Ankara'nın Altındağ ilçesinde yer alan tarihi Ağaç Ayak Camii, Osmanlı döneminin geç mimari örneklerinden biri olarak dikkat çekiyor. 1700'lü yılların başında inşa edildiği düşünülen camii, su basmanından itibaren moloz taş ve yukarı doğru ahşap hatıllı tuğla örgüsü ile benzersiz bir mimari doku sunuyor. Caminin ismi ise dış duvarlarında ve direklerinde sıkça kullanılan ahşap hatıllardan geliyor. Camide ağaç direklerin kullanmasından dolayı adı 'Ağaç Ayak Camii' olarak anılıyor. 

Ankara’da kiracılarına şiddet uygulayan ev sahibi tutuklandı Ankara’da kiracılarına şiddet uygulayan ev sahibi tutuklandı

İNCE İŞÇİLİKLE SÜSLENMİŞ 

Ağaç Ayak Camii'nin iç mekân tasarımı, ince işçilikle süslenmiş ahşap tavanı, alçı mihrabı ve nakış işlemeli minberi ile görenleri büyülüyor. Özellikle tavanın ortasında yer alan büyük altıgen rozet ve kasetleme tekniği ile bölünmüş mahfelin altı, caminin sanatsal yönünü öne çıkarıyor. Caminin tarihi yapısı, yıllar içerisinde birkaç kez restorasyondan geçirilmiş, son büyük tadilatı ise 2006 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğünün öncülüğünde gerçekleştirilmiştir.

Geniş avlusu ve zarif ahşap minaresi ile Ağaç Ayak Camii, Ankara'nın mimari mirasını temsil eden önemli bir yapı olma özelliğini koruyor.

Muhabir: TUĞBA AKKESEN