Ali Hakan Altınay kimdir? Ali Hakan Altınay kaç yaşında? Ali Hakan Altınay aslen nereli? Ali Hakan Altınay neden gündemde? Ali Hakan Altınay'ın hayatı merak konusu oldu. Sizlere Ali Hakan Altınay'ın hayatı hakkında merak edilenleri haberimizde araştırdık...
Ali Hakan Altınay kimdir?
Ali Hakan Altınay, uluslararası alanda saygın bir akademisyen, Türkiye Açık Toplum Vakfı kurucu üyesi, Boğaziçi Avrupa Siyaset Okulu müdürü, Anadolu Kültür yönetim kurulu üyesi ve Küresel Yurttaşlık Akademisi Başkanıdır. 2018 yılında Gezi Davası'nda akademi ve sivil toplumdan 12 kişi, hükümeti devirmeye teşebbüse yardım etmek suçundan topluca 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Adli süreç devam etmesine rağmen şu anda Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunuyor.
Hakan Altınay, 1968 yılında İstanbul'da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi'nde siyaset bilimi, Oslo Üniversitesi'nde sosyal antropoloji ve New School'da siyaset bilimi okudu. Akademik laboratuvar Yale Üniversitesi'nde devam etti. Eğitiminin ardından 10 yıl boyunca uluslararası sivil toplum yaşamında çalıştı. 2001 yılından bu yana Açık Toplum Enstitüsü Türkiye'nin genel müdürlüğünü yürütmektedir.
Yale'deyken yaptığı çalışmaları yansıtan "Küresel Vatandaşlık: Birbirine Bağlı Bir Dünyada Sorumluluklar ve Haklar" adlı kitap, Brookings Enstitüsü tarafından 2011 yılında yayımlandı. Kitap daha sonra Arapça, Çince, İspanyolca ve İspanyolcaya çevrildi. Kitap aynı zamanda Jian Yi'nin yönettiği ve 110 ülkede izleyicilerle buluşan bir belgesele de rehberlik etti. Altınay'ın yazıları Financial Times, International Herald Tribune, New York Times ve Project Syndicate gibi önemli haber/görüş yayın organlarında yayınlandı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 16 Kasım 2018 Cuma günü sivil toplum görevlileri ve akademisyenlere yönelik operasyon düzenlenmiş, 12 kişi birlikte gözaltına alınmıştı. O gün gözaltına alınan isimler arasında daha sonra Gezi Davası'nda kendisiyle birlikte yargılanacak olan Yiğit Ali Ekmekçi, Yiğit Aksakoğlu, Mine Özerden ve Çiğdem Mater de vardı.Operasyonla ilgili açıklama yapan İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Osman Kavala'nın Açık Toplum Vakfı ve Anadolu Kültür'ü kullanarak Gezi eylemlerini organize ettiğini ve finanse edebileceğini iddia etti. Yapılan suçlamalar arasında, "Gezi Parkı olaylarını derinleştirmek ve yaymak amacıyla Anadolu Kültür AŞ'nin sahibi olduğu DEPO adlı yerde toplantı düzenlemek", "Gezi Parkı olaylarını derinleştirmek ve yaymak amacıyla yurt dışından aktivizm, kolaylaştırıcılık ve mesleki eylemler gerçekleştirmek", Gezi Parkı olayları Sivil İtaatsizlik ve Şiddetsiz Eylem başlıkları altında", "Amaç yeni medya yaratım süreçlerine dahil olmak ve kendi medyaları üzerinden Gezi Parkı sürecinin devamı ve olası Gezi olayları için gündem oluşturmaktı."FETÖ/PDY olaylarında aranan Savcı Muammer Akkaş'ın topladığı delillerin de yer aldığı soruşturma 2019 yılında tamamlandı. 19 Şubat 2019'da İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün yürüttüğü soruşturma kapsamında iddianamenin tamamlandığı açıklandı. Gezi Parkı eylemleriyle ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığınca İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi. İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, 4 Mart 2019'da kendisine gönderilen iddiayı kabul etti. 657 sayfadan oluşan bu iddianamede, 1 Kasım 2017'den bu yana tutuklu bulunan işadamı Osman Kavala'dan 16 kişi ve biri Kasım 2018'de tutuklu bulunan 4 kişi (Çiğdem Mater Utku, Hakan Altınay, Yiğit Aksakoğlu, Yiğit) yer alıyor. Ali Ekmekçi). alınmış. Kişi, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin devrilmesini veya dağılmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.Davanın ilk duruşması 24-25 Haziran 2019'da İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada hazır bulunan 9 kişinin savunması sonucunda mahkeme, Yiğit Aksakoğlu'nun tahliyesine ve hakkında adli kontrol tedbiri talep edilmesine, davanın diğer tutuklu sanığı Osman Kavala'nın tutukluluğunun devamına karar verdi.
Davanın 18 Şubat 2020'deki 6. duruşmasında Osman Kavala ve diğer 8 sanık hakkında beraat kararı verildi.
22 Ocak 2021'de İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi Gezi Davası'nda verilen beraat kararlarını bozdu. Daire, dava dosyalarının yeniden incelenmesine ve karar vermek üzere ilk derece mahkemelerine üye olmasına karar verdi. Eksik delillerin değerlendirilmesinin ardından duruşmaya devam edilmesine karar verildi. Kavala'yı yargılayan İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi, 5 Şubat 2021'deki duruşmada "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "siyasi ve askeri casusluk" suçlamalarıyla açılan davayı Gezi davasıyla birleştirmeye karar verdi.
28 Nisan 2021'de bir kesinti kararı daha geldi. 'Teşebbüs' suçlamasıyla yargılanan İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, Can Dündar, Mehmet Ali Alabora, Ayşe Pınar Alabora, Gökçe Tüylüoğlu, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu ve İnanç Ekmekçi Gezi davasındaki 'hükümeti devirmeye yönelik' ifadeler 'yurtdışında oldukları için' dosyalarda toplandı. Tüzük kurallarının Osman Kavala'nın da yargılandığı ana dava dosyasıyla yeniden birleştirilmesi gerektiğine karar verdi.
Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin beraat kararlarını bozmasının ardından 28 Temmuz 2021'de aralarında Beşiktaş taraftar grubu Çarşı üyelerinin de bulunduğu 35 sanığın Gezi eylemleri nedeniyle yargılandığı davanın birleştirilmesine onay verildi. Gezi Parkı ana davasıyla. Yüksek Mahkeme her iki davanın birleştirilmesini sağlar.
Birleştirilen dosyaların 8 Ekim'deki duruşmasında Kavala'nın avukatı Köksal Bayraktar, dosyaların yeniden ayrıştırılmasını ve müvekkilinin tahliyesini talep etti. Savcı, mütalaasına göre, suçun niteliği ve niteliği nedeniyle Kavala'nın tutukluluğunun devamına karar verilmesini talep etti. Mahkeme, 'kuvvetli suç şüphesi ve somut deliller' nedeniyle Kavala'nın tutukluluğunun devamına karar verdi.
Birleştirilmiş davanın beşinci duruşması 21 Şubat 2022'de görüldü. Mahkeme, Kavala'nın tutukluluğunun devamına ve bölümlere ayrılmasına karar verdi.
Duruşma savcısı 4 Mart 2022'deki mütalaasında, yargılanan Osman Kavala ile tutuklu bulunmayan sanık Mücella Yapıcı'nın "Cumhuriyet'i ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını talep etti. Türkiye zor ve şiddet kullanarak." Diğer sanıklar Çiğdem Mater Utku, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi ise "Türkiye Cumhuriyeti'nin suçunu ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım etmek suretiyle suça yardım etmek" suçundan 15'er kez 20'şer yıl hapis cezasına çarptırıldı. kuvvet ve şiddet". aranan.
Mahkeme, Osman Kavala'nın hükümeti devirmeye teşebbüs suçundan (TCK 312. madde) ihtiyari indirim hariç ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına, Çiğdem Mater, Mücella Yapıcı, Hakan Altınay, Mine hükümetinin de tutuklanmasına karar verdi. Özerden, Tayfun Kahraman, Can Atalay ve Yiğit Ali Emekçi ifşa oldu. Yatırıma yardımdan dolayı her birinin 18'er yıl hapis ve tazminatla cezalandırılmasına karar verildi. Yapıcı, Mater, Özerden, Kahraman ve Atalay ile Altınay da aynı gün tutuklandı.
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, Altınay'a verilen 18 yıl hapis cezasını 28 Aralık 2022'de, bu cezanın aynen devam ettiğini belirterek onadı.