Ankara’nın Beypazarı ilçesinde yer alan "yaşayan köy müzesi" ziyaretçilerini Anadolu’nun eşsiz kültürünü tanıtma imkanı sunuyor. Türkiye’nin ilk uygulamalı kültür müzesi olma özelliğine sahip olan Beypazarı Yaşayan Müze, Osmanlı dönemine ait bir Türk evinde, canlı canlandırmalarıyla yaşatılıyor. 

Ankara’da kayan hafriyat kamyonu 11 araca çarptı Ankara’da kayan hafriyat kamyonu 11 araca çarptı

Anadolu’nun Geçmişine Yolculuk ‘Beypazarı Yaşayan Müze’  (2)

TÜRKİYE’NİN İLK YAŞAYAN MÜZESİ 

23 Nisan 2007’de eğitimci ve kültür bilimci Dr. Sema Demir tarafından kurulan Yaşayan Müze, kültürel mirası yalnızca sergilemekle kalmıyor, aynı zamanda ziyaretçilerini bu mirasın bir parçası haline getiriyor. Küçük ölçekli bir açık hava müzesi olarak da değerlendirilen müze, Türkiye’de bağlamı kurgulama tekniklerini kullanan ilk örneklerden biri olarak öne çıkıyor.

Anadolu’nun Geçmişine Yolculuk ‘Beypazarı Yaşayan Müze’  (3)

GELİN KINASI CANLANDIRILIYOR 

Müze, Osmanlı dönemi halk yaşamını ve geleneklerini, çeşitli canlandırma ve etkileşimli sergileme yöntemleriyle ziyaretçilerine aktarıyor. Kurulduğu günden bu yana 15’ten fazla sergi ve etkinlik düzenleyen Yaşayan Müze, geçmişten günümüze kültürel öğeleri farklı başlıklar altında ziyaretçileriyle buluşturuyor. Müzenin en dikkat çekici özelliklerinden biri, ziyaretçilerine Osmanlı dönemi geleneklerini ve gündelik yaşamını deneyimleme fırsatı sunması oldu. Gelin kınası etkinliklerinde, ziyaretçiler Osmanlı dönemine özgü kına gecesi ritüellerini birebir yaşayabiliyor. Ayrıca, döneme ait mutfak kültürü, el sanatları ve müzik gibi alanlarda uygulamalı atölyeler düzenleniyor. 

Muhabir: SEMA TÜRKEL