Türkiye'nin kültür ve turizm başkenti Ankara, tarih ve kültürel miras açısından zengin bir şehir olarak bilinmektedir. Ankara'nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Altındağ ilçesi, köklü tarihi ve mimari dokusuyla dikkat çeken birçok yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Bu yapıların arasında, zarif minareleri ve ince süslemeleriyle ziyaretçilerin ilgisini çeken birçok tarihi cami bulunmaktadır.

Altındağ Peçenek Mesire Alanı Kış Mevsimine Hazırlanıyor Altındağ Peçenek Mesire Alanı Kış Mevsimine Hazırlanıyor

Altındağ’ın Tarihi Mirası 'Leblebicioğlu Camii' (2)

TARİHİ LEBLEBİCİOĞLU CAMİİ

Altındağ'da yer alan tarihi camilerden biri de, 1713 yılında inşa edilen Leblebicioğlu Camii'dir. Anafartalar Mahallesi'nde, Adnan Saygun Caddesi ile Denizciler Caddesi'nin kesiştiği noktada yer alan bu cami, Ankara Müftüsü Kantarzade Mustafa'nın oğulları tarafından yaptırılmıştır. Leblebicioğlu Camii, günümüzde de hala ibadete açık olup, mahalle sakinleri tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir.

Altındağ’ın Tarihi Mirası 'Leblebicioğlu Camii' (4)

BİRÇOK TADİLATTAN GEÇTİ

Leblebicioğlu Camii, tarihi boyunca çeşitli restorasyon çalışmalarından geçirilmiştir. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 1955, 1959, 1961 ve 1988-1989 yıllarında aslına uygun şekilde tamir edilen cami, dış yapısıyla da dikkat çekmektedir. Çatılı dikdörtgen planlı bir yapı olan caminin kuzeybatı köşesinde, çatıdan geçilen ahşap bir şerefesiz minare bulunmaktadır. Taş temeller üzerine inşa edilen kerpiç duvarlı yapı, tuğla örgülü son cemaat mahalli ile de mimari açıdan önemli bir yere sahiptir. Caminin girişinde, harim kapısı üzerinde yer alan 2 sıra halinde 8 satırlık kitabe, caminin Hicri 1125 (Miladi 1713) yılında inşa edildiğini göstermektedir. Caminin iç mekanında, doğu tarafı kapalı olup, güney ve batı cephelerde çeşitli pencereler açılmıştır. Mihrabı tavana kadar yükselen caminin iç kısmı sade ve bezemesizdir.

Altındağ’ın Tarihi Mirası 'Leblebicioğlu Camii' (3)

CAMİ (GEEAYK) TARAFINDAN TESCİLLENDİ

2008 yılında yeniden tamirattan geçirilen Leblebicioğlu Camii, günümüzde sağlam durumda olup, elektrikli şilte ile yerden ısıtılmaktadır. Tarihi ve kültürel mirasın korunması amacıyla Ankara Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu (GEEAYK) tarafından 6691 sayılı karar ile tescillenmiştir.
 

Muhabir: KÜBRA AÇIKGÖZ