Eski ABB Başkanı Gökçek'in, "Çinliler, Katarlılar istiyor, yılda 10 milyon turist gelecek" diyerek yaptırdığı Ankapark, açılmasının ardından 8 ay sonra kapanarak şehrin ortasında çürümeye terk edildi. Yapılan araştırmalar, parka harcanan milyonlarca dolarla başka önemli yatırımlar yapılabileceğini ortaya koydu.
ŞEHRİN ORTASINDA ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ
2013 yılında yapımına başlanan ve 1.3 milyon metrekarelik bir alana kurulan Ankapark, 2019 yılında açıldı ancak yalnızca 8 ay sonra kapanarak geriye milyonlarca dolarlık zarar bıraktı. Dinozor heykelleri ve yurt dışından getirilen oyuncaklarla donatılan park, Gökçek'in vaat ettiği Çinli ve Katarlı turistler tarafından beklenen ilgiyi göremedi.
Ankapark’ın maliyeti 801 milyon dolar olarak açıklandı, ancak parka gösterilen ilgi oldukça azdı. İşletmeci firma bir türlü bulunamamış ve defalarca ihale yapılmıştı. Müşteri çekemeyen firma, elektrik faturalarını ödeyememesi nedeniyle işçiler maaşlarını alamayarak protestolara başlamıştı.
2022'DE ABB'YE TESLİM EDİLDİ
Mahkeme, parkta bulunan kırık ve çürüyen oyuncaklar nedeniyle 111 milyon 210 bin TL’lik zararın tespit edildiğini bildirdi. Belediye, işletme devri konusunda yaşanan sorunlar nedeniyle parkın yönetimini almak için hukuki mücadeleye girişti. Sonunda, 2019 Mart ayında açılan park, 2022’de Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edildi.
Ankapark’ta 87 ayrı hırsızlık vakası yaşandığı ve büyük bir maddi kayba yol açıldığı belirtildi. Belediye, bu zararların boyutunu vurgulayarak, parkın ekonomik etkilerini dile getirdi.
HARCANAN MİLYONLARLA YAPILABİLECEK YATIRIMLAR
Yapılan bir araştırma, Ankapark'a harcanan dev yatırımın günümüzde önemli projeleri hayata geçirebileceğini ortaya koydu. Hesaplamalara göre, Ankapark’ta harcanan parayla KYK burs ve kredileri 4475 TL verilebilir, doktora öğrencilerine yurt dışı eğitimi sağlanabilir, 90 metrekare 46574 adet depreme dayanıklı toki konutlar inşa edilebilir ya da Ankaraya yaklaşık 18 kilometre metro hattı yapılabilirdi.