UNESCO Dünya Mirası Listesi için geçtiğimiz haftalarda Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen toplantı sonrasında, Türkiye’de bulunan ‘Anadolu'nun Orta Çağ Dönemi Ahşap Direkli ve Kirişli Camileri’ miras listesine girdiği açıklanmıştı.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bu müjdeyi sosyal medya hesabından duyurarak, “Yeni bir müjde daha! UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kültürel varlıklarımızı ilk kez seri olarak kaydettirdik. Gordion'un ardından Anadolu'nun Orta Çağ'dan günümüze uzanan ahşap direkli ve kirişli camileri de Dünya Mirası oldu” ifadelerini kullanmıştı.
5 AHŞAP KOLONLU CAMİ LİSTEDE
Türkiye'nin Dünya Mirası Listesi'ndeki ilk seri kültürel varlıkları olan o camilerden biri de Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunan Ahî Şerafeddin (Arslanhane) Camii oldu. Diğer camiler ise Konya’da Beyşehir Eşrefoğlu Camii, Eskişehir’de Sivrihisar Ulu Cami, Kastamonu’da Kasaba Köy Mahmut Bey Camii ve Afyonkarahisar’da Ulu Cami olarak sıralandı.
İşte Anadolu’nun UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Ankara’nın en eski yapılarından biri olarak önemini koruyan Ahî Şerafeddin (Arslanhane) Camii…
ANADOLU SELÇUKLU’NUN GÖZBEBEĞİ: AHÎ ŞERAFEDDİN CAMİİ
Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan Ahî Şerafeddin Camii’nin bir diğer ismiyle Arslanhane Cami 13. Yüzyıla dayanan geçmişi ile Ankara Kalesi'nin güney ucunda bulunuyor.
İçi ahşap direkli ve ahşap tavalı camiler arasında bulunan Ahî Şerafeddin Camii, Anadolu Selçuklu devrinden bu yana şehrin en eski ve önemli yapılarından birisi olarak kabul ediliyor.
KİMİN YAPTIRDIĞI GİZEMİNİ KORUYOR
Caminin tam olarak ne zaman ve kim tarafından yapıldığı bilinmese de yapının içinde bulunan iki adet kitabe doğrultusunda hakkında bazı fikirler edinilebiliyor.
Araştırmacılara göre, yapının minberindeki kitabe esas alındığında cami 1289 -1290’da Ahi Hüsameddin ve kardeşi Ahi Hasaneddin tarafından yaptırılmış.
Fakat batı cephesindeki kitabe esas alındığında ise 13. yüzyılın başlarında, Emir Seyfeddin Ay-aba tarafından yaptırılmış; 1280-1290'da ise tamir görmüş.
ARSLANHANE İSMİ NEREDEN GELİYOR?
Caminin halk arasında ‘Arslanhane’ ismiyle bilinmesinin temel sebeplerinden biri olarak müştemilâtının duvarında gömülü bulunan Bizans’tan kalma Arslan heykellerinden dolayı olduğu düşünülüyor.
AHİ ŞERAFETTİN TÜRBESİ’NİN EVİ
Günümüzde hala daha ibadete açık olan bu yapının içerisinde, küçük ölçekli dükkânların ve konutların bulunduğu ticari bir merkez bulunuyor. Ayrıca bahçesinde toplam altı adet mezar bulunduran caminin kuzeyinde küçük bir meydan ile Ahi Şerafettin Türbesi bulunuyor.
Haber: Gizem Tuğçe BAYHAN