Selçuk Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi'nden bilim insanlarının tasarladığı deney, uzaya gönderildi ve bitkinin mikro yerçekimi altında yüksek tuzluluğa karşı gösterdiği tolerans araştırılacak.
Tuz Gölü'nde endemik bir bitki olan Schrenkiella parvula, abiyotik streslere karşı direnciyle biliniyor. Bu özellikleri, bitkinin uzayda gerçekleştirilecek deneyde önemli bir rol oynamasına neden oluyor. Bitki, mikro yerçekimi altında yüksek tuzluluğa karşı gösterdiği toleransın yanı sıra sodyum klorür dışında lityum ve bor gibi elementlere de toleranslı. Bu özellikleri, Ay ve Mars gibi gezegenlerde kurulacak üslerde kullanılabilirliğini artırıyor.
Deneyin tasarlayıcıları, uzaydan getirilen bitki örnekleri üzerinde çeşitli moleküler çalışmalar yapmayı planlıyorlar. Bu çalışmalar, bitkinin uzaydaki zorlu şartlara adaptasyonu ve mikro yerçekimi altındaki etkileşimlerini anlamak için önemli bir veri kaynağı oluşturacak.
Selçuk Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Bağcı, "Bu bitki özellikle gerçekten ekstrem şartlara dayanıklı bir bitki. Yapılan çalışmalar inşallah başarılı olur, başarılı olursa da ilerleyen dönemlerde bilim adamlarımızın daha güzel sonuçlar elde edeceğini umuyorum" dedi. Ayrıca, bitkinin Tuz Gölü ve çevresine ekoturizm açısından katkı sağlayabileceği belirtiliyor.