ALPASLAN ÇAKAR'DAN 2024 DEĞERLENDİRMESİ VE 2025 ÖNGÖRÜSÜ 

2024: Restorasyon ve Regülasyonun Tamamlandığı Yıl
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar, 2024'ü bir geçiş yılı olarak görüyor ve bu yılın sonuna kadar regülasyon ve makroihtiyati önlemlerin devreden çıktığı, dövizden dönüşümlü kur korumalı mevduatın (DDM) tamamen ortadan kalktığı bir dönem olarak değerlendiriyor.

Döviz/TL Beklentisi ve Faiz Artırım Süreci Öngörüsü
Çakar, Dolar/TL beklentisini 39-40 lira aralığında belirlerken, faiz artırım sürecinin Ocak toplantısıyla sonlanabileceğini öngörüyor. Ayrıca, Türk lirasının cazip hale gelmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunuyor.

Enflasyon ve Restorasyon Çağrısı
Çakar, enflasyon konusundaki kararlı duruşun korunması gerektiğini belirterek, Türkiye'nin önünde olağanüstü bir fırsat bulunduğunu ve 2024'ün restorasyon, reform ve yapısal değişikliklerin tamamlandığı bir dönem olması gerektiğini vurguluyor.

Kur Korumalı Mevduatın Sonu ve 2025 Perspektifi
KKM ve DDM'nin toplamının 88-89 milyar dolara gerilediğini belirten Çakar, kur korumalı mevduatın toplam mevduat içindeki payının azaldığını ve DDM'nin 2025'te gündemden çıkacağını ifade ediyor.

Bankacılık Sektörü ve Kârlılık Beklentisi
Çakar, bankacılık sektöründe 2024 için yüzde 40 civarında bir kredi büyümesi beklediğini ve kârlılığın ilk yarıda baskılanabileceğini ifade ediyor.

Faiz Artırım Süreci ve Sermaye Yeterliliği Artışı
Faiz artırım sürecini Ocak ayında tamamlanmasını beklediğini belirten Çakar, enflasyon muhasebesinin bankalara uygulanmasının sermaye yeterliliğini artırabileceğini söylüyor.

Yurt Dışından Beklenen Kaynak Girişi
Türkiye'nin lehine çalışacağını düşündüğü dünya genelindeki fon akımlarından bahseden Çakar, Avrupa ve Amerika'dan ciddi kaynak girişi beklentisi içinde olduğunu ifade ediyor.

Rusya Yaptırımları ve Bankacılık Sektöründeki Hassasiyet
Çakar, Rusya yaptırımları konusunda bankacılık sektörünün hassasiyet gösterdiğini ve sürecin uzun süre devam edeceğini öngörüyor.

Editör: Afife Kaya