Dünya AIDS Günü'nde Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı UNAIDS'in yayımladığı yeni rapor, AIDS’in 2030 yılına kadar bir halk sağlığı tehdidi olmaktan çıkarılabileceğini ancak bunun yalnızca insan haklarının korunmasıyla mümkün olduğunu ortaya koydu. “AIDS’i sona erdirmek için doğru yolu izleyin” başlıklı rapor, HIV ile yaşayan bireylerin ve risk altındaki toplulukların haklarının savunulmasının bu mücadelede kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Rapora göre, HIV ile yaşayan 39,9 milyon kişiden 9,3 milyonu hâlâ hayat kurtarıcı tedaviye erişemiyor.

HER GÜN 500'DEN FAZLA GENÇ KADIN HIV'E YAKALANDI

Rapora göre, 2023 yılında her gün 15-24 yaş grubundaki 570 genç kadın ve kız çocuğu HIV'e yakalandı. Doğu ve Güney Afrika’daki ülkelerde bu yaş grubundaki kadınların erkek akranlarına kıyasla üç kat daha fazla HIV taşıyıcısı olma riskiyle karşı karşıya olduğu ortaya konuldu. 

Raporda, eşcinsel ilişkileri suç sayan 63 ülkenin HIV’in yayılmasını beş kat artırdığına dikkat çekildi. 2023 yılında AIDS ile ilişkili hastalıklardan 630.000 kişi hayatını kaybederken, dünya genelinde 1,3 milyon kişi HIV’e yakalandı. Bu veriler, pandeminin kontrol altına alınmasının hâlâ önemli bir küresel sağlık sorunu olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca, en az 28 ülkede yeni HIV enfeksiyonlarının artış gösterdiği belirtildi.

Bilimsel yeniliklerin AIDS mücadelesinde umut vaat ettiği ise raporda dikkat çekti. Yılda sadece birkaç kez uygulanan uzun etkili ilaçlar ve önleyici tedaviler, HIV’in yayılmasını durdurma potansiyeline sahip. Ancak bu tedavilerin erişilebilir olması için teknoloji paylaşımı ve insan haklarına dayalı bir yaklaşım gerekiyor.

BAKAP’ta Ankara Keçisi için üretim istasyonu kuruluyor! BAKAP’ta Ankara Keçisi için üretim istasyonu kuruluyor!

Muhabir: TUĞBA AKKESEN