University College London'dan bir araştırma grubu, Alzheimer hastalığının insandan insana bulaşabileceğine dair ilk net kanıtı raporladı. Araştırmacılar, insan büyüme hormonu tedavisinin bazı nadir vakalarda toksik proteinlerin nakledilmesine ve erken başlangıçlı Alzheimer hastalığına yol açtığını gösteren olağanüstü bir çalışma serisi üzerinde durdular.

ALZHEİMER HASTALIĞINA DAİR YENİ BULGULAR ORTAYA KOYULDU

1950'lerin sonlarından itibaren yaklaşık 25 yıl boyunca, 1800'den fazla vaka üzerinde insan büyüme hormonu tedavisi ara sıra kullanıldı. Bu tedavide kullanılan C-hGH (insan büyüme hormonu), ölen kişilerin hipofiz bezlerinden alınarak alışılmadık derecede kısa boylu çocuklara enjekte ediliyordu. Ancak yıllar geçtikçe, büyüme hormonu tedavisi gören çocukların önemli bir kısmında Creutzfeldt-Jakob( Deli Dana hastalığı)= (nadir görülen ve genellikle beyin dokusunda dejenerasyona neden olan bir tür prion hastalığıdır )adı verilen ölümcül bir nörodejeneratif durum gelişti. Bu hastalığın sebebi, prion adı verilen toksik yanlış katlanmış proteinlerdi. Araştırmacılar, bazı c-hGH örneklerinde bu toksik prionların bulunduğunu ve bunun sağlıklı beyinlerde nörodejeneratif hastalığın tohumlarını attığını keşfettiler. Bu nedenle, insan kaynaklı büyüme hormonu hızla daha güvenli bir sentetik versiyonla değiştirildi.

ARAŞTIRMALAR DEVAM EDİYOR

Daha yakın bir zamanda, Creutzfeldt-Jakob(Deli Dana Hastalığı) hastalığından ölen büyüme hormonu hastalarının beyin dokusu örneklerini inceleyen bir araştırmacı ekibi, ilginç belirtiler gösteren Alzheimer hastalığına dair yeni bulgular ortaya koydu. Ölen hastaların beyinlerinde, Alzheimer hastalığına özgü olan amiloid proteinlerinin alışılmadık derecede yüksek birikimine rastlandı. Bu durum, Alzheimer'ın diğer prion hastalıklarında olduğu gibi insandan insana bulaşabileceği fikrini ortaya attı.

A L Z H E İ M E R

Ancak, bu bulguların Alzheimer'ın insandan insana geçişinin son derece nadir bir örneğini temsil ettiği ve günümüzde böyle bir durumun yaşanma ihtimalinin çok düşük olduğu belirtiliyor. Bununla birlikte, araştırma ekibinin keşfi, hastalığın mekanizmasının daha iyi anlaşılmasına ve yeni tedavi yöntemleri geliştirilmesine yardımcı olabilir.

ALZHEİMER HASTALIĞI NEDİR?

Alzheimer hastalığı veya alzaymır, günlük yaşam aktivitelerinde azalma ve bilişsel yeteneklerde bozulma ile karakterize edilen, nöropsikiyatrik semptomlar ve davranış değişiklikleri ile birlikte görülen nörodejeneratif bir rahatsızlıktır. Bunamanın en yaygın formudur ve ilk kez Alois Alzheimer tarafından tanımlanmıştır. Erken belirtilerden biri genellikle hafıza kaybıdır. Bu hafıza kaybı, genellikle geçmiş anıların korunduğu ancak zamanla sık sık tekrar eden küçük unutkanlıkların ortaya çıktığı şekilde başlar. Hastalık ilerledikçe, bilişsel (zihinsel) yeteneklerde azalma, frontal ve temporal lobların fonksiyonlarını etkileyen, dil becerilerinde kayıp (afazi), beceri gerektiren hareketlerde zorluk (apraksi) ve tanıma fonksiyonlarında bozulma gibi belirtiler ortaya çıkar.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

  • Aynı şeyi tekrar tekrar söyleme veya sorma,
  • Bilinç bulanıklığı
  • Kişinin bulunduğu ortama adapte olmakta zorlanması,
  • Kişinin iyi bildiği yerlerde kaybolması,
  • Konuşma ve dil becerilerine ilişkin sorunlar,
  • Saldırganlık, aile ve arkadaşlarından olağan dışı taleplerde bulunma, Çevreye karşı şüphe duyma gibi kişilik bozukluklarının gelişimi,
  • Halüsinasyon ve sanrılar,
  • Motivasyon ve öz saygı düşüklüğü,
  • Kişilerin günlük aktivitelerini yardımsız yapmakta zorluk çekmesi,
  • Kişinin hatırlayamadığı olayları inkâr etmesi,

Kaynak: Nature Medicine

Haber: Tuğba Akkesen 

Editör: Tuğba Akkesen