Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ile elle plaka girişlerini sonlandırarak, akaryakıt istasyonlarındaki vergi kaybını önlemek için bir çalışma başlattı. Bakan Şimşek, "713 milyar liralık akaryakıt tüketiminin dijital olarak izleneceğini ve takip edileceğini söyledi. 

USULSÜZ FATURA UYGULAMASININ ÖNÜNE GEÇMEK HEDEFLENİYOR 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ile ilgili yaptığı açıklamada, akaryakıt alan araçların plakalarını otomatik olarak tanıyarak fiş ve faturalarda bu bilginin yer almasını sağlayacaklarını belirtti. Bu sistem sayesinde, plakaların manuel girişinden kaynaklanan usulsüz fatura uygulamalarının önüne geçmeyi hedeflediklerini vurguladı.

"ÇOK KAZANANDAN DAHA FAZLA VERGİ ALACAĞIZ"

Ayrıca, yürütülen çalışmaların vergide adalet ve etkinliği artırmayı amaçladığını ifade eden Şimşek, "Çok kazanandan daha fazla vergi alacağız. Kayıt dışılığı azaltarak bütçe finansmanını iyileştireceğiz." ifadesini kullandı. 

Akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele için bir dizi düzenleme ve çalışma gerçekleştirdiklerini hatırlatan Şimşek, akaryakıt istasyonlarında yapılan satış işlemlerinde vergi güvenliğini sağlamak ve denetim etkinliğini artırmak amacıyla istasyonlarda akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihazlara plaka bilgilerinin otomatik tanımlanmasına imkan sağlayan bir takip sistemi kurduklarını söyledi. 

1 OCAK 2025'TE BAŞLAYACAK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nin (UTTS) Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından devreye alınacağını açıkladı. Bu sistem, akaryakıt istasyonlarında yapılan satışlarda taşıt plaka bilgilerini yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlara otomatik olarak aktaracak. 1 Ocak 2025'ten itibaren araç plakalarının bu cihazlara manuel olarak girilmesi mümkün olmayacak. Bu düzenlemeye uymayan taşıtlar için düzenlenmeyen belgeler, vergi kanunları açısından geçersiz sayılacak.