Ahlat nerede nasıl gidilir? Ahlat hangi devletin başkentidir? sorularının cevaplarını sizler için haberimzide derledik...

Ahlat nerede nasıl gidilir? Ahlat hangi devletin başkentidir?

Bitlis, 1 Haziran 1929'da çıkarılan kanunla ilçe haline getirilmiş ve 1509'da il merkezi tarım yapılan Muş'a bağlanmış, Bitlis'e bağlı Ahlat ise Van iline bağlanmış ve Tatvan iline bağlanmıştır. Ahlat'a bağlı bir komün tarafından istihdam edilmektedir. Muş ilinin Bitlis ve Mutki ilçeleri, Van ilinin Ahlat ilçesi ile Hizan ve Kotum (Tatvan) ilçelerinden oluşan Bitlis merkezli Bitlis vilayetinin yeniden kurulmasına 25 Aralık 1935 tarih ve 2885 sayılı Kanunla karar verilmiştir. 

1044 km² alana yayılan ilçenin yüzey şekilleri hem form hem de parçaların oluşumunda farklılıklar göstermektedir. Dünyadaki sayılı yanardağlardan biri olan Nemrut, Ahlat'ın listesi; Süphan kayıtlıdır. komşu; Muş'un Bulanık ve Malazgirt ilçeleri, Muş'un kırsal ilçesi, Van Gölü gazetesi, Tatvan ve Bitlis kadınları, yaşadıkları Van Gölü ve Adilcevaz ilçeleriyle de umudumuz var.

İlçe Van Gölü'nün kuzeydoğusunda yer alır ve karasal iklime sahiptir. Bölgede kış oldukça erken başlıyor ve uzun sürüyor. Nisan ayından itibaren havalar ısınmaya başlıyor. Bölgede yaz mevsimi ağustos sonuna kadar sürmekle birlikte bazı yıllar eylül ayını da kapsamaktadır. Yıllık yağış miktarı 1000-1500 mm'dir.

Ahlat, hem Van Gölü'nün verimliliği hem de yıllık yağışın bol olması nedeniyle bölgenin genel bitki örtüsü olan bozkır bitki örtüsünün dışında daha yeşil ve gür bir bitki örtüsüne sahiptir.

Ahlat şehri tarihi mezarlıklarıyla öne çıkan bir ilçedir. Selçuklu dönemine ait cenaze kalıntıları Türk tarihinde önemli bir değere sahiptir.

Bunların yanı sıra Selçuklulara ait lahit özelliği taşıyan tonozlu mezarlar da bulunmaktadır ve bu mezarlar bölgede sıklıkla kullanılan Ahlat'a özgü taşlardan inşa edilmiştir. Bu kümbetlerin içinde bölgedeki duvar işçiliğinin öncülüğünün göstergesi olan dönemin saygın şahsiyetlerinin mezarları bulunmaktadır.

Halkın mesleklerinden biri olan kamışçılık geleneği günümüzde de hala önemli bir sanatsal faaliyettir. Özel teknikler kullanılarak yapılan bu kamışların her biri büyük bir emek ve özverinin sonucudur. Ağaca ilginç ve yaratıcı figürler aktararak bu bitkiler üzerindeki ustalığını gösteren yöre sakinleri, bu yeteneğini kültür turizminin önemli bir aracı olarak kullanarak başarıya ulaşmaya çalışıyor.

Ahlat nerenin başkenti

XIII. 19. yüzyılda bölgenin başkent ve en büyük vilayetlerinden biri olan Ahlat, Osmanlı döneminde son şehir olarak güçlendi. 1877/78 yılında ilin imarıyla Bitlis'te kurulan Ahlat, 1929'da Van'a, 1936'da ise tekrar Bitlis'e bağlanmıştır.

Editör: ÖMER YILDIZCI