Ülkemizde genellikle Safranbolu'da üretilen safran bitkisi, günümüzdeki en pahalı baharatların başında yer alıyor. Zaman zaman gıda boyası olarak da kullanılan safran o denli baharattır ki 500 gram safran tozu elde etmek için 75.000 çiçekten tepecik toplanması gerekiyor. İşte nadide baharatlardan Safran'ın Faydaları ve Zararları...
Safran Neye Yarar?
Mor renkli çiçekler olan fakat kurutulduklarında,küçük kırmızı ip parçalarına benzeyen Safran, antioksidan özelliği ile dikkatleri üzerine toplamaktadır.
- Antioksidan zengini olarak tanınan Safran mikrobik rahatsızlıkların tedavisinde olduğu kadar strese bağlı sorunların giderilmesinde de oldukça etkilidir.
- İltihaplı hastalıkların tedavisini hızlandırır ve hücreleri koruyarak iyileşme sürecini maksimuma çıkarır.
- Yaşın ilerlemesi nedeniyle ortaya çıkan zihinsel bozuklukların iyileşmesinde yardımcıdır.
- Hafıza kaybına ve unutkanlığa karşı savaşır.
- Üst solunum yolu hastalıklarının tedavisinde, astım gibi kronik rahatsızlıkların iyileştirilmesinde safran destekleyici ve iyileştirici etki gösterir.
- Mide rahatsızlıkları ve sindirim düzensizliği gibi problemlerin tedavisinde safran kullanılması fayda sağlayacaktır.
- Mide rahatsızlıkları arasında en yaygın görülen ülser tedavisinde önemli rol oynar.
- Safranın bir diğer özelliği de iştah açıcı etkisi olmasıdır.
- Safran cildin daha parlak ve canlı görünmesine katkıda bulunur. Ciltteki yAşlılık belirtilerinin giderilmesinde de rol oynar.
- Safranın kadınlar için de erkekler için de cinselliğe olumlu etki yarattığını da bilinmektedir.
-
Safranın Zararları Nedir?
Aşırı tüketilen safranın böbreklere zarar verme ihtimali bulunyor. Her şeyde olduğu gibi Safranda da dengeli tüketim oldukça önemlidir. Regl dönemindeki kadınların kanamasını arttırdığından dolayı,regl döneminde safrandan kaçınılması tavsiye ediliyor.