya fiziki her türlü şiddet olayının önüne geçmek için sorumluluk alacak” ifadelerini kullandı.

Başkan Köroğlu konuşmasını, "Hayatı futbola benzetmeyelim. Bu şiddeti bu öfke dilini, nefreti kaldıralım bunun yansımalarını her yerde göreceğiz" diyerek sözlerini sonlandırdı. 

Haber: Tuğba Akkesen 

Editör: Tuğba Akkesen