Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Ahmet Mekin Tüzün, Anadolu Kırsal Kalkınma ve İklim Değişikliği Derneği tarafından düzenlenen Kırsal Kalkınma Sempozyumunda ABB’nin kırsal alanlardaki faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Sinsin ateşinden Cumhuriyet’e: Atatürk’ün Ankara’ya yolculuğu Sinsin ateşinden Cumhuriyet’e: Atatürk’ün Ankara’ya yolculuğu

Ahmet Mekin Tüzün Tarım Milli Güvenlik Meselesidir  (2)

5 YILDA 50 MİLYON FİDE DAĞITILDI 

Ankara’nın tarım alanındaki zengin faaliyetlerine örnek veren Tüzün, başkentin kırsallarında tarım alanında çok büyük potansiyellerinin olduğunu ifade etti. Üreticileri her zaman desteklediklerini ifade eden Tüzün, ABB tarafından beş yıllık hizmet sürecinde 50 milyon adet fide dağıtımının gerçekleştiğini açıkladı. 

Tüzün, ayrıca pazarlarda satılan domates, salatalık ve biberlerin yüzde 80’inin ABB tarafından dağıtılan fidelerden elde edildiğini vurguladı. Tarımsal alanlarda çiftçilere büyük destekler sağlandığının altını çizen Tüzün, “Tarım sektörüne ciddi anlamda ekonomik destek sağlıyoruz. Üreticilerimize nohut ve diğer tohumlar gibi aklınıza gelebilecek her türlü tarımsal girdiyi temin ediyoruz. Bizim tek bir beklentimiz var, üretime devam etmek” diye konuştu. 

KIRSAL KESİMLERDE KÖY NÜFUSU YAŞLANIYOR 

Ancak, köylerden kente göçün arttığını ve köylerde yaşayan nüfusun yaşlandığını vurgulayan Tüzün, “Kırsal bölgelerde karşı karşıya olduğumuz en büyük sorunlardan biri köylerdeki nüfusun yaşlanmasıdır. Bugün Ankara’nın köylerinde üretime devam eden insanların 15 yıl sonra yerlerini kimlere bırakacak? Gıda güvenliğimizi nasıl sürdüreceğiz? Tarım, bizim için bir milli güvenlik meselesidir ve bu doğrultuda gıda güvencemizi sağlamak için gerekli tedbirleri almak zorundayız” ifadelerine yer verdi. 

Büyükşehir Belediyesi olarak küçük ve orta ölçekli işletmeleri üretime devam etmeleri açısından desteklemeye devam ettiklerini açıklayan Tüzün, “Üreticilerin ayakta kalmalarını sağlamak ve üretimde devamlılığı sağlamak için çalışıyoruz. Çiftçilerimize özel olarak Başkent Kart ve Çiftçi Kart uygulamalarını devreye aldık. Üreticilerimize tam ihtiyaç duydukları zamanlarda mazot desteği sağlıyor, hasat makineleri gibi tarımsal ekipmanlar sunuyoruz” şeklinde konuştu. 

“ÜRETİCİLERE CAN SUYU OLMAYA ÇALIŞIYORUZ” 

Ankara’nın Konya’dan sonra en büyük tarımsal arazi kapasitesine sahip bir kent olduğunu açıklayan Tüzün, “Hayvancılık alanında da önemli bir yere sahibiz, ancak burada karşılaştığımız bazı sorunlar var. Kalite, verimlilik ve barınak gibi fiziki altyapı sorunları üreticilerimizi zorluyor. Bu nedenle özellikle küçük aile işletmelerine destek sağlıyor ve onları üretimde tutmaya gayret ediyoruz. Bu doğrultuda, BAKAP kapsamında üretim çalışmalarını başlattık. Burada kendi yetiştirdiğimiz ürünleri genç üreticilerimize, kadın çiftçilerimize ve diğer tüm üreticilere dağıtarak onlara can suyu olmaya çalışıyoruz” açıklamalarında bulundu. 

Muhabir: SEMA TÜRKEL